[Rec]

2007
6,5 152 tys. ocen
6,5 10 1 151790
6,9 25 krytyków
[Rec]
powrót do forum filmu [Rec]

Świetny spoiler, a tak głupi i pusty film, no strasznie, strasznie się zawiodłam. Nic nowego, same bzdury.

ocenił(a) film na 9
Lila_3

Swietna argumentacja :) Spadłem z krzesła :D

Czego można się spodziewać po horrorze z gatunku zombie movies? Hmm głędobkiej fabuły, wzruszającego zakończenia, pięknych zdjęć, cudownych upaćkanych tapetą pseudoaktorów, no poruszenia wątku zawieszenia pomiędzy życiem i śmiercią (przecież zombie).

No i nie rozumię co to za bzdury są w tym filmie. Może wyjaśnisz...Bo jak dla mnie jest w nim wsystko to co powinno być w każdym filmie o zarażonych/zombie: strach, niepewność, osaczenie.

I jeżeli ktoś pisze, że film nudny to go chyba nie widział lub był zajęty pałaszowaniem popkornu lub pisaniem smsów czy gadaniem z koleżanką "krejzolką".

_EemuU_

No dobrze, solidniejsza argumentacja:

- film był reklamowany jako horror inny niż wszystkie - co w nim było innowacyjnego? O, juz wiem, moze zombi, które zarażały się nawzajem za pomocą jakiejś tam wydzieliny?!?

- film 28 dni później został przez Cię obejrzany? (bardzo dobry, swoją drogą)No to Rec jest gorszą wersją, z przewidywalnym zakończeniem od 10 minuty filmu. Mnie ten film po prostu niczym nie zaskoczył i to mnie rozczarowalo.

- ruchoma kamera? a blair witch project - jeden z masowych pionierów tego stylu, to pies?

- no i wspomniane przeze mnie zakończenie - naprawdę cię zszokowało, miałeś mokre gacie? No ja nie bardzo, sorry. Może boimy się różnych rzeczy, a ty masz male doświadczenie po prostu jeśli chodzi o filmy.
Nie muszę pałaszować popcornu, z kolezankami raczej też do kina nie chodzę, dużo dużo filmow oglądam i o wiele bardziej nowatorskim, pieknym i mrocznym filmem byl sierociniec, labirynt fauna, i takiej innowacji oczekiwalam. Pozdro.

ocenił(a) film na 9
Lila_3

"film był reklamowany jako horror inny niż wszystkie - co w nim było innowacyjnego? O, juz wiem, moze zombi, które zarażały się nawzajem za pomocą jakiejś tam wydzieliny?!?"

Ja jakoś nigdzie nie zauważyłem aby był tak reklamowany. Było tylko coś w stylu "REC Cię zszokuje". A swoją drogą podaj mi film o zombie, który był kręcony w ten sposób powstały przed [REC]?? No będziesz miała ciężko...W tym gatunku nie da się nic nowego wymyślić! Też krytykujesz świetny film akcji bo były w nim strzelaniny (ależ to nudne i oklepane) czy dramat za to, że znowu porusza te same problemy? Raczej wątpię.

"film 28 dni później został przez Cię obejrzany? (bardzo dobry, swoją drogą)No to Rec jest gorszą wersją, z przewidywalnym zakończeniem od 10 minuty filmu. Mnie ten film po prostu niczym nie zaskoczył i to mnie rozczarowalo."

Widziałem serię 28 days/weeks later no i faktycznie jest to świetny film ale od [REC] mimo wszystko inny. Niby ten sam "problem" ale inny sposób realizacji. Tam postawiono na akcję rozgrywającą się już po tym jak zaraza zrójnowała państwo. Widzimy otwarte przestrzenie (świetny wymarły Londyn). Natomiast w [REC] postawiono na początek zarazy, pokazanie tego samego w bardziej kameralnej wersji. Nie powiesz mi, że tak nie mogła się zacząć zaraza w "28dl" (no oczywiście gdyby akcja "REC" się na wyspach rozgrywała). [REC] stawia na bardziej klaustrofobiczny klimat.

"ruchoma kamera? a blair witch project - jeden z masowych pionierów tego stylu, to pies?"

