1408

2007
6,8 275 tys. ocen
6,8 10 1 274603
6,5 31   krytyków
1408
powrót do forum filmu 1408

Film bardzo słaby, nie godny polecenia, czytajac recenzję pomyślałam -w koncu jakis fajny film- lecz po obejrzeniu musze stwierdzic ze przez ostatnie 2 miesiace nic fajnego nie wyszło...

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 4
mocionk

no niestety muszę się zgodzić
strasznie mnie wymęczył ten film, myślałam, że nie wysiedzę :/
czemu ten film ma takie dobre recenzje :D ?

ocenił(a) film na 5
mocionk

Nie dokońca się z Tobą zgadzam. Film oceniam na 5/10. Sam początek filmu, wprowadzenie, zapoznanie z głownym bohaterem nie wiem co ma na celu. Moim zdaniem przez ten czas widz tylko się nudzi i dowiadując się z czasem, że nie ma to większego znaczenia z przebywaniem filmu zostaje nie mile zaskoczony. Gdy oglądałem ten film bardzo mnie zainteresowało, wręcz trzymało w napięciu to kwestia jaka została wymieniona między
Mike'em Enslin'em (John'ym Cusack'iem), a Gerald'em Olin'em (Samuelem L. Jackson'em). Gdy tak ów wymieniony kierownik hotelu podkręcał atmosfere poczułem się tak samo jak czytałem "1984" Georga Orwell gdy autor książki pisał o tajemniczym pokoju w którym każdy się przełamuje. Podsumowując film nie jest totalną klapą, ale też nie dziełem którym powinno się zachwycać. Pozdrawiam

Don_Donald

Mozesz mi polecic jakis fajny film? niekoniecznie jakąś nowość...

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 5
mocionk

Filmy są poukładane alfabetycznie. Pierwsza nazwa to polskie tłumaczenie, a druga to nazwa oryginalna.

Dobry Agent, The Good Shepherd
Donnie Darko
Droga Do Zatracenia, Road To Perdition
Krok Do Sławy, Stomp The Yard
Purpurowe Rzeki, Crimson Rivers
Requiem Dla Snu, Requiem For A Dream
Revolver
Siła Spokoju, Peaceful Warrior
W Świecie Kobiet, In The Land Of Women
Zabić Wspomnienia, Reign Over Me
Zakochana Jane, Becoming Jane

Nie wiem co lubisz więc wybrałem praktycznie ;) z każdego gatunku po praktycznie ;) jednym. Myślę, że są to filmy godne zobaczenia. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
Don_Donald

oprocz donnie darko i revolver nie widze w tych filmach nic fajnego

ocenił(a) film na 8
Don_Donald

a szkoda w ulubionych masz duzo lepsze filmy....o wiele lepsze filmy niz te co tu wypisałes;p

ocenił(a) film na 5
LaraNotsil

To filmy z listy skopiowanej z mojego dysku dlatego takie ograniczone spojrzenie. Powiedz co jest nie fajnego w tych filmach?

ocenił(a) film na 9
Don_Donald

Kojarzycie może taki film w którym na renomowanej uczelni medycznej ginęli ludzie? Później okazało się że ta uczelnia słynie z doskonałych eksponatów anatomicznych, które były robione na żywca. Ta uczelnia była chyba w jakimś akademickim niedużym miasteczku i miała bardzo dobry szpital. O ile dobrze pamiętam, akcja filmu zaczyna się z chwilą gdy na uczelnie przyjeżdżają nowi studenci. Za cholerę nie pamiętam tytułu.

ocenił(a) film na 8
spider_spider

powiedziałabym niecenzuralnie...kurrrrrrrwa kojarze film a tytul mam na koncu języka......... poważnie...i teraz cholera nie zasne, bo bede starała sobie przypomiec ten film

ocenił(a) film na 8
spider_spider

To jest film ANATOMIA sa tego 2 czesci dostepne na dvd

ocenił(a) film na 9
cureman

Tak , o ten film mi chodziło. Zastanawiałem się nad tym tytułem ze dwa lata. Dzięki :)

ocenił(a) film na 8
mocionk

Widać jak ograniczeni jesteście ludzie :) Mało kto po obejrzeniu filmu, usiądzie i zastanowi się nad głębszym sensem. Oczekujecie od filmu "papki". którą większość reżyserów serwuje nam w tv i kinach. Myślę, że jeśli nie zrozumieliście filmu to już nie zrozumiecie.

mocionk

moge smialo stwierdzic ze to byl najgorszy film jaki widzialem w tym roku;/ no ale coz w dzisiejszych czasach nie potrafia robic dobrych horrorow

ocenił(a) film na 9
domiu

Mi się film bardzo podobał. Problem w tym, że wielu ludziom wydaje się że filmy na podstawie Kinga czy jego książki to świetne horrory. Uważam że nie jest to prawda (patrz: Skazani na Shawshang, Zielona Mila). Tu chodziło raczej o ukazanie świata z pogranicza jawy i snu, pogranicza świata realnego i wymiernego oraz świata niematerialnego i trudnego do wytłumaczenia. Moim zdaniem to się udało. Film zachowuje klimat opowiadania, a dużo filmów na podstawie Kinga nie ma tego klimatu.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
spider_spider

Amen!! wódki mu dajcie bo dobrze mówi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 10
LaraNotsil

Dokładnie. Świetny film psychologiczny, do "przysłowiowego" horroru to bym go raczej nie zaliczył. Taki dramat z pogranicza fantasy, o ;-) Można wczuć się w postać bohatera, a gdy już to się uda, będziemy mieli przed oczami sytuację w jakiej on się znalazł... Sytuację bez wyjścia.
Świetny film, jeden z lepszych jakie ostatnio widziałem. Ale jak widać, dzieli ludzi. Zawsze świetne i niecodzienne filmy dzielą :-) Bo większość docelowego targetu (tj. fani horrorów) przygotowani są na hektolitry krwi, zombiaki, potwory, ciemność itp. itd. A prawdziwy horror to coś, co zaciera granicę pomiędzy tym co nierealne, a tym co prawdziwe. Daje złudzenie rzeczywistości, wprowadzając przy tym rzeczy które nie powinny mieć miejsca. Wkrada się do naszych umysłów. Dlatego "1408" jest baardzo dobry, bo mimo że to nie horror w pełnym tego słowa znaczeniu, to jako horror/dramat psychologiczny spełnia swoje zadanie.

JoNNy_908

Nie był wcale taki tragiczny.!
Jest mnóstwo gorszych filmów od tego.
Można go obejrzeć, można nawet polecić, czemu by nie?

ocenił(a) film na 10
kabliukai

W porównaniu z tymi wszystkimi IDIOTYCZNYMI filmami pokroju "Wzgórza mają oczy" czy "Hostel" czy co tam jeszcze - "1408" to prawdziwy horror. Klimat, klimat i jeszcze raz klimat. A nie krew rozsmarowana po ścianach.

JoNNy_908

ten film to totalne dno !!! szkoda bylo tylko mojego czasu i pradu, ktory zlurzylem przy pobieraniu tego filmu i przy ogladaniu. NIE POLECAM TO BADZIEWIE !!!

ocenił(a) film na 10
Arczi_82

"ten film to totalne dno !!! szkoda bylo tylko mojego czasu i pradu, ktory zlurzylem przy pobieraniu tego filmu i przy ogladaniu. NIE POLECAM TO BADZIEWIE !!!"

Nie ma to jak krytyka podparta solidnymi argumentami :-)

JoNNy_908

nie ma to jak pisać , że to badziewie i mieć to w ulubionych filmach:p