PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=545259}

5 dni wojny

5 Days of War
2010
6,5 8,7 tys. ocen
6,5 10 1 8712
5 dni wojny
powrót do forum filmu 5 dni wojny

Jak to jest, że rzekoma dedykacja dla Lecha Kaczyńskiego czytana jest tylko i wyłącznie przez
lektora, a nie ma o niej żadnej informacji jej na ekranie? Chwilę później ukazuje się pisemna
informacja o tym, że film oparty jest na faktach oraz że film dedykowany jest reporterom, których
zginęło ponad pięciuset. Czy jest to dedykacja tylko na potrzeby polskiej kinematografii? Jeśli
pojawia się dedykacja, to tak jak w przypadku reporterów powinna zostać wyświetlona, a nie
podana przez lektora, który przeczytał co mu podsunięto.

ocenił(a) film na 5
andymen

trafna uwaga.

andymen

Oczywiście może być jeszcze tak, że film wszedł na ekrany w listopadzie 2010 roku, więc kilka miesięcy po śmierci Lecha Kaczyńskiego i ta dedykacja nie była planowana, a później domontowano jego przemówienie i dedykację. Tak czy inaczej chyba sprawdzę ten film w oryginale;)

andymen

"Sceny przedstawiające wiec pojawiły się w amerykańsko-gruzińskim filmie fabularnym 5 Days of August (2011); w kwietniu 2011 roku reżyser filmu, Renny Harlin, zadedykował jego premierę na międzynarodowym festiwalu filmowym w Walencji pamięci Lecha Kaczyńskiego[54]."

Źródło: wikipedia

Wieczor93

Nie mam nic przeciwko, ale dla mnie to to tak samo: 'co ma piernik do wiatraka?'. Ja ten film dedykuje Japonczykom ze wzgledu na tsunami.
Bardzo dobry film. Po raz pierwszy zobaczylem sytuacje w Gruzji w tamtych latach. I to by bylo na tyle. Hej!

ocenił(a) film na 9
Wieczor93

W napisach koncowych nic nie bylo , ani do jednego z 6 prezydentow

andymen

Nie jestem pewny czy to czasem nie poszło tylko na polski rynek.

andymen

Masz racje. Przykro. Dla mnie to jest cos nie tak. Hej! Film aktualnie na YT. Link: http://youtu.be/VFJ6249_n0I

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
Rott

Widzę jaśnie oświeconą postać na Filmweb, która swą doskonałością przewyższa nawet prezydenta Polski! Przeto pokłon składam przed twym wpisem albowiem dopiero teraz uświadomiłem sobie twą doskonałość!

A tak na serio to widzę, że Ty naprawdę nie lubisz nic związanego z Polską. Hmm... no naprawdę, Polacy mordercy Żydów, L. Kaczyński żałosny prezydent. Nawet jeśli wstawił się za Gruzją, chociaż inni ją olali, to i tak nie jest godzien i uwagi... Człowieku albo jesteś trollem albo masz problemy z sobą :)

Można go nie lubić i nie popierać jego polityki ale naprawdę... Szacunku trochę i kultury, albowiem jako jeden z niewielu miał jaja, by jechać do Gruzji, a nie pie***lic farmazony, żeby Rosja odstąpiła od działań wojennych... Wgl co to miało dać? To tak jak powiedzieć złodziejowi, by nie kradł... z pewnością się posłucha :)

ocenił(a) film na 7
Rott

Gdyby mieć nieograniczoną niczym protekcję USA i dostęp funduszy spływającej zewsząd to i Mołdawia byłaby jak Izrael :) Nie oszukujmy się, który kraj post-sowiecki jest zaawansowany gospodarczo ?;p

ocenił(a) film na 7
Rott

Tak, tak naturalnie. Żydzi potrafili się urządzić, gdyż w średniowieczu i jeszcze setki lat później katolikom uprawianie lichwy było zakazane, a Żydom nie :) Każdy przecież wie, że lichwa to bardzo dochodowa forma zarobku :)

ocenił(a) film na 7
Rott

To fakt ale też może są po prostu bardziej rozreklamowani? W końcu co jak co ale filmy wojenne o Żydach mają dużo większą silę przebicia medialnego niż chociażby filmy wojenne o Polakach czy Rosjanach itp ;)

andymen

Oglądałem angielska wersję czy hiszpańska. Tam gdzie w polskiej wersji podczas napisów przemawia śp. Lech Kaczyński to w wersji eng czy esp jest muzyka w tle.
Na początku filmu w tych wersjach też nie wspominają że to również że film jest dedykowany śp. Lechowi Kaczyńskiemu