Film był straszny. Bynajmniej nie z powodu trzymającej w napięciu akcji, zaskoczeniu, poczuciu zagrożenia, realizmowi etc. [Rec] to kolokwialnie mówiąc zwykły shit. Przepraszam, ale jest do bólu przewidywalny, od razu wiemy, kto zaraża się następny. Nie przestraszyłem się ani razu (mam 14 lat, jeszcze gówniarz ze mnie!), a nawet się zaśmiałem. Dwa razy. Pierwszy, jak Manu, nasz dzielny łysy strażakator wali rurką staruszkę - zupełnie, jakbym oglądał któryś ze 'Strasznych filmów'. Drugi raz, gdy Pablo Będę-kręcił-choćby-mi-urwało-nogi i strażakator łapią Azjatkę na schodach-nogi jej drżą jakby u Jacksona tańczyła, po prostu oplułem monitor. A, jeszcze realizacja filmu. Niby takie kręcenie 'z ręki' miało nadać klimat i pokazać odmienność filmu, ale zepsuło cały efekt.
A co Wy sądzicie? Może Was również coś rozbawiło w '[Rec]', a może was jednak wystraszył?
"Oplułem monitor"
Jeżeli nie byłeś w domu sam, późnym wieczorem (po zachodzie słońca) i nie miałeś na uszach maksymalnie nastawionych słuchawek to oglądanie na kompie nie ma sensu ;)
Możliwe, ale jeśli klimat w horrorze ma być budowany przez moje ustawienie głośności na sluchawkach, to ja dziękuję. Zresztą troche krwi i darcie ryja przez strażaka jakoś o palpitacje serca mnie nie przyprawia :D
skoro ten film był dla ciebie przewidywalny to odpowiedz mi na poniższe pytania:
1.Skąd wiedziałeś że kiedy Pablo wsadził kamere na strych wyskoczy chłopiec???
2.Skąd wiedziałeś że gdy zapali się światło na kamerzyste rzuci się ta kobieta???
3.Skąd wiedziałeś że zza drzwi wybiegnie babcia???
4.Skąd wiedziałeś że Angele pociągnie ten "stwór" na strychu???
5.Skąd wiedziałeś że policjanta zaatakuje dziewczynka???
6.Skąd wiedziałeś że dziewczynka ugryzie matke???
7.Skąd wiedziałeś że na Angele rzuci się dziewczynka Babci???
8.Skąd wiedziałeś że ze schodów spadnie strażak???
9.Skąd wiedziałeś że strażaka zaatakuje chińczyk???
10.Skąd wiedziałeś że strażak zamieni się w zombie gdy Angela i Pablo wyjdą z mieszkania???
A wogóle Manu nie walną staruszki rurką tylko młotem!!
Gdyby ten film nie był kręcony z ręki to by dopiero był shit!!
1.Bo jako jedyny w zasadzie nie pojawił się po zarażeniu, a nie sądzę, by scenariusz mógł przewidywać umieszczenie tam po prostu wyjścia na zewnątrz, to zbyt proste.
2.Bo to tani chwyt powtarzany w całej masie filmów. Mógł to być równie dobrze każdy inny zombiak, ale wiadome mi było, że coś wyskoczy.
3.Nie wiedziałem, niemniej jednak nie sądziłem, że tak po prostu zwieją i niczego na swojej drodze nie spotkają. Babcia wyskoczyła tak niemrawo, że tylko leniwiec by się przestraszył.
4.Oczywiście nie wiedziałem, że skończy w ten sposób, ale szansa, że ktokolwiek przeżyje w tym filmie była nikła - to by po prostu moim zdaniem nie pasowało.
5.Bo debil podszedł do zarażonego, małego potworka, który mógłby mu odgryźć twarz uzbrojony w strzykawkę. -.- No naprawdę, kto by się spodziewał...
6.Nie przewidziałem tego, dopiero w momencie, gdy się okazało, ze jej pies był zarażony, stwierdziłem, że to odpowiedni moment, aby ją mama nakarmiła kawałkiem swojej głowy :P
7.Bo lazła wprost na nich?...
8.Nie wiedziałem, ale gdy został na górze, nie oczekiwałem, że ja uzdrowi magiczną mocą swych dłoni. Niemniej szoku we mnie to nie wywołało.
9.Bo się jeszcze nie pojawił, a przecież musiał.
10.Bo został sam na korytarzu. Co, może miał ich wszystkich załatwić prowizoryczną bronią?
Żeby nie było, nie jestem żadnym jasnowidzem, nie przewiduje dokładnie, kto kogo i kiedy, niemniej jednak wiele rzeczy było w tym filmie oczywiste, bo czerpie garściami z innych filmów. BTW, to brzmiało jak rurka, ale niespecjalnie zwracałem uwagę, czym wali strażak. Gdyby ten film był kręcony 'nie-z-ręki', to by stracił całkiem sens, ale cały potencjał takiego rozwiązania został imho stracony. Zresztą '[Rec]' nie jest prekursorem w tej dziedzinie ('Blair Witch Project') To tyle z mojej strony :)
BARDZO WYRAŹNIE WIDAĆ ŻE SAM NIE WIEDZIAŁEŚ JAK MI ODPOWIEDZIEĆ!!!
