PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1210}

12 małp

Twelve Monkeys
1995
7,6 222 tys. ocen
7,6 10 1 221519
7,8 67 krytyków
12 małp
powrót do forum filmu 12 małp

Film mimo świetnych opinii na jego temat jest nie najlepszy. Mamy tu niezbyt spójną fabułę,która po jakimś czasie wymyka się reżyserowi z rąk i zakończenie ma się nijak do rozpoczętych wcześniej wątków,które rozwinięte mogłyby zaciekawić. Mogłyby gdyby reżyser choć troche pomyślał nad stopniowo rosnącym napięciem i rozładowaniem tego wszystkiego poprzez final. Tak się jednak nie stało reżyser owiany montypythonowską sławą próbował nie udolnie rozśmieszyć chwilami widza.Film jak na miejsce w top 100 powinien być(według mnie) bardziej dopracowany i wogóle ciekawiej zrobiony.Jednak do aktorstwa w filmie nie można się przyczepić, Bruce Willis grał bardzo realistycznie swą postać i starał się jak mógł , lecz niestety film się nie za bardzo udał,a jest czego żałować bo mógłbyć film godny uwagi.4/10

ocenił(a) film na 10
limper

Hmm...według mnie zakończenie jest wielkim plusem tego filmu. "12 małp" to film oryginalny, nie powielający schematów i nie posiadający klasycznego szczęśliwego zakończenia. Mam wrażenie, że właśnie te cechy sprawiają, że "12 małp" posiada również grono krytyków lubujacych się w nieskomplikowanych filmach, które kończą się w taki sam sposób (gdy wydaje się, ze sytuacja jest beznadziejna następuje cud i wszystko kończy się szczęśliwie).
W filmie "12 małp" reżyser nie miał zamiaru iść na łatwiznę i rozładować emocji szcęśliwym zakończeniem. Jest to jak najbardziej celowe. Moim zdaniem nie można krytykować filmu za to, że jego zakończenie jest nietypowe szczególnie jeśli traktuje się film jako rodzaj sztuki, a nie jedynie odstresowywacz mający zapewnić nam 2 godziny rozrywki.

vicek8

Nie oglądam filmów po to by zapewnić sobie 2 godziny rozrywki. W filmie 12 Małp nie podobało mi się zakończenie ponieważ ma sie nijak do rozpoczętych wcześniej wątków.Nie patrzmy na film pod względem oryginalności , niektóre filmy są oryginalne ale nie są dobre. Nie w tym tkwi siła filmu.Dobry film musi urzec i tego się trzymam. Film 12 Małp mnie nie urzekł a pozostawił pewien nie dosyt , którego nie zapewni nawet to , że jest oryginalny.

limper

Chodziło mi oczywiście o słowo *zapełni a nie zapewni.

ocenił(a) film na 6
limper

Dobry, ale nie do przesady. Ciekawy, ale można było zrobić lepiej. Trochę bezsensowna jest postać tego (SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!!) doktorka, co rozprzestrzenia wirus (KONIEC SPOILERA!!!!!!!!!!!!!!!). Jednak pomysł i świetne aktorstwo ciągną film.