[Rec]

2007
6,5 152 tys. ocen
6,5 10 1 151770
6,9 25 krytyków
[Rec]
powrót do forum filmu [Rec]

Sporo się spodziewałem po tym filmie i wszystkie oczekiwania się sprawdziły, a nawet film okazał się lepszy niż myślałem.
Sądziłem, że to będzie kolejna lekko trącająca moralitetem bajka o grupie ludzi zamkniętych w pokoju, w budynku pełnym zombie, a la Świt Żywych Trupów, Ziemia Żywych Trupów czy 28 Days Later (przy czym nie mam na myśli tego, że te filmy są złe). Okazało się, że w filmie jest więcej akcji (bieganiny) przy czym nie zrobili z tego jatki w stylu Wzgórza Mają Oczy 2 (i tutaj akurat porównanie wskazuje na mój negatywny stosunek do wspomnianego filmu).
Ostatnia scena zrobiła na mnie piorunujące wrażenie, w prawdzie bieg wydarzeń był przewidywalny, mniej więcej od połowy filmu, gdy mieszkańcy opowiedzieli o domostwie i sobie, jednak chociaż wiedziałem co tam będzie i domyślałem się jak będzie wyglądać to zostałem strasznie strasznie zaskoczony :)

Trzeba też zwrócić uwagę na oryginalne podejście do kwestii zakażonych, którzy byli mieszanką Popaprańców z 28 dni później z tradycyjnymi zombie, co ewidentnie jest zaletą filmu

ocenił(a) film na 7
_Nameless_

No film dobry... Uwielbiam hiszpańskie kino zarówno artystyczne jak i to komercyjne. "REC" jest kolejnym dowodem potęgi kraju z Półwyspu Iberyjskiego jeśli chodzi o kinematografię. Oczywiście nic wielkiego, inspiracji i podobieństw można się doszukiwać bez liku(od Blair Witch Project po Project Cloverfield przez kino nieumarłe jak ładnie powiedział poprzednik) cały czas podobnie jak w Cloverfieldzie można się zastanawiać "po kiego grzyba ten jeleń nadal kręci". Tyle, że Cloverfield jako tako trzyma poziom gdzieś do momentu kiedy dowiadujemy się mniej więcej co za tym stoi, wcześniej jest ok, po tym generalnie film zatraca się w gąszczu podobnych niezbyt wyszukanych produkcji amerykańskiego kina. REC zaś wyróżnia względna prostota historii i świetna ręka operatora, który kilkukrotnie straszy widza(ja się przestraszyłem co najmniej trzy razy). Tani, dobry film pokazuje, że można kręcić straszne horrory, a nie narzekać, że naszą kinematografię na to nie stać czy podobne bzdury. Ale akurat twórca niezłej przecież "Ciemności" nie powinien zawieść...

7/10