PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=571011}

Akt odwagi

Act of Valor
2012
6,8 19 tys. ocen
6,8 10 1 18516
Akt odwagi
powrót do forum filmu Akt odwagi

Dno 

ocenił(a) film na 3

Ten film jest tak słaby, że "Terytorium wroga" przy nim to majstersztyk. Gra aktorów była tak
nieprzeciętnie drętwa, że można było skonać. Kiedyś słyszałam, że to nie aktorzy tylko
Sealsi, ale nawet mimo tego, reżyser powinien ich jakoś pokierować. Dialogi są gorsze, niż
w W-11 - ustawmy dwóch panów naprzeciwko siebie i niech wygłoszą takie kwestie, żeby
pierwotniak zrozumiał o co biega.
Reżyser jest chyba też fanem przeróżnych strzelanek, i nie mógł się za bardzo zdecydować
czy ma nakręcić dramat wojenny, czy film stylizowany na grę. Zdjęcia kręcone z perspektywy
żołnierza, tak że widać tylko karabin i słychać jego przyśpieszony oddech, byłoby ok, gdyby to
była ekranizacja Wolfensteina, brakowało mi tylko, żeby pan zbierał amunicję i znajdował
talerze z jedzeniem. To wszystko jest do tego zalane taką ilością amerykańskiego patosu,
że można się w nim utopić. Fajna historia i można z niej było zrobić naprawdę dobry film, ale
nie wyszło.

użytkownik usunięty
marcysia_mis

film dla chłopaczków z gimnazjum, nie ma co się dziwić zawyżoną oceną :) terytorium wroga to był syf, to jeszcze gorsze, nadaje się na wtorkowy seans z tvp2. nic więcej

ocenił(a) film na 10
marcysia_mis

w ogóle weź tutaj takich rzeczy nie pisz bo już mam polewe,nie wiem gdzie słyszałaś o takim czymś żeby prawdziwi Komandosi Navy Seals grali w filmie a może jeszcze z oddziału DEVGRU który przeznaczony jest do prowadzenia operacji antyterrorystycznych, w ogóle szkoda gadać na ten temat,a co do filmu to nie był taki zły moim zdaniem był dobry,a kręcenie z perspektywy żółnierza nie powinno już nikogo dziwić przynajmniej tych co trochę interesują się jednostkami specjalnymi i którzy wiedzą że podczas szturmu prawdziwym komandosom nie towarzyszy kamerzysta z boku lecz tylko mała kamerka zamontowana na hełmie lub na kamizelce taktycznej, ja rozumiem że w filmie nie powino być takich może scenek tego typu bo to nie których denerwuje ale reżyser chciał w jakimś celu pokazać jak to mniej więcej wygląda naprawdę,a co do twoich dlaszych opini na temat tego filmu to nie będę się już rozpisywał bo szkoda mi czasu tylko następnym razem jak napiszesz DNO to się dobrze zastanów nad tym

ocenił(a) film na 3
major111

To tym bardziej jest to dno i totalna klapa, jeśli to są profesjonalni aktorzy. Kręcenie z perspektywy żołnierza też mnie nie dziwi, ale pod warunkiem, że oglądam film który jest ekranizacją gry. Proszę cię, te ujęcia jak pan przeładowuje magazynek, sapanie to sceny żywcem wyjęte ze strzelanki. Jak jeden z nich już prawie schodził z tego padołu brakowało mi tylko napisu "game over". Na to, żeby stwierdzić że to dno wystarczyły mi 1.5 godziny oglądania tego gniota, nie potrzebuję się więcej zastanawiać.

ocenił(a) film na 10
marcysia_mis

to słuchaj idź na taką prawdziwą operacje to zobaczysz jaka jest adrenalina stres wysiłek to wtedy sama będziesz sapać,komandosi to nie roboty tylko ludzie i według mnie nawet jak w tym filmie sapie ten koleś to nie jest to jakieś negatywne to jest normalny ludzki odruch, widać jestes przyzwyczajona do filmów w ktorych są ładne efekty specjalne i gdzie nikt sie nie męczy i rzadko komu kończy się amunicja w broni to są dopiero bzdury aha i mam taką uwage żeby nie było zaraz tutaj komentarzy że uważam sie za jakiegoś experta po prostu interesuje sie troche jednostkiami specjalnymi nic więcej.

ocenił(a) film na 3
major111

Proszę cię naucz się na początek czytania ze zrozumieniem (to dość pożyteczna umiejętność) i dopiero komentuj. Nie wiem gdzie wyczytałeś, że przeszkadza mi sapanie żołnierzy podczas akcji i skąd wyciągnąłeś wniosek, że lubię ładne efekty specjalne i nie męczących się komandosów, ale gratuluję mistrzowskiej interpretacji. Brawo.

ocenił(a) film na 8
marcysia_mis

Film był bardzo dobry. Interesuję się tematyką wojenną i muszę powiedzieć, że właśnie ta kamerka mi się najbardziej podobała, film widowiskowy, nie był nudny, trochę podkolorowany no ale cóż, nie wymagajmy zbyt wiele.

