1408

2007
6,8 275 tys. ocen
6,8 10 1 274603
6,5 31   krytyków
1408
powrót do forum filmu 1408

ocenił(a) film na 9

Film jest według mnie znakomicie nakręcony i utrzymany w Kingowskim stylu tzn. groza z domieszką surrealizmu. Swietna opowieśc o nawiedzonym hotelu, który istnieje w kilku wymiarach podświadomości głównego bohatera, a duchy nie odgrywają głownej roli lecz wspomnienia dręczące bohatera oraz rozmyślania nad jego życiem. Znakomity, ciężki klimat podkreśla świetna gra Johna Cusacka. Zdawałoby się, że film którego akcja dzieje się głównie w jednym pokoju jest skazany na niepowodzenie, jednak właśnie ten niezapomniany klimat stawia go w roli jednej z ciekawszych pozycji tego roku. Oglądając film zauważyłem wiele wspólnego z "Lśnieniem" nakręconym na podstawie powieści Kinga np. motyw rozmowy bohatera z duchem-bagażowym oraz duchem-recepcjonistką (przez telefon) oraz scena w której Enslin demoluje lodówkę "widząc" w niej kierownika hotelu (Jack Torrance z "Lśnienia" rozbił radio słysząc płynący z niego głos zmarłego ojca). Ponadto nasunęło mi się skojarzenie z serialem "Lost" :P chodzi mi o scenę w której Enslin porozumiewa się z żoną za pomocą laptopa i mówi że jest w pokoju 1408 w Dolphin Hotel, a ona odpowiada mu że policjanci przeszukują pokój lecz nikogo tam nie ma. Wątek powtarzającej się "strasznej godziny" wyjaśnia tyle samobójstw w tym pokoju na przestrzeni lat, a pokój przedstwia jako miejsce z którego nie ma ucieczki. Jest to nierealny pokój w realnym hotelu. Pokój w którym przeszłośc miesza się z terazniejszością, śmierc staję się żywa, czas traci znaczenie jest to miejsce do którego nie docierają sygnały ze świata zewnętrznego a bohater zamknięty we własnych wspomnieniach, nie potrafi znaleźc wyjścia. Wyjścia z pokoju, wyjścia z problemów...
Podsumowując jest to bardzo dobry film psychologiczny z elementami grozy oraz dramatu. Gorąco polecam.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 7
Dimensh

W pełni zgadzam się z autorem tematu , ale mi z kolei poza podobieństwami już wymienionymi , z lekka przypomina 4-tą część Silent Hilla , cały ten patent z pokojem pomiędzy światami , i ciągłymi zwidami głównego bohatera :) jak strzelił SH4 :D

Z czystym sumieniem mogę każdemu polecić ten film :) , trzyma w napięciu i przyjemnie się go ogląda.....chociaż ja jednak dla odmiany wolałbym obejrzeć Happy End ;)

użytkownik usunięty
marobot_2

Trzeba bylo kinowa wersje a nie dvdripa ogladac to bys mial happy end ;)

ocenił(a) film na 1
Dimensh

Kolego wątpię czy Ty wiesz co to jest surrealizm. Porównując tego gniota z "Lśnieniem" wystawiasz się na pośmiewisko. Chyba nie widziałeś nigdy prawdziwego filmu psychologicznego, psychologia bohatera "1408" jest pokroju kaczora Donalda. Jak czytam takie opinie ręce mi opadają.

ocenił(a) film na 9
Andrev31

Człowieku jeśli uważasz,że Lśnienie z Nicolsonem jest wybitnym dziełem to ja nie wiem w jakich filmach Ty gustujesz.
Książka Lśnienie to jest coś ,a film jest szmirą,całkowicie nie udaną,czekam aż ktoś nakręci na poziomie Lśnienie
A co do 1408 to film jest wspaniały,wciąga ,trzyma w napięciu,tak jak książki Kinga

ocenił(a) film na 1
ADRIANOS

Normalnie leże jak takie coś czytam, będę Ciebie cytował moim znajomym, pękną ze śmiechu. Geniusz Stanley'a Kubricka tylko i wyłącznie spowodował, że z przeciętnej prozy "Lśnienia" stworzył arcydzieło filmowe. A tak nawiasem, co tak Cię zafascynowało w "Lśnieniu" Kinga. Uważasz, że to dobra książka?

