PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=597615}

Łowca trolli

Trolljegeren
2010
6,1 19 tys. ocen
6,1 10 1 18944
6,8 13 krytyków
Łowca trolli
powrót do forum filmu Łowca trolli

alle głupi film heh
zero emocji, trolle biegają grupami wręcz wszędzie ale nikt ich nie widział tysiące lat, satelita to złom bo one mają najnowsze maskowanie ahahahahha

biegają z tą kamerą głupowato mrugając do widza oczkiem heh

ale spoko, wystarczy mieć latarkę i luz, wypróbuj na teściowej czy zniknie/zamieni się w kamień :D

dawno nie oglądałem głupszego filmu, to żadne SF, żenada

ocenił(a) film na 3
VanKert

podsumowując - mimo silenia się na dowcipy i absurdy w kilku miejscach to jednak są one tak żenujące i mało zabawne że głównie ziewasz...

ocenił(a) film na 10
VanKert

1. Rząd ukrywa trolle.
2. Ty może byś stał spokojnie i filmował, jakby cię gonił dziesięciometrowy stwór i chciał zeżreć?

ocenił(a) film na 3
dracon2002

1. taaa, pod poduszką... ;]
2. jasne, robię to od lat... mam latarkę... :]

VanKert

nie jesteś norwegiem albo nie masz wyobraźni więc nie rozumiesz filmu
(wybacz)
fakt - nie jest przesadnie wciągający ale wszystko co w filmie pokazano jest na swój sposób nawiązaniem do rzeczywistości
styk rządu, przemysłu z obrońcami naturalnej norweskiej przyrody, uzasadnienie dla budowy linii wysokiego napięcia - budowanie linii naziemnych zamiast napowietrznych lub vice versa
niszczenie troli - kupka skał ma miejsce np. podczas budowania dróg
zabijanie niedzwiedzi - one nie są z zoo i nie mają na celu wabienia troli i nie są dostarczane przez współpracujących z rządem polaków a odwrotnie, towarzyszą niszczeniu przyrody
porozrzucane opony - towarzyszom "trolom" które łapią gumę
chrześcijanie itd. trzeba troche szarych komórek żeby zakumać
że to ani bajka ani horror a przemyślany abstrakcyjny opis rzeczywistości
zawołanie o działania dla poszanowanie przyrody

ocenił(a) film na 3
starszy_pan

albo jesteś norwegiem albo masz wybujałą wyobraźnię (szczególnie w ocenie realizacji pomysłu na film)
(wybacz)

zupełnie nie wiem po co to napisałeś... opis filmu i recenzje znam... dodałeś coś nowego?
i co to ma wspólnego z tym co ja napisałem?

nie przesadnie wciągający? a myślałem po prostu, że dość kiepski, nudny i beznadziejny... :]
a nie... sorki - to film dla koneserów, lol
dzięki za wyjaśnienia, wiesz... nie zrozumiałem bo... bo...
wszystkiemu winne są trole !

cieszę się, że film znalazł amatorów, którzy znaleźli i zgłębiali wraz z nim głębokie problemy norwegów... :]
nq

VanKert

przecież właśnie dodał coś nowego, bo tego co napisał nie ma ani w opisie ani w recenzji. Przytoczył symboliczne znaczenie wątków. Bez względu na to czy jest to prawda czy nie i bez tego wyjaśnienia według mnie film jest ciekawy. Są oczywiście mniej logiczne, naciągane czy nawet naiwne momenty ale.. dlatego nie mówi się o nim arcydzieło.
Szczerze przyznam, że wahałam się czy obejrzeć, bo tuż przed seansem przeczytałam Twój wpis i nie żałuje że jednak się zdecydowałam, bo film mi się podobał.
I żeby każdy wyrobił sobie prywatną opinię, polecam obejrzeć, choćby właśnie ze względu na sprzeczności w ocenach.

