PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=858070}

Aida

Quo Vadis, Aïda?
2020
8,0 20 tys. ocen
8,0 10 1 20099
8,3 54 krytyków
Aida
powrót do forum filmu Aida

Z jednej strony Jasmila Zbanic zrobiła poprawny, wciągający dramat wojenny o masakrze. Z drugiej strony czy nie jest zbyt wcześnie by robić taki film? Oczywiście takie masakry warto i trzeba pokazywać, jednak jest to produkcja bośniacka, a nie serbska, która z kinem rozliczeniowym nie ma wiele wspólnego, a rany na Bałkanach cały czas są otwarte. Produkcja bardzo dobra, chociaż nie pokazuje więcej niż filmy dokumentalne na ten temat. Mocna końcowa scena identyfikacji ofiar.

xManilax

Dorzucę swoje przemyślenia. W napisach końcowych jest wspomniane ponad 8000 bośniackich ofiar mordowania, poniżania, rabunków, gwałtów a przez cały film, może poza ostatnią sceną, nie odczułem dramatu i tragedii tych ludzi. Może nie jest za wcześnie ale ta wojna potrzebuje jakiegoś mocnego obrazu. I tak jak Spielberg jako potomek tych co przeżyli Holocaust zrobił Listę Schindlera, tak spodziewałem się czegoś podobnego po bośniaczce reżyserce. Dostałem senny obraz w którym wojna jest drugoplanowa.

ocenił(a) film na 9
marckoza

Psioczenie na film za to, że nie jest tym, czym myśleliśmy, że będzie, jest mocno dziwne.

ocenił(a) film na 1
kosobi

jeszcze tego tu brakowalo

ocenił(a) film na 7
marckoza

Spoiler.
Jest taka scena w której serbski dowódca krąży wokół Boszniaków w enklawie pytając się który z nich ma broń . Wszyscy wystraszeni, "niewinni" i sponiewierani odpowiadają przecząco. Dla kontrastu pokazany jakiś biedny staruszek, którego nikt nie podejrzewałby o zabicie muchy. Wszystko jest sprytnym zabiegiem socjotechnicznym sprzedającym widzowi jednoznaczny przekaz: dobry Boszniak/zły okrutny Serb. Rzeczywistość nie była jednak taka kolorowa. Ogromna część tych niewinnych boszniackich ofiar była w rzeczywistości odpowiedzialna za napady na okoliczne serbskie wioski w których dopuszczali się wcale niemniejszych okrucieństw niż ich późniejsi oprawcy. Część muzułmanów z Bośni chroniących się później w enklawie ONZ-u to byli zwykli terroryści gwałcący Serbki i palący domy w okolicznych wioskach. W filmie wszyscy oni są ukazani jako niewinne ofiary co jest pluciem reżyserki pod wiatr, bo potępiając zbrodnie jednych w tym samym czasie pomija zbrodnie innych. Serbowie z kolei zastosowali wobec wszystkich zgromadzonych tam Boszniaków odpowiedzialność zbiorową którą z całą stanowczością trzeba potępić, gdyż większość to faktycznie byli Bogu ducha winni cywile. Co nie zmienia faktu, że film w jakimś stopniu jest zakłamany i z obiektywnością wiele wspólnego nie ma.

Dzida_86

Odnosnie sceny z krolikiem- ta scena byla naprawde. Film jest mocno inspirowany 2 dokumentami- filmem dokumntalnym BBC4 - Cry from the grave oraz wspomnieniami Suljagića (pidobne nazwisko nosila bogaterka) zPostcards from the grave - nastolatku, ktory byl tlumaczem dla UN

ocenił(a) film na 7
sowanna

Gdzie ja napisałem o króliku? To, że film jest czymś inspirowany wcale nie oznacza, że fabularna adaptacja będzie jego przełożeniem 1:1. Poza tym tak jak wspomniałem w poprzednim poście skierowanym do Ciebie, wiarygodność źródła typu BBC i jego "filmów dokumentalnych" zbliżona jest do jednego z odcinków "Ukrytej prawdy" na Polsacie.

