PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=597615}

Łowca trolli

Trolljegeren
2010
6,1 19 tys. ocen
6,1 10 1 18943
6,8 13 krytyków
Łowca trolli
powrót do forum filmu Łowca trolli

Totalna klapa czekałem na ten film ze 2 miechy, a tu takie nieporozumienie. Wiem, że to
jakaś bajka ale logiki by się trochę przydało. Nie wiem nawet od czego zacząć, więc
wymienię kilka sucharów, które aż zachęcały mnie do wyłączenia tego filmu. Łowca nagle
przed grupką nieznajomych staje się wylewnym staruszkiem, który zabiera ich na polowanie
na trole. Jeden z przyjaciół ginie, ale na szczęście jest już kolejny operator. Śmierć
przyjaciela zrobiła na nich mniejsze wrażenie niż to żeby się umyli w nocy w zimnym potoku.
Do tego dochodzą: rysunek wyjaśniający jak został zniszczony most, i samo zakończenie-
ehehehehe, litości. Zero klimatu i budowania napięcia- zdjęcia w drodze- mieszkano- trol, i
znowu to samo tak trzy razy. Wieje amatorszczyzną, sprawia wrażenie nieudolnego
dokumentu. WIdać, że aktorzy chcą się wczuć ale im nie idzie. Jest jeszcze sprawa jaskini w
której dochodzi do załamania czasoprzestrzeni. Jak do niej wchodzą to jest noc, wybiegając
po kliku minutach ( tak przynajmniej jest to dla mnie pokazane ) jest już widno. Nie ma co
więcej się rozpisywać na temat błędów w filmie te walą tak po oczach, że aż łzawią. 3 punkty
za widoczki, podjęty temat... zapomniałem.

ocenił(a) film na 7
wujekdziadek

film sie podobal, bo taki inny( ujecia na styl Wiedźma z Blair Witch), ale jak zauwazyl wujekdziadek jest kilka rzucajacychs ie w oczy niedociagniec, o ktorych szkoda ze nie pomysleli, na pewno ta czasoprzestrzen w jakskini, tam srodek nocy, a nagle dzien.. I w szczegolnosci kilka ujec z kamery jak jada na kola i poniszczone blotniki, Chyba ich opoerator musialby na ten mont wyskoczyc z pedzacego wozu i filmowac biegnac obok po asfalcie ;-)

ocenił(a) film na 6
wujekdziadek

Film z serii tych "co mogą być, ale nie wiem o co w nich chodziło". Jak dla mnie za dużo dziur. Nikt nie wyjaśnił o co chodzi z tymi chrześcijanami, nowa operator - "polujecie na trolle? hmmm... to spoko...", ujęcia niby mają być kręcone jedną kamerą, a np pod koniec widzimy scenę jak odjeżdża samochód... wraz z ekipą..., sejsmolog który pojawia się z d...y i jakoś niczemu się nie dziwi, czy troll wielkości WTC którego nikt nie zauważył... Zresztą cały film jakiś taki "nie-ten-tego". Bo niby dokument, ale z którego nie za wiele się dowiadujemy i taki słabo "udawany", niby horroro-thriler, ale jakiś taki nie straszny. Bardziej podchodzi mi to pod film przyrodniczy ^^

ocenił(a) film na 8
sO_os

Ogólnie film był dość ciekawy aczkolwiek nie wiem czy z racji reżysera czy scenarzysty dodany był wątek "komediowy ale tak na poważnie"
np. motyw z chrześcijanami jak kolega wyżej zaznaczył, że nie został wyjaśniony, dla mnie to było nie potrzebne bardziej do klimatu filmu pasowała by jakaś choroba, że np trolle ją wyczuwają, nie wiem nawet głupa grzybica stóp brzmiała by lepiej...następne- "zużyte opony trolle uwielbiają je rzuć" no i jak zakładali wnyki wziął kawałek betonu i węgiel drzewny posypał i mówi, że to niezawodny sposób na trolle...noż k...a rozumiem gdyby to była czarna komedia a wcale nie jest i można wczuć się w klimat filmu fajnie się ogląda a tu nagle leci jakiś beton typu "one wyczuwają "Chszeźdźijanina" " śmiać mi się chciało...niestety te teksty zaniżyły moje oczekiwania...

