PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1210}

12 małp

Twelve Monkeys
1995
7,6 221 tys. ocen
7,6 10 1 221497
7,8 67 krytyków
12 małp
powrót do forum filmu 12 małp

1/10

użytkownik usunięty

Możecie mówić sobie co chcecie ale film ten to masakra taki z rodzaju gdzie po obejrzeniu jego ma sie ochotę skoczyć z dachy więc ja nie chce jeszcze skakać dlatego dziękuje za 12 małp

użytkownik usunięty

Yyyy? Odbija?
Na jakim poziomie jesteś?
FILM JEST REWELACYJNY!
A ty, się chowaj. :

ocenił(a) film na 10

Jakze bogata argumentacja :D a coz za poziom posta :P Ja Cie koles nie kapuje, a Ty najwyrazniej nie kapujesz filmu, albo nie lubisz takiego gatunku filmow. Ja jestem mentorem, który twierdzi ze zrozumial caly film bez problemu i do tego filmy sf to nie moj ulubiony gatunek, ale ten ma dla mnie to coś, a konkretnie swietnie obmyslona szajbe Goinesa, bardzo dobre zachowanie Cole'a, intrygę i przekaz, oraz elegancki finał sprawiający że film zachowuje pewną logikę ;) Wiec napisz chociaż czemu ten film Ci sie nie podobał skoro dajesz 1/10 i przy okazji piszesz posta na tym forum, albo daj 1/10 i nie pisz nic... ;) :P

ocenił(a) film na 10
Futrzak

Jak zawsze pozjadałem całe słowa :P w 2 linijce miało być "Ja NIE jestem mentorem..." a w 3 linijce "...ale ten FILM ma dla mnie to coś..." :P Pozdro :)

Futrzak

"Ja jestem mentorem, który twierdzi ze zrozumial caly film bez problemu."
powinieneś , Futrzak, to sobie na czole przykleić;)

w sumie to wiele osób niech to sobie przyklei:)

Film jest nudny i bez sensu, daje 2/10 a obsade.

użytkownik usunięty
TakeMeToBrasil

Jak można nie zrozumieć tego filmu... Jest świetny! Ale jeśli wolicie łupanki w stylu Vina Disela, to rozumiem. Nie ten poziom.

użytkownik usunięty

Swego czasu, coraz więcej prowokacji na filmwebie.

ocenił(a) film na 10

hmmmm? dałem 10/10 ale nie mam zielonego pojęcia o czym był ten film... i
nie spotkałem ani jednego człowieka który zrozumiał ten film... i nie mówię
o ludziach niewykształconych w tym kierunku, których jedyną lekturą jest
"alchemik"...

TakeMeToBrasil

Powiem krótko.Można sobie mówić co się chce na temat filmu ale nigdy że był nudny bo to już jest pierdzielenie kogoś kto ma siano zamiast mózgu i woli filmy na poziomie Uve Bolla i nie dostrzega głębi jaką ma ten wspaniały film,ponieważ ukazuje problem który może się w najbliższej przyszłości ziścić(nauka poszła bardzo do przodu)a wizja świata zniszczonego śmiertelnym wirusem jest o wiele bardziej prawdopodobna niż nuklearnej zimy spowodowanej wojną atomową.Jeśli chodzi o mnie to film jest genialny i niesie za sobą przesłanie które mówi że nauka kiedyś się zemści na ludziach

ocenił(a) film na 10
TakeMeToBrasil

gratuluje gustu :) co konkretnie jest dla Ciebie bez sensu? to że nie da sie tak podróziwać w czasie i dlatego jest bez sensu?:)

użytkownik usunięty
_P_I_O_T_R_E_K_

ze niby kolejny z zabawna ironia ;) zal...

użytkownik usunięty

zgadzam się z założycielem. również 1/10 - totalny niewypał ;) i nie mam czasu na argumentacje ;) obejrzalem 12 małp, zaraz później v jak vendetta. pierwszy 1/10 - strasznie nudyny. 2 - 10/10 - rewelka

ocenił(a) film na 8

Szkoda, że nie masz czasu na wysunięcie paru argumentów, bo naprawdę jestem ciekaw co spowodowało tak nieprawdopodobnie niską ocenę 12tu małp. Jak dla mnie film stale w grupie filmów które trzeba obejrzeć przed śmiercią. Choć nie twierdzę, że nie zwróciłem uwagi na coś, co jest w stanie przekreślić moje spojrzenie. Więc więcej argumentów na NIE proszę.

