Wikipedia podaje że film trwa 187 min.Znowu w poniższych postach piszecie że film trwa 3godz. i 8 sekund.Czyżbyśmy dostali w Polsce film ocenzurowany.Przecież to już było w kinie(prawdziwe sceny seksu) i to wiele lat wcześniej.Wystarczy wspomnieć takie filmy jak Imperium Zmysłów czy Kaligula, które zresztą też miały swój pokaz na festiwalu w Cannes.Zakupiłem film z gazetą Polityka, dystrybutor podaje czas trwania 179 min.czyli wycieli minutę i osiem sekund w porównaniu z wersją trzygodzinną i osiem minut z wersją 187 min.Po co to robić??Chciało by się powiedzieć nie takie rzeczy już widzieliśmy w kinie panie Gutek.
Może by dystrybutor napisał czy wersja która wyszła na DVD jest ocenzurowana czy nie bo jeśli jest to żądam zwrotu pieniędzy. Myślałem że czasy cenzurowania filmów minęły skoro dystrybutor znalazł miejsce na okładce płyty na ostrzeżenie że film zawiera śmiałe sceny erotyczne to i mógł napisać że to wersja ocenzurowana
Niedawno Canal+ nadało wersję ocenzurowaną 16+ oraz "dla dorosłych". Nie wiem czy zauważyłem wszystkie różnice, ale domyślam się, że obszar działania cenzury był skupiony wokół scen erotycznych i pozostała część filmu nie była cięta.
W scenie seksu między Adele a Thomasem jest delikatna różnica - w wersji nieocenzurowanej widać penisa Thomasa (gdy Adele zsuwa się z jego ciała) - w wersji ocenzurowanej brak widoku przyrodzenia.
Znacznie więcej usunięto z pierwszego spotkania erotycznego Adeli z Emmą - wycięto około 6 min. scen pieszczot, miłości oralnej oraz seksu w pozycji "69".
W wersji ocenzurowanej nie ma sceny seksu Adeli z Emmą po wspólnej wieczerzy z jej matką i ojczymem (minutowa scena miłości lesbijskiej).
Więcej różnic nie zauważyłem
Kurcze, aktualnie oglądam film, który ma właśnie 3:00:08 ;/ Gdzie znajdę dłuższa wersje :)?
O właśnie się dziwiłam, że wszyscy tak narzekają na długość scen erotycznych, podczas gdy ja niczego takiego nie zauważyłam, a wygląda na to, że trafiłam na jakąś ocenzurowaną wersję...