ocenił(a) film na 9
Andrev31

Ja tylko przytoczyłem kilka scen, w których zauważyłem podobieństwo do "Lśnienia", bo podobne tam występowały. Chyba mi nie zaprzeczysz...

ocenił(a) film na 9
Dimensh

Ps.
Co do książki to uważam "Lśnienie" za najlepszą książkę Kinga, a przeczytałem już prawie wszystkie, w tym te najsławniejsze. I nie próbuj mnie umoralniac i przekonywac do swojego zdania że "Lśnienie to chłam i "Miasteczko Salem" czy "To" jest lepsze" bo swojego zdania i tak nie zmienie, tak samo jak ja nie mam zamiaru cię przekonywac co do geniuszu tej ksiązki

ocenił(a) film na 9
Andrev31

Film Lśnienie był najbardziej nagłośnionym filmem Kubricka, a zarazem najgorszym które wyreżyserował

ocenił(a) film na 9
ADRIANOS

A wogóle Andrzejku możesz sobie cytować mnie nawet Kaczyńkiemu i będe to miał gdzieś tak jak twoich znajomych

ocenił(a) film na 1
ADRIANOS

Panowie koledzy. Rzeczywiście było kilka scen podobnych do Lśnienia, ale to była klasyczna zrzynka, wtórność przede wszystkim - sam wymieniasz mi wady 1408, nie rób tego, strzelasz sobie samobója. Przeczytałem niemal Kinga wszystko co w zostało wydane u nas w kraju, najlepsza jego powieść dla mnie "Wielki marsz" - wspaniały materiał na film, adaptacji jeszcze się nie doczekał. Kubrick miał swoiste szczęście w nieszczęściu prawie przy każdym swoim filmie, z słabej książki potrafił stworzyć arcydzieło. Lśnienie Kinga jest poprawną książką niczym więcej - nie zamierzam nikogo przekonywać.

Kolego ADRIANOS skąd masz taką wiedzę, pamiętasz czasy premiery Lśnienia - filmu, który w Polsce oficjalnie nie był nigdy emitowany w kinach - Kubrick nie cierpiał szumu medialnego, nie zależało mu nigdy na promocji. CO do Twojej oceny kubrickowskiego Lśnienia się nie wypowiem, bo znajomych nie chcę przytaczać buhehehe.

ocenił(a) film na 9
Andrev31

Nie wiem Andrev czy wiesz ale nie każdy musi zachwycac się tymi samymi filmami, dla Ciebie film Lśnienie jest wspaniały,a dla innych nie, nie wszyscy mają te same upodobania, co z trudem jest Ci pojąć.
Mechaniczna Pomarańcza nie była aż tak nagłaśniana jak Lśnienie,a film był o 2 klasy lepszy, tak samo odyseja kosmiczna.
Jeśli jest coś promowane to nie znaczy,że jest najlepsze.
Według mnie Lśnienie było najsłabszym z filmów Kubricka

ocenił(a) film na 1
ADRIANOS

Odyseja kosmiczna nie była nagłaśniana, przeszła bez echa i przypadkiem dostała Oscara za efekty specjalne. Zastanów się jakie brednie wypisujesz, zanim wstukasz coś w klawiaturę.

ocenił(a) film na 9
Andrev31

A Ty się nie podniecaj jak Ci film nie pasuje to o nim nie pisz

ocenił(a) film na 1
ADRIANOS

Po to jest to forum, żeby się wypowiadać, zasnąć bym nie mógł jakbym nie skrytykował takiego siana jak 1408, po prostu.

ocenił(a) film na 9
Andrev31

Widzisz to teraz idz się pochwalić mamie, albo zapisz sobie w pamiętniku jaki Ty jesteś wspaniały-napisałeś juz kilka razy, ludzie potrafią tu czytać, więc sie nie powtarzaj bo jesteś nudny

ocenił(a) film na 1
ADRIANOS

Pochwaliłem się, mama jest ze mnie dumna, a Twoja? Chyba tak dziecko ogląda tak inteligentne filmy jak 1408, jak tu nie kipieć z radości, czyż nie?

