PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=391465}

Adoracja

Adoration
1987
6,4 33  oceny
6,4 10 1 33
Adoracja
powrót do forum filmu Adoracja

Adoracja. 8/10

ocenił(a) film na 8

Tak jak napisał przedmówca "Adoracja" to 16-minutowy krótki metraż luźno oparty na historii japońskiego kanibala Issei Sagawy, który w 1981 roku zamordował, poćwiartował i częściowo zjadł studentkę Renée Hartevelt. Jedna z najbardziej groteskowych i makabrycznych spraw kanibalizmu w historii kryminalistyki. Bardzo głośna i ciekawa. Młody Japończyk (Takashi Matsuo) zaprasza dziewczynę (Catherine Aymerie, swoją drogą ta aktorka przypomina mi dziewczynę w której kiedyś byłem zakochany) do swojego mieszkania. Najpierw jest kolacja z winem, potem recytowanie poezji, wreszcie śmiertelny strzał w plecy młodej kobiety. Ta umiera błyskawicznie. Japończyk ćwiartuje jej ciało (poza kadrem) i zjada jej części... Mamy zatem i gore i nagość, a film jest utrzymany w eleganckiej czarno-białej tonacji. Zdjęcia, oświetlenie, dekoracja wnętrza... wspaniałe.

Aymerie wystąpiła w 1988 roku w komediowym horrorze "Rabid Grannies".

ocenił(a) film na 8
khanate

I jeszcze jedno. Filmweb podaje rok powstania "Adoracji" 1996, a IMDb 1987. Bardziej ufam IMDb.

ocenił(a) film na 8
khanate

Kolejny seans i ocena pozostaje niezmieniona. Elegancki, wysmakowany, minimalistyczny, utrzymany w pięknej czarno-białej tonacji film krótkometrażowy. Chyba obok nowofalowego i chłodnego "Der Fan" (1982) Eckharta Schmidta mój ulubiony film o... morderczej adoracji.