PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=349500}

5 centymetrów na sekundę

Byōsoku 5 Centimeter
2007
7,5 17 tys. ocen
7,5 10 1 17287
7,5 6 krytyków
5 centymetrów na sekundę
powrót do forum filmu 5 centymetrów na sekundę

" Po prostu żyjąc, smutek kumuluje się tu i ówdzie...wieszając pościel do wysuszenia na słońcu, myjąc zęby w toalecie, czytając zapisy historii na swojej komórce... Ostatnimi lata, tylko parłem naprzód bez patrzenia na świat wokół mnie, chciałem po prostu dotknąć coś, czego nie mogę dosięgnąć. Kiedy ostatnio o tym myślałem, moje serce stało się twarde przez stopniową utratę młodzieńczej radości. Pewnego poranka, zdałem sobie sprawę...że straciłem wszystko, co było piękne..."

Nie jestem wielkim zwolennikiem historii miłosnych na ekranie, czy to w filmach fabularnych, czy animowanych...przypadki, kiedy jakaś produkcja mnie wzruszy mogę wyliczyć na palcach u jednej ręki...ale to anime mnie zniszczyło - dosłownie...bardzo dawno nie oglądałem czegoś tak genialnego...tak chwytającego za gardło...powalająca grafika, przepiękna nastrojowa muzyka i historie...smutne, proste - ale jakże prawdziwe...

ocenił(a) film na 10
error

Popieram w 200%. ARCYDZIEŁO. Wciąż trwam pod wpływem magii tego dzieła

ocenił(a) film na 10
error

Również popieram. Po moim profilu można wyczytać że niewiele filmów oceniam na 10/10. Temu jednak ocenę taką wystawiam bez żadnych skrupułów.

error

właśnie obejrzałam i podpisuję się pod tym rękami i nogami. po prostu magiczny obraz pod każdym wględem. jestem urzeczona :)