PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=349500}

5 centymetrów na sekundę

Byōsoku 5 Centimeter
2007
7,5 17 tys. ocen
7,5 10 1 17287
7,5 6 krytyków
5 centymetrów na sekundę
powrót do forum filmu 5 centymetrów na sekundę

Wg mnie najpiękniejsza była ostatnia, kiedy mijają się na torach, przejeżdża pociąg,
odwraca się, jej nie ma -on się uśmiecha. To takie wymowne, że on tęskni, ale rozumie że
ona przestała żyć przeszłością, że w jakiś sposób pogodziła się z losem i tym uśmiechem
on pokazuje, że rozumie jej decyzję. Piękne :)

ocenił(a) film na 8
martynique_90

Może zacznę od tego,że cały film nabiera prawdziwego sensu kiedy usłyszy się melodię na napisach końcowych i przypomni wszystkie ich wspólne chwile. Wtedy zdajesz sb sprawę z tego jak los jest okrutny. Wcześniej główni bohaterowie byli tak daleko od siebie ,ale próbowali szukać kontaktu,teraz,gdy są blisko wszystko zostało przesądzone. To takie smutne...
No,ale wracając do wątku to mam 2 ulubione sceny. Ta,w której bohaterowie spotykają się na stacji i witają po rozłące. Ale rozwaliła mnie totalnie scena,w której Sumida sama przed sobą przyznaje,że Tohno nigdy nie będzie patrzył na nią w taki sposób jak na Akari. Wzruszyłam się,a łzy same popłynęły. Najprawdziwsza scena z całego filmu,aczkolwiek przyznaję,że ostatnia jest równie piękna, co i smutna. Rozpisałam się ;)