PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1210}

12 małp

Twelve Monkeys
1995
7,6 222 tys. ocen
7,6 10 1 221512
7,8 67 krytyków
12 małp
powrót do forum filmu 12 małp

Stary Cole przypomina sobie z dzieciństwa sytuację z lotniska, widzi gościa z bronią który biegnie i zostaje zastrzelony. Później dowiadujemy się że ten z lotniska to był Cole. Cole dostał broń na lotnisku bo przekazał informację o tym że organizacja 12 małp nie stoi za wirusem. Więc skoro gościu na lotnisku (czyli Cole) którego Cole sobie przypomina z dzieciństwa ma broń znaczy to że informacja została przekazana i jest gdzieś zapisana. Gdy dzieciak z lotniska (czyli Cole) dorośnie informacja ta zostanie napewno odtworzona (bo Cole z lotniska miał broń). Tak więc się pytam, dlaczego Cole jako dorosły był przesłany w przeszłość w sprawie 12 małp. hehe ciekawe czy ktoś zrozumie o co mi biega. Ale nawet jeśli się nie mylę i w tym filmie jest błąd (niestety dość poważny) , nadal uwarzam że to genialny film

ocenił(a) film na 8
jacek_2

Raczej nie ma...
Moment- oni nie wiedzą KTO stoi za tym. Przecież niczego nie rozwiązuje fakt czy info o tym że Cole miał broń zostało zapisane. Cole ma się dowiedzieć KTO zniszczył świat, a nie udaje mu się, albowiem nie można zmienić przeszłości, gorzej- myśląc że ma się władzę i wie się więcej, popełnia się te same błędy. To też Cole czyni. Wiadomość byłaby istotna gdyby Cole stał za tym, ale to ani on, ani organizacja 12 małp. A więc ....czemu widzisz w tym błąd?

użytkownik usunięty
jacek_2

no nie ma bledu
hmm.... chyba wynika to z natury czasu, gdyby nie wyslali colea w przeszlosc to nie zdobylby on tej informacji to po pierwsze, a po drugie to tak jak wysylali ludzi w rozne okresy przeszlosci, tak samo w przyszlosci nie musieli odnajdywac informacji z przeszlosci chronologicznie, mogli ja na przyklad dostac juz po wyslaniu Cole''a w przeszlosc (jakby nie patrzec to on juz tam byl i przeslal informacje, chodzilo tylko o to kiedy oni ja odnajda), no i nie mogli wiedziec ze Cole przesyla im cos z przeszlosci do momentu jego wyslania. A tak na marginesie to 12 małp to chyba jedyny film ktory ma baaardzo dopracowane sprawy przemieszczania sie w czasie i jest bardzo konsekwenty (nie mozna niczego zmienic bo cokolwiek zrobimy bedac w przeszlosci, juz sie wydarzylo), bo prawde mowiac produkcje typu terminator czy powrot do przyszlosci dosyc mocno naginaja pewne rzeczy :D

użytkownik usunięty
jacek_2

to nie bład
dlatego że to co widzimy na ekranie w postaci teraźniejszości Cola to tak naprawdę też jest przeszłość. Jest to zabieg reżysera w postaci pokazania pentli czasu. W filmie ani razu nie jest przedstawiona rzeczywistość.

jacek_2

Podróże w czasie są nierealne dlatego trudno zdefinioważ zasady jakimi się rządzą, czy można zmienić przeszłość i czy wtedy zmieni się przyszłość, co to jest terażniejszość. Dlatego przy pisaniu takich scenariuszy trzeba bardzo uważać, a to jak będą wyglądały pętle czasowe zależy jedynie od scenarzystów.

bodhi

jest kilka paradoksow zwiazanych z podrozami w czasie , na ktore naukowcy nie potrafia odpowiedziec, co by bylo gdyby...

użytkownik usunięty
jacek_2

rozumiem twój tok myślenia: skoro on wysłał im wiadomość, to teoretycznie oni już powinni wiedzieć wszystko niejako na starcie==) ale to zabieg niezbędny, trzeba wybrać pomiedzy paradoksami podróży w czaise, a wymogami fabuły. Dla mnie to kultowy film, ten motyw na lotnisku, gdzie wydaje się, że Coole odzyskał jakąś swobode w życiu, i nagle ten gostek daje mu broń, i dalej jest tylko pionkiem... dalej musi wykonywać swoje zadanie bez względu na cenę.. majstersztyk. Podoba mi się, że reżyser jest dla widza bezwzględny: nie ma tłumaczenia co jest grane, to kino dla inteligentnego odbiorcy, dla prawdziwych smakoszów kina (hmmm ja najwięcej zrozumiałem za trzecim razem, hihihi)

ocenił(a) film na 8
jacek_2

błedu raczej nie ma. Moim zdaniem cała to sytuacja ma pokazać że przeszłości nie da się zmnienić bo jak James moglby zobaczyc w dziecinstwie cos co praktycznie jeszcze nie moglo miec miejsca bo nie znano jeszcze tego wirusa. krotko mowiac chodzi mi tutaja o petle czasowa.

użytkownik usunięty
grzemm

Jedynym sensownym wytłumaczeniem jest to ze malec na lotnisku to nie jest Cole lub ze Cole w swoich wizjach nie widzi sceny z dziecinstwa lecz jakies prorocze majaki z przyszlosci. Inaczej film traci sens

użytkownik usunięty

Czy rudzielec wypuscil na lotnisku wirusy ?
Jeśli tak to dlaczego mały Cole nie zginoł ?
Moze malec to nie Cole z przyszłości?
A moze teraz inaczej sie dzieje potocza ( równoległe swiaty ) - to byc cos tłumaczyło

ocenił(a) film na 8
jacek_2

Odpowiem tak: moim zdaniem nie powinno się robić filmów o poróży w czasie, bo to stwarza zbyt wiele problemów i paradoksów. Chociaż ten film jest naprawdę dobry.

ocenił(a) film na 10
strongoku

Nie Nie Nie nie chodzi o zaden paradoks czasu tylko poprostu zwyczajnie dzieci ktore przezywaja traumatyczne przezycia najzwyczajnie zapominaja jest to w jakis sposob parasol ochronny a dopiero pozniej w doroslym zyciu wydarzenia te wracaja w postaci sennych koszmarow i tym podobnych.Doszukujecie sie dziury w calym.A po drugie to ile jest filmowych teori na temat podrozy w czasie od cholery,wiec najwyzej mozemy sie spytac scenarzysty co mial na mysli.A i cos jeszcze chcialem powiedziec ze pierwowzor byl o wiele tajemniczy no i coz bardziej eksperymentalny (La Jeete). Jesli jesst ktos zainteresowany posiadaniem tego filmu prosze o kontakt gg 8138677 (a i tak wogule to ie chce zadnych hajsow najwyzej za znaczek zwrot)