Nie tylko Cole ginie,ale także nie udaje się zdobyć niezmutowanego wirusa ani przeszkodzić w jego rozprzestrzenieniu.Skąd wiem,że ludzie z przyszłości nie zdobyli wirusa?Jest w filmie scena,w której wysyłają Cole'a w przeszłość.Wymienia on miasta,w których wypuszczono wirusa.Są to te same miasta,ktore wymienia jako cel podróży asystent doktora Goinesa.Gdyby ludziom z przyszłości udało się zdobyć wirusa,to liczba miast wymienianych przez Cole'a powinna być mniejsza conajmniej o jeden niż liczba miast wymienionych przez asystenta.Nie można więc zmienić przeszłości.Jeżeli coś się już wydarzyło,to "my z przyszłości" już o tym wiemy.
I właśnie za to ten film uwielbiam, wszystko ma dwie strony. Także zakończenie. Czy jest pesymistyczne? A może na odwrót - lepiej będzie jak ludzie wymrą? Tu można się kłócić. Gdyby Jimowi się udało dalej byłyby korki, brudne powietrze, pedały, przestępczość... A tak 0 ludzi, jeden wielki rezerwat przyrody. Złe zakończenie dla ludzi, dobre dla całej reszty.
No właśnie w tym filmie chodzi chyba o to, że można cofnąć się w czasie i zmienić przeszłość, czyli są jakby 2 przeszłości. Pierwsza to taka, jaką znają w przyszłości z historii, a druga to ta zmodyfikowana przez ludzi z przyszłości. I dlatego w pierwszej wersji wydarzeń z 1997 epidemia wybucha w tych miastach, do których ten rudzielec się udał- bo tam został wirus wypuszczony. Natomiast za drugim razem rudzielec równiez zamierza pojawic sie w ttycgh samych miejscach, jednak w samolocie pani naukowiec z przyszłości juz się przymierza do przechwycenia wirusa. Czyli widać że wszystko potoczy się inaczej:)
A wymienianie "pedałów" obok korków, przestępczości i w ogóle wszelkiego zła tego świata jest strasznym prostactwem :O
I my się dziwimy, że mają nas za granicą za ciemnogród...
do - K.B.
może by wypuścić taki wirus, który pozbył by się takich nietolerancyjnych (łagodne słowo, bo początkowo po przeczytaniu komenta miałem ochotę powiedzieć kilka ostrzejszych słów) buraków!!! to tyle, fuck aż mnie zalewa aż czytam takie teksty, jasne ale co tam, spalić żydów, arabów, czarnych, żółtków, i wszystkich którzy myślą i żyją inaczej niż Ty albo jak Ty byś tego oczekiwał! Mam tylko nadzieje, że ludzie tacy jak Ty to wymarły gatunek, pozdrawiam i miłego dnia życzę
pozdrawiam tolerancyjnych
Nie do końca chyba rozumiesz ten film.Gdyby rzeczywiście pani doktor z przyszłości(jeśli rzeczywiście jest z przyszłości,bo to wszystko może być niesamowitym zbiegiem okoliczności)zdobyła próbki wirusa,to w przyszłości nie powinna byc wymieniona taka sama ilość miast,w których Rudzielec go rozpuścił.Bowiem pani doktor zdobyłaby próbki w przeszłości,co oznacza,że w przyszłości dawno by już o tym wiedziano.To znaczy wiedzianoby,że wirus rozpuszczono w np.5 miastach,a Rudzielec planował akcję w 9.Gdyby reżyser chciał pokazać,że naukowcy z przyszłości zdobyli próbki wirusa na pewno takiego błędu by nie popełnił,jeżeli wszystkie pozostałe fakty się zgadzają.Otóż problem polega na tym,że jeżeli coś już zdarzyło się w przeszłości,a my w przyszłości o tym wiemy,to tego nie da się już odmienić.
Zainteresowanych znających angielski odsyłam do stronki pod adres:
[url]http://www.mjyoung.net/ti me/[/url]-Temporal Anomalies in Time Travel Movies.Jest tam między innymi ciekawie omówiony film "12 małp".
Nie do końca chyba rozumiesz ten film.Gdyby rzeczywiście pani doktor z przyszłości(jeśli rzeczywiście jest z przyszłości,bo to wszystko może być niesamowitym zbiegiem okoliczności)zdobyła próbki wirusa,to w przyszłości nie powinna byc wymieniona taka sama ilość miast,w których Rudzielec go rozpuścił.Bowiem pani doktor zdobyłaby próbki w przeszłości,co oznacza,że w przyszłości dawno by już o tym wiedziano.To znaczy wiedzianoby,że wirus rozpuszczono w np.5 miastach,a Rudzielec planował akcję w 9.Gdyby reżyser chciał pokazać,że naukowcy z przyszłości zdobyli próbki wirusa na pewno takiego błędu by nie popełnił,jeżeli wszystkie pozostałe fakty się zgadzają.Otóż problem polega na tym,że jeżeli coś już zdarzyło się w przeszłości,a my w przyszłości o tym wiemy,to tego nie da się już odmienić.
Zainteresowanych znających angielski odsyłam do stronki pod adres:
http://www.mjyoung.net/time/-Temporal [www.mjyoung.net/time/-T ...] Anomalies in Time Travel Movies.Jest tam między innymi ciekawie omówiony film "12 małp".
Właściwy adres stronki Temporal Anomalies in Time Travel Movies jest taki:
http://www.mjyoung.net/time/
Rany...mam prośbe do twórcy posta.
Moglibyście nie ujawniać końcówki w widocznej części posta!!
Jak już chcecie to zrobić to ostrzegajcie, że to piszecie albo nie piszcie tego w temacie.
Ehh...na to forum wchodzą też ludzie, którzy jeszcze filmu nie widzieli.
Myślcie czasem....
Jerycho.Niby masz rację,ale nie do końca.Jeżeli ktoś filmu nie widział,to po co przegląda forum.Przecież wiadomo,że nie wszyscy piszący będą przejmować się tym,czy ktoś film widział,czy też nie.Najlepiej więc nie przeglądać forum przed oglądnięciem filmu.
Nie zgadzam sie z Tobą.
A co? Nie można wejść na forum przed obejrzeniem filmu, zeby zobaczyć jakie ma opinie. Zastanów sie człowieku..
Chodzi mi o to żeby ostrzegać w temacie postu ze zawiera spoiler.
Czy ja tak duzo wymagam.
eh
To zakoncznie nie jest pesymistyczne ,ono jest logiczne w odroznieniu od innych Hollywoodzkich filmwow gdzie wszystkim wydaje sie ze przyszlosc mozna zmienic...otoz nie mozna podorze w czasie to bledne kolo,spirala ,przyszlosc zawiera rowniez i te osobliwosci jakimi bylyby podroze w czasie dlatego koncowka musiala taka byc bo inaczej film stracilby o polowe (tak jak np niedawny Obled(the Jacket) z Adrienem Brodym i Keirą.