TWOJE ODPOWIEDZI SĄ BARDZO SZTUCZNE I GŁUPIE
Naucz mnie, My Master, jak odpowiadać mądrze i realnie. Były pytania, są i odpowiedzi, to chyba chciałeś osiągnąć. A że się nei zgadzam z Twoją opinią, to bardzo przepraszam i mi przykro. Nie nadużywaj capsa oraz wykrzykników i pytajników, bo to wygląda tak, jakbyś traktował naprawdę poważnie moją wypowiedź, niemal na granicy herezji. I tak jakby...zabrakło Ci argumentów w dyskusji, więc postanowiłeś zmieszać mnie z błotem. Oczywiście, że założyłem ten temat, żeby się przed wszystkimi pochwalić moim zajebistym i niesamowitym poglądem na temat filmu, no pozazdrościć mi go po prostu. :D Tyle w tym temacie, nie będę się dalej pluł w ten sposób.
Jeżeli uważasz, że Blair Witch Project jest prekursorem nurtu filmów kręconych z pierwszej reki to nie masz pojęcia o kinie :)
popieram autora tematu
i nie mogę uwierzyć, że to coś ma tak wysoką ocenę na Filmwebie....
Film jest świetny...wszystkie horrory powinny takie być! hostel...? wymięka przy tym ;/
tak samo jak zapalenie płuc to pikuś w porownaniu do raka tyle w temacie.....................................................
http://www.filmweb.pl/f445353/%5BRec%5D,2007/recenzje?review.id=6916 zanim kogos obrazisz pomysl 100 razy mnie np klatwa bardzo przeraza ale moja dziewczyne niekoniecznie i na odwrot sa filmy ktore mnie wogule nie strasza a ona chowa sie w moich ramionach.
Jeśli tak wygląda choroba psychiczna, to się cieszę, że ją mam. Jej brak bardziej by mnie zaniepokoił.
Dorośli ludzie i wchodzą w dyskusję z 14 letnim dzieckiem. To jest dopiero żałosne. A to dziecko niech się skupi na nauce, bo pisać składnie i zrozumiale to się jeszcze nie nauczyło. Chłopcze, poza tym jak chcesz wydawać jakieś opinie o filmach to miej chociaż niewielkie pojęcie o kinie i nie rób z siebie idioty w internecie.
Moim zdaniem żałosne jest szufladkowanie ludzi pod względem wieku, bo idiotą można być i w wieku 14, i wieku 40 lat. Nie wiem, po czym wnosisz, że nie nauczyłem się pisać składnie, trudno. Forum jest po to, żeby dyskutować. Nie trzeba znać się na kinie, żeby po obejrzeniu filmu wydać opinię na jego temat, wystarczy mieć większe IQ niż goryl. Proponuje zabrać się za pracę, a nie jechać po dzieciach na forach internetowych, chociaż się gówno o tych dzieciach wie.
Ja też się w tej kwestii wyrażę:) Otóż powiem tak, napewno nie myślałeś tak samo jak
odpowiedziałeś na 10 pytań.Tak patrzeć z psychologicznego pkt widzenia, to [Rec]
Cię bardzo przeraził, jednak wszedłeś na forum i zacząłeś pisać, że nie.Poprostu
odreagowujesz i tylke, spokojnie, szok Ci przejdzie ;) Oglądałem [Rec] w kinie i raz
podskoczyłem na fotelu, przyznam szczerze xD a tak po za tym jest 100 x lepszy od
Blear witch Project, tamto jest nudne :) A, i nie jest prekursorem w
paradokumentach.A tym, że ktoś napisał, że 14-latek jest głupi, nie przejmuj sie
wielu dorosłych traktuje dzieci po macoszemu typu "mlody i napewno
glupi".Jednak jak ja mialem 14 czy 15 lat i jakis dorosly sie mnie czepial, to
przysówałem taką gadkę, ze od potoku intelektualnych terminow nie mogl
zrozumiec co powiedzialem i takim prostym sposobem dowiodzilem,ze nie tyle
jestem inteligentny, co inteligentniejszy ;) Oczywiscie nie bierz niczego co
napisalem do siebie, bo pisze w pokojowym nastawieniu :) Pozdrawiam.
Ja nie biorę niczego, co tu ktokolwiek pisze do siebie, bo wtedy na pewno niezbyt dobrze wpłynęło to na moją psychikę ;D BTW, myślałem tak samo, film mnie nie przeraził, nie wiem, o co wam wszystkim z tym chodzi...
mnie tez film nie przestraszyl i rowniez wkurzala mnie ta wszedobylska kamera tak jakby nie mogli zrobic normalnego filmu bez niej, z pewnoscia byloby duuzo ciekawiej.
Tzn powiem szczerze, poprostu bylo raczej zbyt duzo "normalnych" scen itp no bo
troje studentow,ktorzy zgubili mape, kloca sie,wyzywaja, placza i pare scen w nocy
przy namiocie gdzie czasem nic nie widac i podobno sie cos dzieje, krzycza, biegaja
nie robi z filmu strasznego ponadprzecietnego horroru ;) [Rec] jest fajniej zrobiony
pod tym wzgledem, ze tam jednak sie cos dzieje.Powiedziales, ze wkurzala Cie
wszedobylska kamera, i mogli zrobic normalny film, jednak przeciez stracilby
potencjal, a ten potencjal w jakiejs mierze zostal wykorzystany w [Rec] chociaz tak
naprawde tez nie do konca :) a w BWP w ogole, czulem ze ogladalem filmik z
wakacji do ktorego ktos wrzucil pare scenek i tyle.Pozdrawiam.
Bez tej 'wszędobylskiej kamery film straciłby całkowicie sens.
Nie mniej ciekawi mnie, czy facet od tejże kamery dostanie jakieś wyróżnienie za grę aktorską xD