[Rec]

2007
6,5 152 tys. ocen
6,5 10 1 151770
6,9 25 krytyków
[Rec]
powrót do forum filmu [Rec]

Dałbym 7, bo to dobry materiał na prawdziwy(podpierając się terminologią z gier
video)survival horror, ale trzęsąca się kamerka skutecznie obniża moją notę o dwa oczka.
Ja wiem, że to taka konwencja, że niby reportaż, ale miejscami nic nie widać! Szalejąca na
wszystkie strony kamera nie dość, że pokazuję akcję fragmentarycznie , to jeszcze
przyprawia o mdłości. Niestety, tanie efekciarstwo zamiast rzetelnego prowadzenia kamery
- świetnie to kryje wszelkie niedoróbki, jednak same zdjęcia sprowadza do względnej roli
informacyjnej. Ciągłe krzyki, bieganina, zupełnie jak na demonicznej wyprzedaży w sklepie
"nie dla idiotów". To nie buduje napięcia, to wprowadza chaos, a wespół z operatorem z
ADHD powoduje, że człowiek traci głowę i eksportuje obiad wprost na ekran TV. Świetny
materiał, ale ja podziękuję; lubię wiedzieć co się w filmie dzieje i lubię jak mi to ładnie
pokazują;)

użytkownik usunięty
BelzeBoobies

Zgadzam się, że nadmiar krzyku i chaosu nie służy temu filmowi ale sama konwencja reportażu sprawia, że powstaje wrażenie bezpośredniego uczestnictwa w tym całym burdelu no i zawsze można oczekiwać, że coś wyskoczy znienacka i pojawi się w kadrze. To budowało sferę tajemniczości bo cała gonitwa odbywała się po dość niedużej lokacji, a same mieszkania były ciasne i gdyby zrealizowano ten film w "normalny" sposób pewnie bym się nie podskoczył ni razu bo bym ogarniał wzrokiem przynajmniej piętro.

ocenił(a) film na 4

No, tak, ale straszenie za pomocą "wyskakującej mordy", to raczej dość prostacki zabieg - rodem z youtube'owych shockerów kleconych przez znudzoną młodzież. Przestraszyć kogoś znienacka, to nie sztuka. Natomiast cholernie podobała mi się ostatnia sekwencja, kiedy bohaterowie obserwują, jak pod ich nosami buszuje wychodzona postać - genialne! Ten moment zdecydowanie najbardziej podniósł mi ciśnienie, miał w sobie to napięcie mimo, iż ujęcie było niemal statyczne i pewnie gdyby ktoś obejrzał tą scenę z doskoku, nie zrobiłaby na nim większego wrażenia. W ogóle końcówka jest moim zdaniem dobra, jak z rasowego horroru. Zresztą, było też kilka innych scen, które zasługują na uwagę jak np. scena gorączkowego otwierania drzwi pod szarżą zarażonych. Tak, przyznaję, że w tych dwóch przypadkach kamera sprawdziła się wyśmienicie. Dlatego żałuję, że nie pokuszono się o podobny zabieg, jaki mia miejsce w Kronikach żywych trupów, czyli ujęcia mieszane - raz normalne "z zewnątrz", raz z kamery, która operowali główni bohaterowie - to mógłby być strzał w dziesiątkę!

użytkownik usunięty
BelzeBoobies

Masz rację to mogłoby się sprawdzić, co do końcówki również. Ale lepsza wyskakująca morda niż nuda jaką odczuwałem przy innych filmach o zarazie zombie, przynajmniej dla mnie ;), a nie zawsze to działa jak w przypadku tych youtube'owych mini produkcji.

ocenił(a) film na 4
BelzeBoobies

Słuszne i trafne spostrzeżenia.
Ta trzęsąca się kamera strasznie irytuje. Nikt mnie nie przekona, że podnosi to wartość artystyczną filmu wznosząc jego wartość do "dzieła"... :/

ocenił(a) film na 8
maciek.wp

Chcecie zobaczyć irytującą trzęsącą się kamerę? Obejrzyjcie Project Monster. To jest dopiero zj""""ne prowadzenie kamery. Aż człowiek wqrw bierze.

A [REC] bardzo bardzo dobry. Tu ten styl się sprawdził i mi się to podobało. Czekam na 3 i 4 część :)
8/10

ocenił(a) film na 4
adas_80

Ba, bo Projekt monster w całości polega na możliwie jak największym niepokazywaniu tego, co akurat najbardziej widzów interesuje. Dodatkowo kamera- umieszczona zapewne na jakiejś wędce - dynda się niepomiernie jak szalona, coby wywołać u widza żywe emocje - żarliwe uczucie wku*wienia gwarantowane.