A jeśli chodzi o moje spostrzeżenia dotyczące obrazu:
1. Niebanalny scenariusz z ciekawie zapętloną fabułą.
2. Bardzo dobra gra aktorska.
3. Klimat i jeszcze raz klimat, dający zakosztować obłędu w jakim kręcili się główni uczestnicy dramatu.
I pewnie mógłbym tak ciągnąć dalej - ale po co.

ocenił(a) film na 10

obejrzałeś V? szacun. trzeba się konkretnie namęczyć aby coś z niego
wyciągnąć...
proponuje jeszcze raz 12 małp, potem jeszcze raz 12 małp, potem jeszcze raz
12 małp a na koniec uśmiechnij się do siebie i zastanów czy cokolwiek
wyciągnąłeś z tego filmu.
jeżeli odpowiedzią jest - tak, straciłem kupę godzin na myśleniu, i tylko
tyle - daj mu 10/10...

V jest filmem doskonałym, jednak wszystko jest tam podane jak na tacy,
ozdobione liściem sałaty i plasterkiem cytryny... 12M to koszmar dla mózgu
który zwykle kończy się białą flagą...

ocenił(a) film na 10
kotpsot

"koszmar dla mózgu
który zwykle kończy się białą flagą... " - bardzo fajna metafora kotpsota obrazująca majstersztyk reżysera. Osobiście obstawałbym przy teorii choroby psychicznej, argumenty za tym zdecydowanie bardziej do mnie przemawiają. Chociaż kilka kwestii odnoszących się do podróży w czasie nie da się jednoznacznie przewrócić, co więcej uważam, że nadal pozostają sprawą otwartą i stanowią pole do popisu dla ciekawej interpretacji uważnych kinomaniaków. Bardzo sprawnie próbował zrobić to KELLEY na http://www.film.org.pl/prace/12_malp.html i jest to dla mnie jedna z najlepszych interpretacji jakie czytałem, wręcz rozłożenie tematu na czynniki pierwsze. Dziękuję

ocenił(a) film na 9

ascobra jeśli chodzi o te dwa filmy jakie zostały wymienione w twojej odpowiedzi to powiem tylko tyle że obydwa trzeba starannie przemyśleć i co najważniejsze na różne sposoby. Są to dwa z mojich ulubionych filmów i uważam że są tak samo dobre.

ocenił(a) film na 10

No cóż każdy ma inne ulubione filmy - np. ten mi się bardzo spodobał :) Ponadto Bruce to świetny aktor zawsze wprowadza do filmu nutkę tajemniczości co po prostu kocham :) A jeżeli chodzi o zakończenie - nie każdy film musi się standardowo kończyć tak, jak chce widz - czasami najlepszym sposobem jest zaskoczenie widza, bo wtedy film utrwala się w głowie ze względu na swoją inność :]

ocenił(a) film na 10

już druga osoba napisała, że nudny...

do tych osób: usiądźcie sobie w fotelu, ustawcie sobie stoper na 2 godziny i gapcie się w ścianę. To będzie odpowiednia dla was rozrywka, która dostarczy wam niezwykłych wrażeń.

ludzie, kurde, można filmu nie zrozumieć (1. jak jest się małym dzieckiem 2. jak ma się wodę zamiast mózgu) ale żeby pisać, że nudny to się w głowie nie mieści

użytkownik usunięty
wishram

no nudny nudny... moze nie w sensie doslownym(flaki z olejem) tylko po prostu mnie nie wciagnal. totalnie nie podobala mi sie fabula. nie wszystkim musi podobac sie wszzystko tak jak tobie. na tym polega urok tego swiata:) gdyby wszyscy byli tacy sami to wiesz...

ocenił(a) film na 9

masz rację; dlatego pali mnie, żeby z Twoją opinią o "12 małp" i "V jak Vendetta" zestawić moją. "12 małp" 10/10, "V jak Vendetta" 6/10 [ładna scenografia, niezła gra aktorska, za to scenariusz słaby, no i ziejąca z ekranu nuda].