ocenił(a) film na 9
Andrev31

idz z tąd natręcie, jesteś monotematyczny.
Ale masz radoche, jak się podrażnis.
Nie masz kolegów,że trak tu wypisujesz?
Większości ludzi tutaj na forum ten film odpowiada, ty wolisz co innego to twoja sprawa.
Nie masz już nic merytorycznego do powiedzenia to zamilcz

ocenił(a) film na 1
ADRIANOS

O przepraszam muszę Ci zwrócić uwagę, jeśli pozwolisz, nie pisze się z tąd, tylko stąd - chyba, że to jakaś była forma odzywki mającej mnie zniechęcić do dalszej wymiany poglądów. Jeśli tak to prawie Ci się udało.

ocenił(a) film na 9
Andrev31

o Boże co za człowiek,
Troche honoru i godności,nie masz wstydu
Normalnie natęt jak cyganki co chca powróżyć i chodzą za ludzmi

ocenił(a) film na 1
ADRIANOS

Wiem, wiem. Jest niepisana zasada mówiąca, że leżącego się nie bije, no po prostu musisz wybaczyć - zachowałem się trochę niehonorowo fakt. No bo skąd mógłbyś wiedzieć jak się pisze stąd - to takie skomplikowane słowo.

ocenił(a) film na 9
Andrev31

szkoda mi prądu na Ciebie, jeśli rodzice cię nie wychowali to przykro mi, nie znasz zasad dobrego wychowania.
Musisz być człowiekiem ułomnym jesli nie rozumiesz co do ciebie się pisze.
Nie mam zamiaru juz z tobą pisać to tak jakbym mówił do ściany albo psa,żeby poszedł zrobić zakupy.
Żegnaj Kaczyński3

ocenił(a) film na 1
ADRIANOS

Naprawdę się wzruszyłem, cudowne pożegnanie, idealnie pasujące do poziomu modelowego odbiorcy "1408". Tak, tylko nie wstyd Ci, że człowiek ułomny uczy Cię ortografii, na Twoim miejscu zakwaterowałbym się w pokoju 1408 - tam może odnalazł odpowiedź, na pytanie dotyczące Twojego debilizmu. Gratuluje Twoim rodzicom.

ocenił(a) film na 9
Andrev31

Jeśli pisze z byle kim to moge pisać jak chce,nie będe patrzył na błędy bo nie rozumiesz co do ciebie się pisze malkontencie

ocenił(a) film na 1
ADRIANOS

A jak mam zrozumieć co do mnie piszesz, jak nie można tego odczytać, pół nocy siedziałem zastanawiając się co to znaczy z tąd. No wybacz, ale chyba nie tylko ja mam problem ze zrozumieniem tego co piszesz, ale cieszę się, że robisz postępu - zdanie rozpoczęte wielką literą, sukces. Rodzicie kipią z radości.

ocenił(a) film na 6
Dimensh

Widzę, że tutaj poważna dyskusja się toczy! Ja Wam powiem jak ja to widzę. Jestem fanem Kinga i czytałem ponad 30 książek tego autora. Zdaje sobie sprawę, że nie jest on najlepszym pisarzem na świecie, ale trzeba mu oddać, że ma talent. Kto czytał jego książki ten wie, że King bardzo dużą wagę kładzie na opis psychiki postaci, myśli, wspomnień. Ciężko w filmie pokazać to co dzieje się w głowie bohatera. Trzeba liczyć się z utratą części oryginalnej treści. Mi osobiście 1408 bardzo się podobał. Tak jak powiedziałem wcześniej, jestem fanem książek Kinga, ale już z ekranizacjami różnie bywa. Lśnienie Kubricka, było bardzo odmienne od genialnego oryginału, ale przynajmniej otrzymaliśmy historie z innego punktu widzenia, a czystą kopie książki przelaną na ekran. Mi osobiście wizja Kubricka bardzo przypadła do gustu i nigdy nie porównywałem filmu z książką w kategoriach lepsze/gorsze - to są dwa odmienne podejścia do historii. 1408 do Lśnienia brakuje bardzo dużo (moim zdaniem), ale to nie znaczy absolutnie, że film jest zły! W czasach coraz bardziej krwawych (i coraz bardziej głupich) horrorów opierających się na powtarzaniu oklepanych schematów, 1408 wychodzi całkiem nieźle i przynajmniej nie bije po oczach głupotą. Nie jest to klasyk kina, ani arcydzieło bez wad - ale całkiem porządny film sam w sobie + wierna ekranizacja tego co napisał King. Tyle ode mnie. Peace

