Łowca trolli

Trolljegeren
2010
6,1 19 tys. ocen
6,1 10 1 18999
6,7 14 krytyków
Łowca trolli
powrót do forum filmu Łowca trolli

I muszę przyznać, że nie ma klapy. Efekty komputerowe są naprawdę realistyczne. Bardzo przemawiające do wyobraźni odgłosy troli.
Jest też trochę wad, ale nie będę się teraz na nich skupiać.

Film na pewno warty obejrzenia choćby ze względu na swoją oryginalność i polski akcent ;)

XxXxxEVeRaxxXxX

Ja się spodziewałem trolla takiego wyglądem z władcy pierścieni, a tu takie coś : P

ocenił(a) film na 7
mmaakkss

Troll trollowi nierówny ;] Poza tym, gdyby trolle z tego filmu zbytnio przypominały trolle z innch produkcji, to pewnie ludzie by się czepiali, że autorzy "Łowcy..." zmałpowali po innych ;]
A tak jest oryginalnie i nowatorsko nawet :)

XxXxxEVeRaxxXxX

Taak, tylko fajnie się akcja rozkręcała a tu wyskoczyło wielkie bydle z 3 głowami i śmiesznymi nosami:)

ocenił(a) film na 7
mmaakkss

No i właśnie to było najlepsze! :)
Szkoda, że w Polsce takie nie istnieją, jedynie filmwebowe najwyżej ;D

XxXxxEVeRaxxXxX

Polski akcent? Koleś miał typowo ruski akcent.

ocenił(a) film na 7
Manifestus

Pisząc "polski akcent" miałam na myśli wzmiankę o Polaku ;) chociaż faktycznie można to dwojako zrozumumieć.

ocenił(a) film na 8
Manifestus

ale tablice tego boxera były łodzkie tak wieeelki plus za taki szczegół ; p

ocenił(a) film na 7
XxXxxEVeRaxxXxX

Film również wg mnie jest całkiem, całkiem. Nakręcenie go w konwencji mockumentary to niezły pomysł. Niektóre sceny trzymają w napięciu (zwłaszcza ucieczka w lesie przed trójgłowym trollem czy akcja w opuszczonej kopalni). Poza tym piękne krajobrazy mają w tej Norwegii. No i oczywiście plus za motyw z Polakami (bez względu na to po jakiemu gadali i z jakim akcentem - po prostu za to że byli:)
Wygląd trolli też przypadł mi do gustu. Są trochę śmieszne, ale twórcy filmu wzorowali się chyba na rodzimych wyobrażeniach i mitologii i sumie tak chyba powinny wyglądać. Jak przerośnięte karykatury człowieka.
To co mi się nie spodobało to przede wszystkim motyw z krwią chrześcijan i w ogóle całą tą antypatią w stosunku do nich. Jak wynika z filmu były to w sumie zwierzęta, skąd miałyby więc wiedzieć kto wyznaje jaką religię i jakie miałoby to w ogóle dla nich znaczenie. Nie rozumiem jednej rzeczy. Trolle są jak wampiry i unikają światła dziennego, które ich zabijają. A ten olbrzym, który pojawia się na końcu filmu chadzał sobie bezkarnie za dnia. Jak to możliwe? Poza tym, gdzie takie monstrum znajdowałoby schronienie przed słońcem?

ocenił(a) film na 7
rumpel86

Absurdalny motyw z krwią chrześcijan był tak głupkowaty, że aż śmieszny. Chociaż, co kto lubi.

Co do tego światła. Z tego co pamiętam to trolle chyba bały się bezpośrednich promieni słonecznych oraz światła takiego jakie było w tych reflektorach zamontowanych na dachu auta. Natomiast dzienne światło przy zachmurzonym niebie nie robiło im krzywdy. No a ten finałowy troll chyba właśnie biegał przy takiej dość pochmurnej pogodzie. Jeśli chodzi o schronienie, to przecież nawet w filmie pokazane jest, że mają domek urządzony w jakiejś jaskini/pieczarze do którego z resztą zakradli się gł. bohaterowie.

