7,6 48 tys. ocen
7,6 10 1 47673
6,8 47 krytyków
25 lat niewinności. Sprawa Tomka Komendy
powrót do forum filmu 25 lat niewinności. Sprawa Tomka Komendy

Wiadomo jak historia się skończy, więc nie oczekiwałem fajerwerków. Mimo wszystko liczyłem, że film rzuci nowe spojrzenie na pewne fakty, na pracę i mataczenie prokuratury. Dostajemy właściwie tylko jedną scenę gdzie śledzony mierzy linijką odcisk zębów, potem wspólną naradę w pokoju i koniec.
Pod tym względem liczyłem na więcej, rozmowy z potencjalnymi świadkami, rodziną, tony dokumentów i archiwów przez, które przekopywali się śledczy, żeby dojść do sprawy, a ostatecznie w filmie można pomyśleć, że idą do sądu najwyższego z niczym. Bardzo fajnie pod tym względem wypada tegoroczny film „Tylko sprawiedliwość”, mnóstwo dochodzeń, mnóstwo rozmów i mnóstwo przekonanych dokumentów, żeby dojść do sedna sprawy.

Aktorsko bardzo fajnie wypadł główny bohater, czego raczej się spodziewałem, ale to jak najbardziej cieszy.
Generalnie odniosłem wrażenie, że wszystko tam dzieje się strasznie szybko, jedna scena przemocy w więzieniu na dzień dobry i zaraz przenosimy się 10 lat do przodu. Brakowało mi dialogów, dialogów, które pokazałyby samotność Tomka w tym piekle.

ocenił(a) film na 10
pawelisto2

Ten film ma nakreślić każdemu przez co Tomek przechodził.
Tysiące stron aktów w filmie sprawiły by że film będzie za długi i nudny dla przeciętnej osoby.
Pamiętaj,że film nie dokument

ocenił(a) film na 10
pawelisto2

Ja myślę że tego co się działo w ciągu tych 18.lat nie da rady zmieścić w filmie. Możliwe że te narady w pokoju odbywały się kilkukrotnie... Kopali dniami i nocami...

ocenił(a) film na 6
lil_an

W filmie to można zmieścić całe życie i to nawet ciekawsze i bardziej bujne od Tomasza Komendy (nie ujmując mu krzywdy). Wielokrotnie kino to widziało.