ocenił(a) film na 10
Parkas

masz racje

końcówka jest najlepsza i trzeba zrozumiec ten film

są sceny w ,ktorych zwykli zamknieci w sobie ludzie nie sa w stanie odczuc i zrozumiec :], bo bez wyobrazni nie ma filmow :D

glosniki wpatrzenie skupienie duzy tv :)

? "wiec korzystasz z ekspresowego wymeldowania czy nie" ??"

kto obejrzy ten zrozumie cytat:)

ocenił(a) film na 1
kontakt_19

Tak końcówka jest najlepsza, bo wiadomo, że 1408 zbliża się do końca. Zadziwiające są Wasze opinie, film totalnie wyprany z emocji, nawet prymitywne próby straszenia, tutaj się nie sprawdzają.

Kolego parkas, a co w 1408 jest takiego oryginalnego, że wybija się ponad przeciętność i schematyczność. Przecież ten film jest modelowym przykładem marnej próby czegoś na kształt inteligentnego horroru. Można w punktach rozpisać poszczególne chwiejne filary, ma których opierają się takie kasztany jak 1408. Co do twórczości Kinga, niemal każda zaczyna się od słów to działo się w stanie Maine i tak dalej, alter ego Kinga itp itp. Z nudów, dla odmóżdżenia można wciągnąć w jeden wieczorek jakąś książeczke, ale po lekturze pozostaje pustka i nic więcej. Czytaliście w ogóle pierwowzór literacki 1408, kilkunastostronicowe przeciętne opowiadanie, w którym próżno doszukiwać się jakiegoś ukrytego dna, jest prosto,łatwo i przyjemnie .

ocenił(a) film na 9
Andrev31

Ja nie wiem jak można prawić takie rzeczy jeśli dało się
9-Batmanowi i 6-Pile.
za to te filmy które tak oceniłeś są arcydziełami, proszę nie kompromituj się już tymi kazaniami, skoro Piła jest wg Ciebie dobrym filmem to nie masz co pisać o filmach typu 1408

ocenił(a) film na 1
ADRIANOS

Batman zasługuje na taką ocene, bo to rewelacyjny film. Pierwszą Piłę widziałem jak miałem 11 lat, wybacz wtedy miałem inny gust, ale to był niezły thriller zwłaszcza na majstersztykowe zakończenie. Piłe oceniłem jako niezły film, czytaj ze zrozumieniem, przyda Ci się jak będziesz odbierał poród.

ocenił(a) film na 9
Andrev31

Dziecino to ile Ty masz lat? jak na pile miałeś 11 lat?
Dorośnij i dopiero wypowiadaj się na forum, jeśli Batman jest wspaniałym filmem to Młode Wilki są zdobywcami oscara.
Jeśli piła jest solidnym filmem to poprostu nie potrafisz zrozumieć filmów psychologicznych, a książki Kinga są dla Ciebie za trudne, to tak jak byś szedł na słońce z motyką, oglądaj dalej Batmany,Spidermany i Supermeny.
Moze kiedyś zrozumiesz o co chodzi w 1408 albo Requiem for a Dream czy American Beauty, na razie jestes na to za młody i nie dojrzały psychicznie

ADRIANOS

Hehe, zarzuty pod adresem "Młodych wilków" brzmią nieco śmiesznie z ust osoby, która ma ten film w ulubionych :>