ocenił(a) film na 5
major111

A ja mam polewke jak czytam Twoje glupkowate posty. Piszesz, ze film nie jest taki zly (czyli niezly - ocena 6), a dajesz filmowi 10, ktora oznacza arcydzielo swiatowego kina. Wroc lepiej do gier komputerowych.

major111

Twoja wypowiedź to chaos...

ocenił(a) film na 10
Fason

pier.... to czy to jest chaos

użytkownik usunięty
major111

Sorry ,ze sie wtracam,lecz zarzucanie
/marcysia_mis/,iz pisze OD RZECZY kiedy samemu jest sie ignorantem...to WIELCE NIE NA MIEJSCU.
cytuje:"(...)w ogóle weź tutaj takich rzeczy nie pisz bo już mam polewe,nie wiem gdzie słyszałaś o takim czymś żeby prawdziwi Komandosi Navy Seals grali w filmie(...)"
JAK JUZ PONIZEJ WSPOMNIALEM -Film ten jest /nieoficjalnie/propagandowym filmem Pentagonu i zostal zamowiony i sfinansowany przez nich samych w 80%/to rzadna tajemnica,lae ,ze zyjesz w Polsce to masz ograniczony dostep do info.Jednakze jesli znasz prawidlowy J.ang.poszukaj w necie.
Prawie wszyscy zolnierze w akcjach,na spadochronach,odbijania zakladniczki w budynkach ,to poprostu ORYGINALNI ,lecz juz NIEAKTYWNI zolnierze m.in.SEALS.ze Stowarzyszenia jednostek specjanych USA..Wpierw wiecej informacji a dopiero pozniej,''blyszczenie erudycja''zarzucasjac innym smiesznos.Na zasadzie :"z kogo sie smiejemy z siebie samych..."
Na marginesie;W Filmie "Black Hawk down"/Helikopter/WSZYSCY PiLOCI ''HELI''BYLI -"porzyczonymi"-NA CZAS ZDJEC PILOTAMI JEDNOSTEK SPECJANYCH KAWALERI POWIIETRZNEJ USA.
oj major111 /do wywiadu cie nie wezma.

użytkownik usunięty

Oczywiscie mialo byc ''zadna tajemnica''przepraszam.

ocenił(a) film na 10

no każdy ma swoje zdanie na temat tego, a co do wywiadu to i tak bym nie chciał iść :)

ocenił(a) film na 10
marcysia_mis

http://www.youtube.com/watch?v=Jkc8N_wyrl0

ocenił(a) film na 10
major111

ooooo i kto to mówi ??? o ile wiem to nie pisałem tam czy coś tobie przeszkadza tylko napsiałem żebyś sobie poszła na taką operacje to się przekonasz co to znaczy a nie czy coś tobie przeszadza nie wiem skąd ty to wzięłaśa, twoje słowa "te ujęcia jak pan przeładowuje magazynek, sapanie to sceny żywcem wyjęte ze strzelanki" tylko mam pytanie masz tutaj na myśli gry czy co ??? co do efektów specjalnych to masz racje za to przepraszam

ocenił(a) film na 8
marcysia_mis

hehe widać troche nie znasz realiów sił specjalnych ale to tylko takie moje spostrzeżenie. Chchaiłbym się wypowiedzieć co sądze o tym filmie i mam nadzieje że zaraz nie znajdą się osoby które będą krytykować mój gust filmowy bo o gustach nie powino się dyskutować:)

Po:
1. Film uważam za dobry.
2. Z reguły nie oczekuje od filmu realizmu bo to film a nie prawdziwe życie. Jednak to co mi się w tym filmie spodobało to pokazanie rozumiem tego co mogli pokazac apropo technik w Sealsach.
3. Gra aktorów mieli tu pokazać rozmowy komandosów a nie intelektualistów czy aktorów grających sztukę Szekspira. Jak dla mnie normalna męska rozmowa to jest to co pasuje do tego filmu.
4. Widok z perspektywy żołnierza jak dla osoby grającej w takie gdy jak COD lub battlefield jak ja to fajna sprawa. Scena w domku gdzie rozglądasz się po pomiejszczeniu widzisz jak są rozstawienie inni klepniecie z ramie i do przodu( jak dla mnie dobry motyw)
5. Czytałem trochę książek o Sealsach i takie monologi i miłości braterskiej poświęceniu, honorze itp naprawde przemawiają do mnie, że oni takimi rzeczami są przesiąknięci do szpiku kości.

ocenił(a) film na 10
Buli_filmaniak

ooo taka wypowiedź mi się podoba :)

ocenił(a) film na 8
Buli_filmaniak

To taki rodzaj filmu, nie ma co narzekać ale wiadomo malkontentów jest pełno. Act od Valor widziałam niedawno i uważam że jest bardzo dobry i w wielu momentach faktycznie przypomina CoD czy Battlefield (co dla mnie jest dużym plusem bo jestem fanką tych gier:). Do gry aktorskiej ciężko się przyczepić bo to nie są prawdziwi aktorzy. Choć gdybym miała być złośliwa musiała bym stwierdzić że niektórzy zawodowi aktorzy grają gorzej niż Ci komandosi. Sądzę że amerykanie zrobili ten film w szczególności dla siebie a że przy okazji zobaczą go ludzie z innych krajów...
Nie ma co się przejmować tym czy to propaganda czy nie jeśli komuś dobrze się to ogląda a jeśli nie to jest cała masa innych filmów.

