Witam wszystkich członków FilmWebu. Obejrzałem [Rec'a] dwa dni temu i nie mogę sobie wyjaśnić kilku scen. Proszę więc o wszelką pomoc osób, które powyższy film oglądały.
<<UWAGA PONIŻEJ ZAMIESZCZAM SPOJLERY>>
1.) Uznałem, że strażak skoczył z górnej części klatki schodowej a nie został popchnięty. Pomimo faktu, że uderzając głową powinien mieć wg mnie większe obrażenia to nie rozumiem dlaczego został zarażony. Przecież podczas szamotaniny z babcią nie został ani opluty, ani zraniony.
2.) Kto znajdował się w ostatnim mieszkaniu na strychu. Raczej nie była to ta dziewczynka ze względu na to, że bodajże Pablo sfilmował małe dziecko.
Film osobiście mnie się podobał. Wykorzystano ciekawy sposób kręcenia. Gra aktorska była wyjątkowo wiarygodna (zwłaszcza kamerzysty i reporterki). Jednakże niektóre zachowania aktorów są małorealistyczne. Przykładowo w Blair Witch Project bardziej można było poczuć bezradność trójki bohaterów. Brak owej realistki wg mnie polega na tym ,że np. nie zabrano pistoletu policjantowi mimo, że był już zarażony; ustawienie Cesara zaraz przed drzwiami, gdzie był zraniony gościu w skafandrze; brak jakiejkolwiek chęci ucieczki, kiedy do budynku wchodzi inspektor sanitarny (przecież taka grupa spokojnie stratowałaby policjanta); brak jakiejkolwiek chęci walki z "ożywieńcami" poza Manu; genialne zachowanie kamerzysty w ostatnim mieszkaniu, który widząc, że to coś wciąż tam stoi to postanowił iść dalej...Ostatecznie moja ocena oscyluje gdzieś koło 6,7/10.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Być może niektóre watki zostały już poruszone, ale z nieznanego powodu nie ładuje mi się strona z wszystkimi tematami dotyczącymi [Rec'a].