A tak poza tym bawi mnie niezmiernie Wasza dyskusja panowie. Czekam kro pierwszy spasuje :-D

ocenił(a) film na 1
ADRIANOS

Nie będę Cię pojeżdżał, bo sam się pojechałeś. Krytykujesz Młode wilki a to Twój ulubiony film, takie docinki sobie daruj, jestem dojrzały na swoje lata, aż za bardzo.

ocenił(a) film na 9
Andrev31

Moze z tą dojrzałością wydaje Ci się aby.
Nie krytykuje Modych Wilków ale uważam,że ten film jest pretendentem i zdobywcą oscarów jeśli Batman jest wybitnym filmem

ADRIANOS

Ale przecież nikt nie mówi, że Batman jest filmem wybitnym. A jeśli już, to wybitnym w swoim gatunku - czyli adaptacji komiksu, tudzież kinie czysto rozrywkowym!

ocenił(a) film na 9
michnik

Jeśli on napisał,że Batman jest wspaniałym filmem i daje mu się 9 na 10 to mówi samo za siebie

ocenił(a) film na 9
ADRIANOS

Ja nie wiem jak ktos kto daje 9 Batmanowi może krytykować twórczość Kinga i film 1408 którego nie potrafi zrozumieć

ADRIANOS

To teraz już wiesz ;) Mało tego, ja z kolegą Andrevem się zgadzam - 1408 to nic specjalnego. Może i posiada jakąś głębię, ale ja oczekiwałem od filmu przede wszystkim napięcia i niestety na tym polu film zawodzi.

I nie - Kinga nie czytałem i jakoś mnie nie ciągnie. Domyślam się, że z tego powodu również zaraz zostanę zjechany :>

ocenił(a) film na 9
michnik

Może Ciebie nie ciągnie do klimatów Kinga, ale jest róznica między twoją wypowiedzią ,a jego.
Ja podejrzewam, że ten chłopiec nie potrafi zrozumieć nie których filmów, jest za młody, ja jak bym miał 13 lat i oglądał Pi to też bym nie za bardzo rozumiał o czym jest film

ADRIANOS

To tak samo mogę się do Ciebie czepić, że How High dostało od Ciebie 10/10. Jak sam mówiłeś - wszystko zależy od osobistych preferencji. I to, że przekreślasz kogoś tylko dlatego, że wystawił wysoką ocenę filmowi, który Tobie nie podszedł jest nie w porządku :> Bo za to 10/10 dla Super Zioła u wielu osób miałbyś wówczas bana na rozmowę ;)

I żeby nie było, że się czepiam - mnie How High również bawi :D

ocenił(a) film na 9
michnik

Jest różnica między subtelnym wyrażaniem zdania, a namolnym krytykowaniu,jeśli ktoś ma 13 czy 14 lat to ja ma rozumieć Kinga i film 1408.
Nie wiem też po co porównujesz film komediowy do filmu psychologicznego.
Komedia jest od rozbawienia widza, więc komedie porównuj z komediami.

ADRIANOS

Przepraszam - Ty pierwszy wyjechałeś z Batmanem, który z kinem psychologicznym również nie ma nic wspólnego. Ja tylko podążyłem utartą przez Ciebie ścieżką ;)

I czepiliście się tego wieku Andreva. Ja nie wiem na jakiej podstawie wnioskujecie, że on ma 13 lat. Tylko dlatego, że sam tak powiedział? Buehehe, nie uwierzę, póki nie zobaczę aktu urodzenia :-D

ocenił(a) film na 9
michnik

Co do Batmana to była ironia.
Jak ten Andrew pisał,że w czasie oglądania Piły miał 11 no to sorry.
Jego poziom niemerytorycznej dyskusji świadczy o jego wieku, wydaje mi się ,że jest zbuntowanym nastolatkiem

ocenił(a) film na 9
michnik

Wyjechałem z Batmanem ponieważ Andrev prawił takie "mądrości" ,że zobaczyłem w czym gustuje i jakie oceny przyznał filmom
zauważyłem 9 dla Batmana, więc jeśli komuś podoba się kino sience fiction to niech nie zabiera się nawet za filmy typu 1408

ocenił(a) film na 1
ADRIANOS

Z niczym nie musisz wyjeżdżać, taka głupota albo ignorancja dotycząca Batmana mnie razi, ale cóż. Wypominałeś mi, że jestem zwolennikiem Kaczyńskiego, a Ty sam posługujesz się w dyskusji jego niehonorowymi metodami. Wyciąg jakieś brudy, jak teczki z akt IPN-u, że zagłosowałem dałem wysoką notę Batmanowi, co to ma być? To jest według Ciebie merytoryczna dyskusja na temat 1408, ale nie ma co się dziwić po osobie, które w ulubionych aktorach ma Johna Cena - faceta jednej roli, gdzie rozbija na głowie taborety.