Ttarantulla

a jak ci powiem że znalazłem stronę norweską o monitorowaniu trolli to jaka będzie twoja reakcja;)? podobno w Norwegii są miejsca do których bezwzględnie wejść nie można film podobno jest oparty na faktach a co jeżeli tamtejsze władze trzymają to w tajmnicy?

mitek24

przepraszam, ale nie potrafię po norwesku.

ocenił(a) film na 6
mitek24

Tak i ta strona zapewne powstala po wypuszczeniu filmu przez takiego opetanca norweskiego jak ty ...
Jak w tym kraju ma byc normalnie jak 24 letnie Mitki wierza w trole, ktore zobacza w filmie horror/fantasy ...

Tylko bron Boze nie ogladaj Wladcy Pierscieni bo oszalejesz ...

VanKert

po pierwsze gdyby film nie był na prawdziwych wydarzeniach to by przed filmem nie mówili że nagrania są prawdziwe bo ponad rok badali ten film i jest autentyczny poza tym na koniec mówią by zgłosić się na policje lub do wytwórni jeżeli ktoś coś wie o losach ludzi według mnie trolle istnieją ale ludzie o nich nie wiedzą bo informacje są zatajane przez rząd Norweski dracon 2002 widzę że ty wierzysz jak ja choć zbadamy tą sprawę?

mitek24

Czyżbyś był trollem i jajca sobie robił lub miał 12 lat?Pytam,bo nie wierzę że można być tak naiwnym i wierzyć w to co się mówi w filmie i to fantasy.

mitek24

Przecież ten film to fikcja, a informacje podane na początku mają jedynie na celu wprowadzenie odpowiedniego klimatu...

użytkownik usunięty
VanKert

Nie zgadzam się. Bardzo przyjemny film nawiązujący do skandynawskich legend. W klimacie skandynawii. Wystarczy poczytać jak w Islandii prowadzi się drogi, by nie narazić się trollom lub elfom, by zrozumieć założenia filmu. Horror może taki sobie, ale sam pomysł, wykonanie i umiejscowienie w ludowej tradycji bomba. Takie inne spojrzenie na muminki, które tez są trollami. Mnie się podobał i uważam, że to pomysłowo zrobione kino rozrywkowe przez tych, którzy znają się na trollach. I moi drodzy trochę dystansu. To nie był Hamlet, to był film o polowaniu na trolle:).

użytkownik usunięty
VanKert

I jeszcze jedno to zzałożenia nie mógł być film SF. Prawidłowe rozszyfrowanie akronimu SF wystarczy za odpowiedź.

ocenił(a) film na 3

był SF. widzę że teraz jest to FANTASY... teraz gatunek już nie drażni... fantasy? hmmm... to trochę inne nastawienie i inne kryteria - bo to przecież bajka... :]

użytkownik usunięty
VanKert

Nie mój drogi. Całkowicie się mylisz. To nie był w żadnym wypadku film sf. Co do reszty nieświadomie sam sobie udzieliłeś prawidłowej odpowiedzi odpowiedzi odnośnie oceny filmu. Choć miała być to z twej strony ironia.

ocenił(a) film na 3

piszę o klasyfikacji na Filmwebie w momencie gdy ja o nim pisałem czy próbowałem go ocenić... mój hmm... drogi?... ;] zmiana klasyfikacji z SF na Fantasy jest dla mnie istotna... rzadko decyduję się oglądać fantasy gdyż za często wygląda to marnie w kinie... co do Ciebie - ręce opadają jak się widzi takie maniery - pisz waść o filmie, unikaj pisania o kimś (bo jeśli napiszesz o kimś swe domniemania a okażą się bzdurne to tak też zaczniesz być przez niego spostrzegany/oceniany)! :] pozdrawiam

użytkownik usunięty
VanKert

To już twój problem, że musisz klasyfikować filmy, by je oglądać. Dziwne to trochę, ale to twój problem. I nie interesuje mnie twoj stosunek do fantasy. To dotyczy ciebie nie filmu. Co do reszty to brak słów. Nie wiem gdzieś ty się dopatrzył osobistych wycieczek w moim wpisie. Zobacz swoje wcześniejsze tutaj wpisu, zanim zaczniesz w moim absurdalnie doszukiwać się osobistych wycieczek i udzielać mi chybionych rad. Miłej dalszej zabawy tutaj.

