Adaptacja

Adaptation.
2002
6,9 21 tys. ocen
6,9 10 1 20561
7,3 41   krytyków
Adaptacja
powrót do forum filmu Adaptacja

"ważniejsze by samemu kochać, niż być kochanym"

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
kierzkowskipawel1986

Własnie też ten tekst najbardziej zapamiętałam, bo jest taki prawdziwy i dobrze ujęty.
I naprawdę fajny film.

kierzkowskipawel1986

Tego jeszcze nie słyszałem. Ciekawe.

kierzkowskipawel1986

Wazniejsze by samemu kohcać niż być kochanym .... zastanówice się tak realnie .. da szczescie kochanie kogoś kto z nas kpi ... kto nie darzy tym samym .... brzmi literacko i pieknie,ale jak dla mnie niewielka w tym różnica miedzy .. nieszczesliwą miłością ... Donald był tutaj szczesliwy(?) ... w koncu to fikcja.

ocenił(a) film na 8
kierzkowskipawel1986

Ten tekst brzmiał "Jesteś tym co kochasz, a nie tym co cię kocha," po czym Donald dodaje "Tak zdecydowałem dawno temu". Co daje zupełnie inne, mniej "natchnione" i jednocześnie dużo głębsze znaczenie niż to co wy zapamiętaliście. Nie wiem czy to kwestia tłumaczenia czy waszej pamięci, ale spłyciliście temat strasznie ;)

Oryginalny tekst:
Donald Kaufman: I loved Sarah, Charles. It was mine, that love. I owned it. Even Sarah didn't have the right to take it away. I can love whoever I want.
Charlie Kaufman: But she thought you were pathetic.
Donald Kaufman: That was her business, not mine. You are what you love, not what loves you. That's what I decided a long time ago.
Donald Kaufman: Whats up?
Charlie Kaufman: Thank you.
Donald Kaufman: For what?