ocenił(a) film na 1
marckoza

,,nie odczułem dramatu i tragedii tych ludzi" - a słyszałeś, że oni mordowali Serbów z miejscowości pod Srebrenicą?

ocenił(a) film na 1
xManilax

Ludzie, zastanówcie się co robicie i piszecie? Film wyprodukowany przez takich 10 krajów: Austria / Francja / Holandia / Niemcy / Norwegia / Polska / Turcja / Rumunia / Afganistan / Bośnia i Hercegowina.
Są to 3 kraje muzumańskie, więc wiadomo jaki jest ich obiektywizm, a reszta zmierza do zislamizowania (wyjątkiem Polska, więc co robi w tym towarzystwie?). Niemcy i Austriacy bestaliasko mordowali Serbów w czasie IIWŚ, a teraz kręcą film o zbrodniach swoich ofiar. To łajdactwo. Niech kręcą film o obozie w Jasenovacu.
Tylko co tu robi Polska (ofiara Hitlera). Co nam, Polakom, Serbowie zrobili, że przykładamy rękę do takich filów?
Antoni Komaso-Łazarkiewiczu, Jarosławie Kamiński, Małgorzato Karpiuk, powiedźcie mi w czym bierzecie udział?
A do tego Ewa Puszczyńska. No jasne, to jej zawdzięczamy Idę - i wszystko jasne.
Serbowie byli naszymi sojusznikami w czasie IIWŚ, a my się im odpłacamy uznając Kosowo, i robiąc takie filmy. Wstyd mi za swój kraj!!!!!!

ocenił(a) film na 4
xManilax

Nie rozumiem zupełnie zachwytów nad tym filmem. Pomimo dobrych kilku końcowych scen film w ogóle nie wciąga. To jakaś nudna bieganina i próba ukrycia synów bohaterki plus porażająca niemoc ONZ. Chociaż temat jest bardzo ważny i trzeba o nim mówić to raczej w inny sposób.

ocenił(a) film na 1
spinkajustyna_filmweb

justyno, zadam zagadkę:
Jak sprawdza się szczelność samochodów w fabrykach w Chorwacji i Kosowie?

xManilax

Dla mnie ten film jest mocny z tego wzgledu, ze zatrudniono (znanych) aktorow roznych narodiwosci i tak...serbka grała Aide, slynny Emir Hadzihafizbegovic - serba Joke (bosniak z chorwackim obywatelstwem), ktory wtargnal do obozu . Takich niuansow jest wiecej. Jest też serbski film "Savior" m.in o serbskich mordach. Bez lukru

ocenił(a) film na 1
xManilax

,,Z drugiej strony czy nie jest zbyt wcześnie by robić taki film?" - o zbrodniach na Serbach z czasów II w.św. nikt jeszcze filmu nie zrobił. Na te zbrodnie zawsze jest za późno.

♪♪♪♪♪♪♪♪♪
Jeszcze zdążymy w dżungli ludzkości siebie odnaleźć.
Tęskność zawrotna przybliża nas.
Zbiegną się wreszcie tory sieroce naszych dwóch planet.
Cudnie spokrewnią się ciała nam.
Jest już za późno.
Nie jest za późno.
Jest już za późno.
Nie jest za późno.
Jest już za późno.
Nie jest za późno.
Jeszcze zdążymy tanio wynająć małą mansarde.
Z oknem na rzekę lub też na park.
Z łożem szerokim, piecem wysokim, ściennym zegarem.
Schodzić będziemy codziennie w świat.
Jeszcze zdążymy naszą miłością siebie zachwycić.
Siebie zachwycić i wszystko w krąg.
Wojna to będzie straszna, bo czas nas będzie chciał zniszczyć.
Lecz nam się uda zachwycić go.
♪♪♪♪♪♪♪♪♪♪♪