A co to za zasada "jeśli komuś podoba się kino sience fiction to niech nie zabiera się nawet za filmy typu 1408" - kompletne brednie. Mogłeś lepiej napisać, że osobom którym podobały się "Podróże Pana Kleksa" (jeden z Twoich ulubionych filmów), 1408 z pewnością się również spodoba. Zbliżona dramaturgia, psychologia postaci, efekty specjalne, klimat - chociaż "Podróże Pana Kleksa" są nieporównywalnie lepsze.

ocenił(a) film na 9
Andrev31

Naucz się czytać chłopcze-NAPISAŁEM,że masz mentalność jak Kaczyński.
Pokazywanie twoich ocen za filmy jest wyciąganiem brudów?
Rozbawiłes mnie tym, co wstydzisz się ocen jakie dałeś filmom?
A co Ci do tego jakiego aktora czy osobe lubie, ja pisałem o filmie, który jest bajeczką , w ulubionych moge mieć nawet Majke Jeżowską i nic Ci do ludzi których lubię.
Nie zabieraj się do filmów których nie zrozumiesz, taka jest zasada.
A Podróże Pana Kleksa to moja ulubiona bajka z dzieciństwa, która darze sentymentem, film ten jest o niebo lepszy od dzisiejszych bajek i filmów dzla dzieci.
Nawet nie oglądaj filmów typu Pi albo 1408 bo nie zrozumiesz.
Lepiej czekaj na Piłe 4 albo Spidermana

ocenił(a) film na 7
ADRIANOS

Adrianos weź skończ te swoje pieprzenie. Jesteś typowym napinaczem netowym i nic więcej. Oglądaj dalej sobie bajki i idź postaw kleksa w klopie. W dupie byłeś gówno widziałeś i tyle.

fcinter1908

Kleksa to ty masz na ryju nocna polucjo czeczeńskiego partyzanta. Mi film też nie przypadł do gustu ale próby bycia fajnym w wykonaniu Andreva są conajmniej żałosne Chyba żeś się chłopie z chujem na głowy pozamieniał, tak jest stary, przykro mi ale obserwując twoje nędzne wypociny dochodze do wniosku że albo nie masz kolegów, partnerka ci nie daje, mama cie nie kocha a tata to tylko w nocy więc musisz wyładowac swoją flustracje. I schowaj się ze swoim "systemem analizy syntetyki w świetle paradygmatu frazeologii epistolarnej" bo wcale przez to nie jesteś mądrzejszy.
PS
Mi się film niepodobał, niezły pomysł lecz kiepskie wykonanie, za krótka rola Samuela J. Jacksona, widywałem ciekawsze ekranizacje dzieł Kinga. Mam nadzieję że "Komórka" już się uda jak należy

ocenił(a) film na 9
fcinter1908

A ty Fincer czy Andrev z 2 konta, oglądaj Power rangers, bo z dziećiństwa Ci zapewnie został gust.
Pustaczku zobacz kto jest napinaczem-wystarczy przeczytać i kto uważa się za nie wiadomo kogo.
A poziom twojej wypowiedzi świadczy o twojej inteligencji-czyli jesteś kolejnym pustakiem z neostradą.
Moze poćwicz pisania zdań bo tak "W dupie byłeś gówno widziałeś i tyle" to możesz mówić u siebie.
Jak wiesz co widziałem to zostań jasnowidzem i "wydawaj diagnoze" przez internet.
Radziłbym ci zainwestować w nauke bo podstawówka nie wystarczy

ocenił(a) film na 9
ADRIANOS

to wyżej było do Fcintera czyli Andreva

/