wujekdziadek

Dobrze, że ktoś to wreszcie zauważył, bo sporo ludzi chwali ten film, nie widząc jego wad. Parę poprawek w scenariuszu i mogłoby być o wiele lepiej, a tak - niestety, tylko średniawka. Najbardziej razi właśnie śmierć w kopalni. Reakcja - chwila załamki i kołujemy nowego operatora. I to takiego już pro, co pracował dla BBC w Tanzanii czy gdzieś tam. Mimo tego, że jesteśmy studentami-amatorami, to pro dla nas przyjedzie rachu-ciachu superszybkim pociągiem i nie okaże zdziwienia przy spotkaniu z trollem. Super...Przymykam oczywiście oko na te absurdy i na wiele innych, mimo tego oglądało się film całkiem przyjemnie, głównie dzięki krajobrazom.

wujekdziadek

Co do kopalni to na początku filmu jest napisane, że materiał trwał 283 minuty, a sam film trwa tylko 103, materiału pokazano więc z 96 minut (tak na oko mówię, bo jeszcze napisy itp.), więc wasz argument, że siedzieli w jaskini kilka minut i nagle się dzień zrobił jest z dupy wyjęty, bo widać było przeskoki między ujęciami, czyli jednak siedzieli tam dłużej, a materiał został poucinany.

ocenił(a) film na 8
0wner2

A nawet gdyby weszli koło 3 w nocy tak na logikę to za godzinę już się robi jasno...więc tutaj raczej nie ma co się czepiać...za to można do tego, że dziadzia stiopa jako wyrafinowany poszukiwacz ogrów powinien wiedzieć, iż nie ma się co kręcić po jaskini trollów tudzież wiadomo, że kiedyś wrócą...chowając się przed światłem słonecznym, które jak zauważyłem szkodzi im na cerę a dłuższe kąpiele słoneczne mogą prowadzić do trwałego uszczerbku na zdrowiu inicjując implozję....

ocenił(a) film na 8
WujekChu1ek

Dodam jeszcze, że dziadzia stiopa rozkminiał czemu jedne trolle wybuchają a drugie zamieniają się w słup soli jak Lot, a rozwiązanie było tak proste...trolle które implodowały jadły na obiad baraninę i fasolkę po bretońsku.

ocenił(a) film na 3
0wner2

Owner2 mogli siedzieć tam i 2 dni, ale to było pokazane jakby byli kilka minut.

ocenił(a) film na 5
wujekdziadek

osobiście nie przepadam za filmami w których trole wielkosci gory wyczuwają chrześcijan a na dodatek mieszkaja sobie w górach i nikt nie wie ze istnieją. Film totalne nieporozumienie ciekawe czy po jego nakreceniu obejrzeli go sobie tworcy bo niesposob zauważyć tych dziur

ocenił(a) film na 10
ufo_51

Racja, wątek z wyczuwaniem chrześcijan (Ci to mają zawsze pod górkę) miał nawiązywać do starych norweskich legend o trollach. Motyw z jaskinią, to tak jak napisano wyżej : starannie wycięte kawałki filmu. Krajobrazy świetne, tamten klimat i otoczenie aż proszą się o tego typu stworzenia jak trolle, ogry, czy krasnale. Nowa kamerzystka faktycznie w ogóle się nie przejęła, do tego sam fakt, że przyjechała... Cóż... Śmierć kamerzysty także zdaje się być naciągana, najbardziej się bał i nacierał aromatami ' trollskimi ', a biegł na samym tyle, by wszystkich ładnie umieścić w ostatnim zmontowanym kadrze swej egzystencji (przednim znajdował się przecież istny Rambo i słabsza fizycznie dziewczyna). Tyle.

ocenił(a) film na 8
ufo_51

Ten łowca trolli zamiast wielkiego reflektora powinien mieć wielką tubę basową i głośniki dolby digital co najmniej 5+1 i zabijać trolle tą oto muzyką-------------------------> http://www.youtube.com/watch?v=wW-KHVxex54

ocenił(a) film na 3
WujekChu1ek

aaaAAAAaAAAAAAaaaaAA!!!!!!!!aaaAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!Aaa!!Aaaaaaaaaaa aa!!!