7,3 14 tys. ocen
7,3 10 1 13593
6,5 6 krytyków
Akcja pod Arsenałem
powrót do forum filmu Akcja pod Arsenałem

recenzja

ocenił(a) film na 8

Film 'Akcja pod Arsenałem' to dramat wojenny, mający swoja premiere w roku 1977. Nakrecony został pod czujnym reżyserskim okiem Jana Łomnickiego. Scenariusz napisał Jerzy Stefan Stawiński, a zdjęciami zajmował się Jerzy Gościk. oczywiście do stworzenia dobrego filmu potrzeba jeszcze scenarzysty(Halina Dobrowolska), osób odpowiedzialnych za kostiumy (Marta Walczak i Bogdan Wiśniewski) oraz aktorów. W rolę Zośki wcielił sie Mirosław Konarowski, Alka odegrał Ryszard Gajewski, a Rudym został Cezary Morawski. wszystko to dopełniała muzyka Piotra Hartela.
Obraz ten został nakręcony na podstawie książki Aleksandra Kamińskiego 'Kamienie na szaniec'. Przedstawione w nim postacie sa prawie doskonałym odzwierciedleniem bohaterów powieści. Prawie - gdyż czytając to bardzo znane polskie dzieło literackie, wyobrażałam sobie Janka Bytnara jako chłopaka o ogniście rudej czuprynie. Jednak ten 'błąd' nie został popełniony przypadkowo. Podczas brutalnego przesłuchiwania Rudego jeden z gestapowców wypowiada słowa "Rudy, ty wcale nie jesteś rudy". Sądze iż twórcy filmu chcieli pokazac spryt i przebiegłość tych młodych ludzi, używających mylnych pseudonimów.
Muzyka została bardzo dobrze dobrana do tego filmu. Doskonale podkreślała nastrój każdej sceny, wydobywała głębię wydarzeń.
Początkujący wtedy, polscy aktorzy brawurowo odegrali jakże ważne postaci z czasów II wojny światowej. doskonale poradzili sobie z pokazaniem wszystkich emocji bohaterów. Jest kilka niezgodności pomiędzy filmem a książka, jednak nie przeszkadzaja one w odbiorze całego dzieła.
Moim zdaniem ten film ,jest jedna z najlepszych polskich ekranizacji książke. Są w nim zawarte wszystkie ważne wydarzenia, oraz najważniejsze szczegóły. To pozycja obowiązkowa dla każdego fana filmów historycznych, jak i dla osoby dopiero zaczynającej swoja przygode z kinem.