Pomóżcie rozszyfrować.
1.Blacha (R.Więckiewicz) - to oczywiście Masa vel.Jarosław Sokołowski (został świadkiem koronnym)
2.Skalpel (Sz.Bobrowski) - to Kiełbasa (przez wiele lat nieodłączny kumpel Masy)czyli Wojtek Kiełbiński (zamordowany w porachunkach mafijnych)
3.Ptasiek (R.Dziędziel) - to napewno Dziad (uznawany za szefa Wołomina) czyli Henryk Niewiadomski (odsiaduje w więzieniu kilkuletni wyrok i grożą mu kolejne)
4.Mnich (A.Zieliński - GRA TĄ ROLĘ BEZNADZIEJNIE) - to Słowik czyli S.Zieliński (odsiaduje wyrok w więzieniu)
5.Kowal (A.Grabowski)- nie mam pewności, ale głównymi wrogami Masy w zarządzie Pruszkowa byli Słowik, Parasol, Malizna, czyli to któryś z dwóch ostatnich myślę ze Parasol (cała trójka odsiaduje wyroki w więzieniu)
6.Szybki (M.Kozłowski- TAKI NIBY ZNAWCA TEMATÓW MAFIJNYCH, A GRA TĄ ROLĘ JAK SZMACIARZ) to Pershing czyli Andrzej Kolikowski (zabity w porachunkach mafijnych)
7.Facet z pieskiem Rysiek w rzeczywistości Krzysiek
8.Jest też w serialu Anna Sarnecka (zgwałcona kelnerka w filmie) - która odpowiada szefowej organizującej skok i zamordowanie dwóch dilerów sieci Era, Małgorzata Rozumecka (odsiaduje karę dożywotniego więzienia).
9.a cha jest jeszcze Sikora (A.Żmijewski) - to sławny policjant Piotr W. który prowadził Masę jako świadka koronnego, najpierw zrobiono z Niego wielkiego bohatera, a później bezterminowo zawieszono w obowiązkach Policyjnych i ostatecznie chyba wyrzucono z Policji....
Kto jeszcze rozpoznał jakieś osoby??? Podpowiadajcie wasze typy. Część osób rozpoznana po obejżeniu kilku odcinków serialu Odwróceni.
Ten koleś co zrobił nieudany skok na bank to Ryszard Niemczyk. Nie jestem na 100% pewien ale ten aktor w takim programie na jedynce "997" zagrał Niemczyka. Więc tak mi się skojarzyło.
> Ten koleś co zrobił nieudany skok na bank to Ryszard Niemczyk...
A nie chodzi przypadkiem o Zdzisława Najmrodzkiego - bo tylko tego 'sławnego' znam z '997' (zginął w wypadku samochodowym)
Kowal to na 100% Parasol, bo przecież to Parasol z Krzyśkiem zgwałcili poniekąd Rozumecką ( w Kaskadzie zdaje się). To się wszystko trzyma kupy.
Co do reszty typów to moje spostrzeżenia są takie same. A no i jeszcze w filmie - nie w serialu - pojawiają się dziennikarze,to powinni być Ornacka i Pytlakowaski, ale podobieństwo zerowe.
P.S. Zgadzam się, że Pershing i Słowik są dennie zagrani.
Strasznie mnie w filmie wkurza M.Kozłowski (podrabia Pershinga), z tego co wiem znał go osobiście (Pershing to była bardzo kolorowa i znana postać w półświadku). Gra go sztucznie, a próby udawania super twardziela wychodzą mu jak słoma z butów. Średnio podoba mnie się też A.Zieliński (pierwowzorem tej postaci jest Słowik), również bardzo sztuczne gesty udawanej religijności, jedyne dobre sceny to modlitwy w czasie pielkgrzymki do "ziemi świętej".
Natomiast Robert Więckiewicz (Masa tzn.Blacha) i Szymon Bobrowski (Kiełbasa tzn.Skalpel) SĄ REWELACYJNI, ich gra w dotychczasowych odcinkach to dla mnie, jak piękne malarstwo dla wzroku.
Wg mnie aktorzy dobrze odegrali mafijnych bossów z pruszkowskiego podziemia - raził mnie troche Bobrowski jako Skalpel - był jakiś taki sztuczny i za bardzo "swój chłop" jako gangster - ale i tak wszyscy zagrali rewelacyjne role sk....nów;D
Aha robert Gazda to chyba Witold Kostrzewa - policjant z komendy stołecznej Policji który pomagał Piotrowi W. zwebować Masę ( Blachę ) na informatora
Aha więcej o Pruszkowie i jego mafijnych bossach mzecie znależć w serialu Alfabet mafii - do ściągnęcia na Emule ;D
No mi się wydaje że Rysiu to KRZYś najlepszy kumpel PARASOLA :
''Jednym z najbliższych przyjaciół PARASOLA był (zmarły niedawno) Ryszard P. pseudonim KRZYŚ''
Ewa Ornacka się nie pojawia, a Piotr Pytlakowski owszem, i w filmie i w serialu jako Ozga. Jak ktoś oglądał tylko film, to nie rozpoznała, ponieważ w filmie nie było sceny, w której Ozga na Skalpela napisał, że mówią na niego penis. Piotr Pytlakowski zrobił to samo w stosunku do Kiełbasy. A czy Gazda to przypadkiem nie Edward S.(czy Sz.), który oficjalnie pozsyskał Rympałka (serialowy Lewar), a w rzeczywistości to on został przez niego odwrócon? A co do aktorów to swoje role odgrywają Bardzo dobrze.