ocenił(a) film na 3

a nie interesuje mnie, że ciebie nie interesuje... to nie twój portal. itd. - brniesz dalej kolego... czy też "mój drogi". nie pisałem też o wycieczkach, nazywaj rzeczy po imieniu. skoro decydujesz się cokolwiek pisać za kogoś (np. "Choć miała być to z twej strony ironia.") to jest to dokładnie twój błąd. i tyle. pisz za siebie i tylko w swoim imieniu. swoje domniemania nazywaj po imieniu, jak już musisz. ja nigdy nie zaczynam pisać o kimś póki sam nie zacznie tego czynić w stosunku do mnie, miast o filmie. masz co chciałeś... możesz mieć więcej jeśli się będziesz upierał. też będę udzielał ci dobrych rad i wciskał ci to, co myślę, że myślisz choć - nie myślisz. notabene - ponownie pisałeś o mnie, widocznie nie widzisz co czynisz.... "dziwne to trochę ale to już twój problem"... widocznie masz manierę nie do opanowania...

użytkownik usunięty
VanKert

Właśnie mój drogi adwersarzu dużo napisaleś i wszystko to sporo o Tobie mówi i Tobie wystawia świadectwo. Dziwi mnie taka reakcja i z podziwu wyjść nie mogę. Wycieczki osobiste nie są w moim stylu i Twoja reakcja na zdanie o ironii jest dla mnie komiczna. Unosisz się nieadekwatnie do sytuacji przez co tworzysz wpisy śmieszne i nadęte. Odbierasz osobiście coś, co nijak osobiste nie jest. Zwolnij trochę. Złap oddech i dystans. Zostaw te armaty dla kogoś, kto faktycznie Cię obrazi.

ocenił(a) film na 3

hmm... nie napisałem tu nic o obrażaniu, znowu coś imputujesz.... nie unoszę się też, siedzę jak siedziałem... :] itd. znudziło mi się prostować twoje domniemania. sam tworzysz wpisy "śmieszne i nadęte" i jednak coraz bardziej obraźliwe. Nie rozumiem jak można tego nie rozumieć (udajesz?). Skrócę, odwrócę i UŻYJĘ TYLKO TWOICH SŁÓW: jesteś śmieszny, nadęty, komiczny, brak ci dystansu do siebie, z problemami, z chybionymi radami... tak, tak - wszystkie te słowa znajdziesz u siebie i mnożą się wraz z rozwojem twojej tu twórczości... na dodatek (już tak od siebie) - ja wiem co robię i siebie doskonale znam a TY? chyba nie wiesz co czynisz.... milusiński ty mój... :) Serdecznie pozdrawiam. :]

użytkownik usunięty
VanKert

No cóż mój drogi adwersarzu jest dokładnie tak, jak wyżej pisałem. Rewelacyjnie udało Ci się to potwierdzić. Gorąco pozdrawiam i życzę wielu miłych chwil. Żegnam czule.

ocenił(a) film na 3

Nom, trza kończyć... jesteśmy już na granicy trolli. Nie ma co łowić. Pozdrawiam... tak... normalnie już. :]

użytkownik usunięty
VanKert

Co racja to racja. I ja pozdrawiam uprzejmie: ).

ocenił(a) film na 9
VanKert

Krotkie pytanie ? Czy ktos widzial Godzille zanim wyszla z morza ?
Portal IMDB klasyfikuje ten film jako Komedia , Fantasy , Horror ...ja Horroru tam nie widzialem ale Fantasy jak najbardziej , a przy Komedia dostawilbym Pastiz albo Absurd . Film "nabija" sie z legend o trollach a takze jest pastizem amerykanskich Monster Movies. Zdecydowanie nie brac na powaznie.

ocenił(a) film na 6
VanKert

Ktoś tu nie wie na czym polega kino fantasy.