[Rec]

2007
6,5 152 tys. ocen
6,5 10 1 151790
6,9 25 krytyków
[Rec]
powrót do forum filmu [Rec]

W czasie kiedy według mnie nie da się nakręci horroru po którym nikt by nie powiedział, że 'fabuła jest oklepana', powinniśmy nastawić się na szukanie 'oklepanych' pomysłów, ale w nowej odsłonie, oryginalnie pokazanych... Według mnie film "REC" poradził sobie z tym. Reżyser pokazał widzowi zombie i historię opętania, a wszystko to połączył umiejętnie tajemniczą chorobą. Pomysł jest stary i 'oklepany', ale fakt choroby i pokazania tego filmu z perspektywy kamery video (gdzie widz nie ma pretensji do kamerzysty, że mu się ręka trzęsie) nadaje temu filmowi realizmu, który był tak bardzo ważny. Uważam, że powinniśmy pogratulować reżyserowi, za pokazania starego i niezbyt dobrego tematu (nienawidzę filmów o zombie) w nowej odsłonie, ponieważ reżyser podołał temu przedsięwzięciu i stworzył świetny horror.

ocenił(a) film na 7
marcio1988

Brawo za komentarz. W tym horrorze jest kilka momentów, kiedy naprawdę można się przestraszyć. Brakowało mi tego w większości horrorów o zombie, choć nie jestem wielkim fanem gatunku. W szczególności druga część filmu "trzyma za jaja". Gdyby zombie istniały i gdybym znalazł się w sytuacji kamerzysty, jedno jest pewne - narobiłbym w gacie ;)

marcio1988

wg. mnie to zręczne połączenie 'blair witch project' i 'the thing'.
zgadzam się z opinią, że naprawdę ciężko jest nakręcić coś zupełnie nowego
motyw z religią zawsze jest straszny

użytkownik usunięty
ghjghjdsaf

W 100% zgadzam się z założycielem tego tematu. Zwykle nie oglądam takich filmów. Zombie - przecież to śmieszne i tragiczne zarazem. Ale tutaj mamy kilka nowatorskich rozwiązań.
1) Horror dokumentalny, realizowany przez zwykłą dziennikarkę i jej kolegę, którzy chcą mieć wszystko na taśmie.
2) Połączenie motywów Zombie, opętań i wirusa - bardzo ciekawe rozwiązanie.
3) Totalnie niespotykana forma zapowiadania filmu, reklamowania go, poprzez ukazanie reakcji widzów