PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1210}

12 małp

Twelve Monkeys
1995
7,6 221 tys. ocen
7,6 10 1 221491
7,8 67 krytyków
12 małp
powrót do forum filmu 12 małp

Wirusa wypóścił pomocnik doktora , jego syn , czy może kobieta z przyszłości ? Na lotnisku Cole dostaje broń i rozkaz od swojego znajomego aby zabił kobiete. Ale w takim razie po co syn doktora jedzie do wszystkich zarażonych krajów ? Jeżeli zastępca to jaki miał w tym cel , przecież nie należał do organizacji.

ocenił(a) film na 10
Claw

hmmm, ile razy widziałeś film? ;)
Ja widziałem trzy i myślę że tak: wirusa wypuścił pomagier profesora: no ten co wypuścił wirusa na lotnisku (to nie ulega wątpliwości:), synalek (Brad Pitt the best, jaki oni mu zrobili tego zeza: hahaha) to tylko świr, on tylko wypuścił zwierzaki, a kobieta w samolocie to członkini rady z przyszłości, według mnie to oznacza, że zdobędą próbkę niezmutowanego wirusa, że akcja Coola się udała (namierzyli źródło). Ale może "the truth is out there?"

użytkownik usunięty
olo_king

Kobieta w samolocie nie jest z przyszłości - znalazła sie tam tak samo przypadkowo jak mały Cole na lotnisku. Ona jeszcze nic nie wie i nic nie moze zrobic...

to niby dlaczego jest tam ta scena???????

ocenił(a) film na 10
Kamillos

Cole dostal zadanie znalezienia probki virusa, jednak pozniej mu sie odwidzialo i chcial zostac z ta kobieta w 1996, zeby to moc zrobic, nie mogl tylko wziasc probki wirusa, a zabic czlowieka, ktory ten viurs mial rozprzestrzenic. Nie wiedzial jednak, ze przeszlosci sie nie da zmienic. Kobieta ta prawdopodobnie zaprzyjaznila sie z tym pomocnikiem profesora i ten jej dal tego virusa. A nawet jesli, chociaz tak nie jest, chcialaby zaprzestac rozprzestrzenianieu sie virusa to i tak bylo za pozno, bo jedna z probek zostala juz otworzona przy odprawie lotniskowej.

Nie znalazła się tam przypadkowo, ponieważ zwróć uwagę, że mimo 40 lat różnicy między rokiem 1996 a 2036 kobieta wygląda tak samo! Więc jeśli znalazłaby się przypadkowo w tym samolocie (1996r) to w roku 2036 ( będąc naukowcem ) na pewno już by nie żyła, albo byłaby schorowaną babcią z podpięta kroplówką, a jedynym jej środkiem transportu byłby wózek inwalidzki...
Pani, która rzekomo sprzedaje polisy ubezpieczeniowe tak naprawdę jest naukowcem z przyszłości mającym na celu unicestwienie wirusa. Tak myślę.

Mr__Jester

Nie unicestwienie, a jedynie zdobycie probki. Taki jest wlasnie sens tego filmu - nie zmienisz przyszlosci. Kobieta miala mozliwosc powstrzymac szalenca, ale nie chciala tego zrobic. Moze dlatego ze oznaczaloby to calkowita zmiane swiata w przyszlosci, a wiec rowniez ona przestalaby istniec w takiej "postaci" w jakiej istniala do tej pory - stracila by swoje dotychczasowe zycie naukowca i czlonka rady czyli dosc waznej osoby. Misja Cola nie polegala na nie dopuszczeniu do zaglady ale na zdobyciu probki wirusa, ktora pomoglaby walczyc z nim na niewielka skale w przyszlosci.

____16

Uważam, że do ostatecznej sceny filmu każdy dopisuje własną interpretację. Może reżyser miał na celu abyśmy troszeczke się zastanowili i ułożyli dalszą przygodę według własnych poglądów ?Podobny zabieg miał miejsce w Kubrickowskiej '' Mechanicznej Pomarańczy " - nie wiemy jak Alex postąpi... Mimo, że film ten nie ma nic wspólnego z czasową ''zabawą''.

Mr__Jester

akurat w Pomaranczy to wiadomo wszystko tylko trzeba przeczytac ksiazke - w filmie brak jest ostatniego rozdzialu!

____16

Chociaż sądzę, że Twoja wizja jest bardziej sensowna od mojej ;)

Mr__Jester

Hmm, jestem tępy! :) Przecież miałem to samo na myśli, tylko się niedokładnie wyraziłem :) Zresztą prawie na samym początku wiadomo, że trzeba zdobyć wyłącznie próbki wirusa... Ale tak czy siak, można sie wyłącznie domyślać, co się bedzie działo później...

Nieprawda. Przez 40 lat by się nic nie zmieniła. Pomyśl najpierw.

ocenił(a) film na 8

i przez 30 lat w ogóle by się niepostarzała? - nie to nie ma sensu. Moim zdaniem ona się przeniosła z przyszłości aby zdobyć wirusa.

ocenił(a) film na 9
Claw

poczekajmy na 12 małp 2. tam się wszystko wyjaśni ;)

ocenił(a) film na 9
Claw

syn kobiety z brodą z przyszłości

Claw

Nie zrozumiałeś istotnego elementu filmu a wystawiasz 10? Wirusa puścił pomocnik profesora. Synalek - Pitt był chory psychicznie i wypuścił tylko zwierzęta. Kobieta cofnęła się w czasie żeby zdobyć próbki wirusa, po tym jak dostała cynk od Cole'a.