Bazując na treści wielu opinii i zniechęcona reklamą włamu do ministerstwa jako głównego tematu w filmie dla młodzieży (co mocno wybrzmiało w zwiastunie), opierałam się. A jednak zmotywowana przez dziecko poszłam i nie żałuję :) Tak powinien być nakręcony Kleks! Scenariusz trzyma się kupy, film trzyma w napięciu, bawi, nie jest infantylny, porusza tematy ważne dla młodzieży, jest dobrze zmontowany, muzyka jest w punkt, aktorzy dobrze grają. Filmów dla dzieci kręci się już u nas sporo, czasem są niezłe, często mocno naciągane i infantylne. I nareszcie jest też fajny film dla młodzieży.
Spodziewałem się dużo gorszego filmu, za dużo było tutaj ameryki, ale koniec końców jest to świetny film dla młodzieży ! W miarę luźny, w morałem, jakimś tam przesłaniem, porusza tematy ważne dla młodzieży i oczywiście trochę podkoloryzowany. Ale to takie filmy pamiętamy i do nich wracamy! Gdzie jest coś, czego u nas nie ma, w zwykłych szkołach, na egzaminach, itp ;) Dobrze się oglądało i bardzo dobra rola Małgorzaty Foremniak. To jest też plus, że dano grać młodym, a doświadczeni uzupełniają plan.
Wszystko fajnie tyle że w niektórych kwestiach o których piszesz było zupełnie odwrotnie. Scenariusz nie trzyma się kupy, film nie trzyma w napięciu, nie bawi, wzbudza raczej uśmiech politowania, jest strasznie infantylny i nie porusza żadnych poważnych tematów a z resztą się zgadzam chociaż może po za muzyką bo była bardzo przeciętna.