ocenił(a) film na 7
XxXxxEVeRaxxXxX

To wyjaśnienie z pochmurną pogodą faktycznie można by jeszcze przyjąć (co jednak jeśli słonko przypadkiem przebiłoby zza chmur?) Jednak co do schronienia tego trolla nadal mam wątpliwości. Zauważ że te trolle z jaskini były znacznie mniejsze od tego olbrzyma. Poza tym mieszkały w opuszczonej kopalni, czyli wytworze ludzi. Oczywiście mogłyby również żyć w naturalnych jaskiniach. Ale ten z końcówki filmu nigdzie nie znalazłby tak dużej pieczary. No chyba że sam potrafił sobie wykopać jakąś jamkę:)

ocenił(a) film na 7
rumpel86

Jeśli słonko przypadkiem przebiłoby zza chmur, troll zamieniłby się w kamień, to oczywiste. Ten z końcówki filmu widocznie znalazł jakąś megajaskinię, ale mógł też tak jak mówisz wykopać sobie jamkę, a raczej wielgachne jamisko, hehe.

ocenił(a) film na 7
XxXxxEVeRaxxXxX

Nie wiem co myśleli sobie twórcy tego filmu (i czy w ogóle się nad tym zastanawiali?) ale to chyba jedyne logiczne wyjaśnienie, co nie? :)

ocenił(a) film na 7
rumpel86

No tak. Myślę, że w tym filmie wszystko jest w miarę logiczne i nie widzę większego sensu w doszukiwaniu się na siłę jakichś niedociągnięć ;]

XxXxxEVeRaxxXxX

Chyba Projekt Monster był też filmem fantazy stylizowanym na dokument... Chyba był wcześniej.. ;) a swoją trzeba zobaczyć co tam Norwegowie stworzyli :)

ocenił(a) film na 7
danielpiw23

A to nie był czasem s-f ?
A film naprawdę warto zobaczyć bo jest w nim ta świeżość i ta inność niż to, do czego przyzwyczaiło nas amerykańskie kino.

XxXxxEVeRaxxXxX

no raczej był sf.. amerykański ...a ten o trolach to chyba też sf co... ;) tak sądze... a skoro warto zobaczyć to zobacze .. ;)

ocenił(a) film na 7
danielpiw23

Nie no "Troll Hunter" to bezdyskusyjnie film fantasy bo postać trolla jest stworzeniem typowo mitologicznym występującym w licznych baśniach oraz książkach, a następnie filmach o tematyce fantasy. Co do "Cloverfield" to jest mianowany sci-fi chyba na tej samej zasadzie co "Godzilla" na przykład, heh ;) Z resztą to nie ja wymyślam te klasyfikacje.
A film zobacz, oj zobacz. Pozdrawiam ;)

XxXxxEVeRaxxXxX

heh dobra.Teraz odróżnie fantasy od SF :) jasne obejrzę ... a potem zdam Ci relacje :) Pozdrówka :)

ocenił(a) film na 7
danielpiw23

hehe, ok. ;]

ocenił(a) film na 3
XxXxxEVeRaxxXxX

... realistyczne?
EFEKTY BYŁY REALISTYCZNE??!!
Nie wiem jak duży musiałbym mieć zasób dystansu oglądając ten film, żeby to stwierdzić.

ocenił(a) film na 7
Ultor

Dla mnie były realistyczne. Może faktycznie nie masz dystansu i nie potrafisz się wczuć ;]

ocenił(a) film na 3
XxXxxEVeRaxxXxX

Mam w sobie tyle dystansu, ile krytycy w stosunku do efektów z "Wiedźmina" ;)

ocenił(a) film na 7
Ultor

Nie no, nie porównuj efektów z "Troll hunter" do efektów wiedźminowskich. Bądź poważny. Z resztą gdybyś tak jak ja przed chwilą skonczył oglądać "Heatstroke" z jego efektami komputerowymi, zacząłbyś wychwalać pod niebiosa to, co zrobili w przypadku "Łowcy..." ;]

ocenił(a) film na 5
XxXxxEVeRaxxXxX

polski akcent z tego filmu można zobaczyć tutaj https://www.youtube.com/watch?v=vgOaZVFBe2g