SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER
Obejrzałem film, ale nie jest pewien kilku rzeczy. Mianowicie:
1. Dlaczego w swoim śnie James widział Jeffreya?
2. Dlaczego ten pracownik ojca Jeffreya chciał rozprowadzić (i rozprowadził w końcu)?
3. Dlaczego ci ludzie z przyszłości chcieli zabić tą panią psychiatrę?
4. Czym był ten głos w głowie Jamesa?
Spróbuje odpowiedzieć:
1 - We śnie na początku widzi osobę od tyłu (bez twarzy) twarz Jeffreya pojawia się dopiero gdy poznaje go w szpitalu i można to tłumaczyć jak ta psycholog, że poznając kogoś kto wywarł na nas wrażenie przypisujemy mu różne rzeczy np. niewyraźną osobę we śnie.
2 - Poznajemy jego poglądy podczas spotkania z psycholog gdy ta podpisuje książki. Twierdzi wtedy, że istnieje realne zagrożenie i że to ludzkość sama sobie zgotuje taki los. Można się tylko domyślać dlaczego to zrobił gdyż jego sylwetka nie jest w filmie bliżej przedstawiona, być może chciał "ukarać" ludzi za nieodpowiedzialność za środowisko.
3 - I tu znów snujemy domysły, kumpel Cole'a twierdzi, że ten ma zabić terrorystę lecz wcześniej dowiadujemy się, że naukowcy chcą tylko poznać wirusa, a nie mogą zmienić tego co się już stało - czyżby zmienili zdanie? Kobieta miała posłużyć Cole'owi jako zakładnik gdyby ten odmówił ich polecenia.
4 - Na to pytanie nie jestem w stanie odpowiedzieć. Czy Cole był szalony? Czy to naukowcy porozumiewali się z nim poprzez rzekomo wszczepiony chip, co jednak nie wyjaśnia zwrotu Bob.
Mam nadzieje, że udało mi się rozwiać choć część niepewności i pamiętaj, że najpiękniejsze w filmie jest to, że sam możesz dopisywać różne części fabuły w swojej wyobraźni - w końcu po to są filmy (młodsi bracia książek) by rozbudzać naszą wyobraźnię.