[Rec]

2007
6,5 152 tys. ocen
6,5 10 1 151770
6,9 25 krytyków
[Rec]
powrót do forum filmu [Rec]

Filmowy poradnik praktyczny :)
Ja rozumiem, że to tylko film i to horror w dodatku. Że realizm i logika akcji w nie są mocnym punktem żadnego filmu z gatunku "może umarłem, ale zaraz się podniosę z wykrzywioną gębą, podejdę powłócząc nogami i zawodząc i zeżrę cię żywcem" Że ludzie w panice nie zachowują się logicznie. Że nie będą współpracować w obliczu śmiertelnego zagrożenia itp.
Ale litości....
Mam uwierzyć, że grupa współczesnych Hiszpanów nie widziała nigdy żadnego innego filmu o zombie i nie wie, z czym mają do czynienia? Strażacy i policjanci, wyszkoleni i mający praktykę we współdziałaniu grupowym w zagrożeniu, będą się tylko miotać w panice i nadstawiać szyje do gryzienia jak ostatni idioci?
Ktoś może być tak głupi, żeby nadstawić się do ugryzienia dziewczynce, która chwilę wcześniej próbowała zjeść swoją mamusię?
No, ale rozumiem, że trzeba wiele wybaczyć, bo film nowatorski, przełom gatunku itp. Bo dziewczynka zombiaczka została sfilmowana jedną kamerą z ręki i to w innym ujęciu niż 40 lat wcześniej. I w ogóle arcydzieło i jusz można go nazwać klasykiem :)

ocenił(a) film na 7
aklekot

Może się myle ale bohaterowie WSZYSTKICH filmów o zombie raczej nie mieli do czynienia z ... filmami o zombie . A policjanci może i są przeszkoleni , ale nie do walki z jakimiś gryzącymi zwłokami O_o . Bardziej zastanawia postawa kamerzysty który nie poczuwał się do tego by pomóc pozostałym w laniu trupów xD .

ocenił(a) film na 9
aklekot

Jesli bohaterowie mieliby wiedzę z filmów o zombie i umiejętnie z nimi walczyli, to łatwo mogliby zlikwidować zagrozenie (polcjant miał broń). Tak to jest w komediach typu "Wysyp żywych trupów", "Fido", "Martwica mózgu" itd.
Film jak dla mnie świetny, w koncówce mozna sie przestraszyć. Ogólnie lubię horrory paradokumentalne, a [Rec] jak dotąd jest znich najlepszy (przynejmnije sposrod tych co widzialem).

ocenił(a) film na 7
aklekot

w pierwszych minutach film nudził, bo początek właściwej akcji - nie oszukujmy się - był naciągany: zamykają cały dom, nikt niczego nie wyjaśnia, całkiem przypadkiem jest telewizja itp. Do tego wszechobecne (!) ataki histerii, które raczej przeszkadzały we właściwym zrozumieniu. Rozkręciło się, owszem, i gdzieś m/w od akcji z tym ostatnim strażakiem pojawił się dreszczyk: "co będzie teraz?". Ogólnie wystawiam 4+ czyli 7/10

ocenił(a) film na 9
blue_essa

fakt jest taki, że bohaterowie sami pchali się w tym filmie w ręce zombie, ale jeśli popatrzycie na walking dead to tam jakoś bohaterowie umieją się z zombie rozprawić. Inna sprawa, że w Rec te zombie były bardziej żwawe i dosyć szybkie. Najlepszy policjant czy strażak posrałby się w gacie gdyby biegły na niego zombiaki.

ps Kiedy to piszę urodził się siędmiomiliardowy obywatel Ziemi może już czas na jakąś zombiepokalipsę ?