A gdzie ja napisałem coś, że [REC] był pierwszy? Ja sobie nie przypominam. Czytanie ze zrozumieniem się kłania :) A wracając do tego co napisałaś: "Cannibal Holocaust" był przed "Blair Witch Project" i co z tego? Bo ja nie rozumię takiego rozumowania...coś jest pierwsze znaczy lepsze? Więc każdy nowy film oceniaj najwyżej na 5/10 bo już za dużo innowacyjności w kinie nie zobaczysz.

"no i wspomniane przeze mnie zakończenie - naprawdę cię zszokowało, miałeś mokre gacie? No ja nie bardzo, sorry."

Nawet nie wiesz co w wątku napisałaś...A jeśli chodzi o zakończenie to mnie wystraszyło. Chudzina z końca pokazuje czym jest wyższość charakteryzacji nad efektami specjalnymi (spartolone potwory w "I'm Legend"). A sama finałowa scena jest równie (a może nawet bardziej) emocjonująca i straszna od finału "Blair Witch project". I pytanie dlazego podobało Ci się "Blair Witch" skoro zakończenie było wiadome od początku?

"Może boimy się różnych rzeczy, a ty masz male doświadczenie po prostu jeśli chodzi o filmy.
Nie muszę pałaszować popcornu, z kolezankami raczej też do kina nie chodzę, dużo dużo filmow oglądam i o wiele bardziej nowatorskim, pieknym i mrocznym filmem byl sierociniec, labirynt fauna, i takiej innowacji oczekiwalam."

Piszesz, że mam małe doświadczenie jeśli chodzi o filmy...a to Ty nie umiesz rozróżnić filmu czysto rozrywkowego jakim jest [REC] od filmów dużo bardziej ambitnych jak "Labirynt Fauna" i "Sierociniec". I powiedz mi (skoro podałaś te tytuły) gdzie się można było w nich przestraszyć? Mroczną baśń i raczej dramat (lub lekkie ghost story) porównywać do filmu o zombie? Dziwne...No ale to ja się nie znam. Specjaliści przecież mogą porównywać filmy nie mające ze soba nic wspólnego....

Pozdrawiam

_EemuU_

ten pan ma racje nic ująć nic dodać a komu sie film niepodoba niech zostawi swoją ocene i idzie sobie a nie każdy będzie stawiać taki sam temat CZY AUTOR TEGO TEMATU NIEWIDZI żE JEST TU DUżO TAKICH TEMATóW?? A JEśLI CHCE WYTAZIć SWOJE ZDANIE TO NIECH IDZIE DO JUż ZROBIONEGO TEMATU I TAM NIEPISZE!

_EemuU_

1)Po prostu podobają się nam inne rzeczy i chyba nie warto dalej ciągnąć tej dyskusji.

2)Absolutnie nie uważam tego filmu za dobry, mam do tego prawo!

3)Zgadzam się z tym, że świetna charakteryzacja jest czasem o wiele bardziej wartościowa od efektów specjalnych (smętarz dla zwierząt, mechanik, jeśli chodzi o wychudzenia).

4)Reklamę widziałam w kinie przed innym seansem.

5)Zestawiłam labirynt fauna, sierociniec z recem, ponieważ filmy te łączone są w reklamie tv, nie uważam, ze są na jednym poziomie, bynajmniej.

6)A baśnie, jak sama definicja gatunkowa wskazuje, mogą być bardziej przerażające, niż niejeden horror.

7)Jeśli chodzi o samo ujęcie "klaustrofobicznego klimatu" o wiele bardziej podoba mi się motyw pokazany w "Bastionie"Kinga (książce).

8)A jeśli chodzi o umiejętność rozróżniania filmów rozrywkowych od tych ambitniejszych... hmm.
No właśnie, rec jest filmem, po którym spodziewałam sie dużo, dużo więcej. I moze gdybym szla do kina z przeświadczeniem, że ot, idę się dobrze bawić na średnim filmie, to by mnie tak nie rozczarował.
A ponieważ reklamę miał świetna (twarze przerażonych osób), to niepotrzebnie się nią tak zasugerowałam.

Z wyrazami szacunku,
Lil