1408

2007
6,8 275 tys. ocen
6,8 10 1 274603
6,5 31   krytyków
1408
powrót do forum filmu 1408

"1408" jest tym dla horroru, czym "Next" dla science-fiction (rozumiecie aluzję?:). Zarówno pierwszy, jak i drugi podobały mi się, po prostu miałem ochotę na niewygające kino:P
Zgodzę się, że film jest przewidywalny, zgodzę się, że jest mało straszny, zgodzę się z tym wszystkim, ale mamy tutaj bardzo ciekawy zabieg, który mi się spodobał.
Przez pierwsze pół godziny autor/reżyser zachęcają nas do oglądania, podkreślając, że to, co zaraz zobaczymy na ekranie będzie niesamowite, że to co zobaczymy będzie revolting, że będzie tremendous. Taki zabieg to oczywiście ściema (bo fani horroru i nie tylko wszystko już przecież widzieli, prawda? Pisanie, że horror nie jest straszny nie jest niczym odkrywczym, dzisiaj nic nie jest w stanie nas w kinie, alebo na kompie, hehe, wystraszyć) i każdy się tego domyśla, jednak film chce się oglądać. Ja osobiście myślałem, że pokoju reżyser nam ostatecznie nie pokaże, zostawiając jego zagadkowość, tym samym "uchraniając" widza przed złym urokiem pokoju. Jednak pokój już po kilku minutach widzimy, jak Cusack wchodzi do pokoju. I co słyszymy z jego ust? Naśmiewa się z tego wszystkiego, zamiast porządnie się wystraszyć, ja to odczytałem jako takie słowa: "Widzu, i tak nie będzie tutaj nic, czego nie widziałeś. Będą tylko ciekawe, surrealistyczne pomysły." No i były! Nie oczekiwałem niczego więcej. I bardzo mi się to podobało.

Co do śmieszności filmu: Samuel L. Jackson w lodówce? Why not?:P
Mnie jednak najbardziej rozśmieszyła finalna scena, kiedy Samuel L. "motherfuckin" Jackson krzyczy ze strachu :D no nieźle:D

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
dKc

swietnie to opisales! ja sie nabralam na ta "scieme" rezysera bo faktycznie mialam nadzieje ze cos z tego bedzie fajnego! no pzredewszystkim ja na samym poczatku juz sie rozczarowalam bo mialam nadzieje ze fabula filmu bedzie sie opieerala na tym jak glowny bohater opowiada o swej ksiazce i o tym co przzywal w kazdym z tych najbardziej strasznych pokoi. ze bedzie mowil do tej duzej ilosci fanow jego osoby ( bodajze 3 tam siedzialo ). no nie wiem taka opcja badziej by mi sie podobala, nie mniej jednak no film jak dla mnie byl dobry a twoja wypowiedz ciekawie mi sie czytalo..