użytkownik usunięty
moody_mic

Film jest bardzo dobry, ale strasznie nudny i dziwaczny ;) Musiałem się meczyć 2 godziny w nocy bo nie było innego filmu :) Nie mówie oczywiście ze film jest słaby, ale nudny i dziwny jak powiedziałem...=]

ocenił(a) film na 10

No lekko przesadziłeś z tą oceną. Rozumiem, że każdy ma inny gust, ale żeby taki film oceniać na 1 to lekka przesada. 1 to mogą dostawać filmy Uwe B. i tego typu.

ocenił(a) film na 8

Ten film jest zrobiony tak aby zmusić widza do myślenia,użycia wyobraźni a tak w skrócie po prostu trzeba go zrozumieć, widać ty miałeś z tym problem.

użytkownik usunięty
fastgtr34

taaa. kazdy kto ocenia film nizej niz jego srednia to oznacza ze go nie zrozumial. a moze niedorozwiniety kretynie inteligencji dopuscisz do swojego spranego łba ze komus sie film nie podoba? typowy polaczek. zal mi ciebie i rzygac mi sie chce jak czytam wypowiedzi pokroju twojej.

ocenił(a) film na 10

Ehhh...najpierw się zastanów , a potem pisz...

ocenił(a) film na 7
Szczepanek

ten film jest jak sraka: tylko mnie męczy. to tyli:)

ocenił(a) film na 10
blackfield84

Moja ocena jest maksymalna. Jesli niektorzy nie musza tlumaczyc swojej ja takze nie zamierzam. Jeden z lepszych jakie stworzono. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
soberpath

"Jeden z lepszych filmow ..." <dammit!> :P

Nie wiem w jakim celu wy ogladacie filmy, bo ja po to aby troche sie rozewac, obejrzec cos innego niz widze na co dzień w rzeczywistości, i to ze nie mam zamiaru popadać w jakieś glebokie refleksje ogladajac film, nie uwazam by czynilo mnie debilem. Bawcie sie dalej w inteligentów bez szkoly rozciagajac internetowe dyskusje na temat tego jacy jestescie mądrzy ponieważ nie nudzą was filmy psychologiczne. Tak więc jeden z drugim załóżcie koszule w krate, okulary i oglądajcie sobie filmy tego typu, a ja wole siekanki z Dieselem i dobrze sie z tym czuje bo film powinien niesc ze sobą emocje a nie zamulanie.

ocenił(a) film na 10
TakeMeToBrasil

O popatrz, ja też lubię filmy akcji, lubię filmy o zombie, kosmitach, końcach świata itp. Lubię jak Bruce Willis, ratuje świat/zakładników/piękną kosmitkę za pomocą atomówki/karabinu/taksówki, ale nie ograniczam się do tego... Oglądam Bladey, Riddicki i Ramba , często i z przyjemnością, ale nie mam nic przeciwko, a nawet przyjemniej mi się ogląda filmy wymagające trochę pomyślunku.

Nie uważam, że oglądanie xXx z przyjemnością robi z kogoś idiotę, za to ocenianie genialnego filmu negatywnie z powodu braku efektów i wybuchów, to już czysty debilizm... Tak mówię że jesteś głupi, no może jesteś nawet imbecylem i nie, nie mówię tego na podstawie twojego gustu, tylko z powodu twoich wypowiedzi... tak jestem od ciebie lepszy/mądrzejszy i możesz wyzywać mnie od takich do woli :-P Choć koszuli w kratę nie noszę, wolę swetry...

Daywalkerp

tak jestes mądrzejszy i lepszy ode mnie (tu mógłbyś bardziej sprecyzować) i ogólnie rozwalasz wszystkich swoja inteligencja i wyglądem oraz wszystkim co tam sobie jeszcze chcesz, brawo brawo brawo! a teraz idz pochwal sie mamie swoim osiągnieciem:)

ocenił(a) film na 9

że co ?!?!?!? ten film jest genialny jeden z niewielu ciekawych filmów . on u mnie zajmuje górną lokate w moich ulubionych filmach

ocenił(a) film na 7

o widzę, że znowu ytnelygentni inaczej odpowiadają na głupiego posta, produkując się co niemiara