ocenił(a) film na 10
Villamote

ooo widzę fanka Calla i Bf :D:D

użytkownik usunięty
Buli_filmaniak

Gwoli informacji:Film ten jest propagandowym filmem Pentagonu.Tajemnica Poliszynela jest to,ze zostal zamowiony i sfinansowany w 80%przez Wydzial propagandy.Nic nowego/wystarczy wspomniec.najbardziej znane wojenne spoty ; "Zielone berety czy Top gun"/ wiec szukanie bledow w aktorstwie panow w panterkach mija sie z celem,gdyz.wszyscy zolnierze w akcjach,na spadochronach,odbijania zakladniczki w budynkach ,to poprostu ORYGINALNI ,lecz juz nieaktywni zolnierze m.in.SEALS.ze Stowarzyszenia jednostek specjanych.Co do oceny?To mial byc film nie oklepany tematycznie ,kolejny spot.(Tylko dlatego,ze wizualnie OK..Daje 5)
Ps.Ten jak i podobne filmy,sprawiaja,ze po latach filmow lepszych ,czy gorszych,lub niezapomnianych do konca zycia,obecny poziom co raz czesciej zmusza mnmie do rezygnacji na korzysc dobrej ksiazki.Ktos powie ,ze taki film to tylko rozrywka.Jezeli uznaje sie za rozrywke film sztampowy i nudnawy / wiadomo prawie kazdy ruch naprzod / .To pardon,ale nie rozumiem ,w takim razie czym jest rozrywka.Moze jak w tym kawale o glupkach,co rozrywali sie...granatem.Tam-moze i smieszne .Tu nie.:(((

marcysia_mis

Aktorstwa tam nie bylo zadnego. Juz wolalbym zobaczyc film zmontowany z wieloosobowej gry FPP, z postaciami wygenerowanymi na kartach nVidii ;)

ocenił(a) film na 2
marcysia_mis

dno totalne - szkoda mi tylko czasu straconego na oglądanie

ocenił(a) film na 10
mateusztt

sorki ale co wy byście chcieli w tym filmie ???

ocenił(a) film na 8
marcysia_mis

a Twoja wypowiedź jest tak słaba że wypowiedzi Dody są już bardziej składniejsze. Dla Ciebie to na pewno Helikopter w ogniu też jest gniotem, no bo przecież jakby inaczej żeby kobieta była fanką filmów wojskowych. Załącza Ci się taki instynkt przyszłej żony amerykańskiego żołnierza że zamiast znaleźć stałą, normalną robotę to poświęcają się kraju i zaciągają się do wojska a żonka zamartwia się czy wróci z wojny. Kobieto to jest film i skąd te porównania do gier komputerowych ? Grałaś np w Call OF Duty czy moze Battlefield ? Chyba nie bo tam dopiero byś narzekała na wszystko że to przecież takie nie realne. W filmie nigdy nic nie będzie do końca realne. Śmiejesz się z patosu amerykańskiego, ale ich wojsko ( a raczej ludzie ) mają jakieś wartości, mają o co walczyć i mają zasady a Polacy ? Pieprzą wszystko za przeproszeniem. Śmiejesz się z patosu amerykańskiego, a oni śmieją się z całej Polski i nie dziwie się. Weź wyluzuj, nie bądź sztywna to jest tylko film. Skoro tak reagujesz przesadnie na każdy film akcji to nie chciałbym siedzieć obok Ciebie w kinie. A mi się podobał bardzo film, i styl w jakim został nakręcony tj kamera oczami żołnierza. Dobra zgodzę się z grą aktorską i scenariuszem - ale w takim filmie nie przeszkadza skupiasz się na kooperacji i działaniach i jak to wszystko się rozgrywa. Na grę aktorską i scenariusz patrz sobie w poważnych filmach czy nudnych filmach Woodego Allena. A jak szpeci Ci scenariusz - przeczytaj sobie książkę jakąś.

ocenił(a) film na 3
Beemka

Przeczytałam twoją wypowiedź, połowy nie zrozumiałam, twojego rozumowania i wniosków nie ogarniam więc nie chce mi się nawet odpowiadać. Jak już bardzo chcesz zabłysnąć to pisz chociaż poprawnie - pisze się "bardziej składne", albo po prostu "składniejsze", a jak robisz analizę czyjegoś gustu filmowego to chociaż zajrzyj w jego profil, bo tak się składa, że z filmów Allena podobały mi się może ze dwa, filmów wojennych trochę w życiu obejrzałam, a Helikopter to dla mnie jeden z lepszych w tym gatunku. Także brawo kolego, trafiłeś kulą w płot.

ocenił(a) film na 10
marcysia_mis

nie rozumiesz i nigdy nie zrozumiesz bo jesteś za krótka w tych tematach

marcysia_mis

Nieprzeczytanie do końca całej odpowiedzi Pana powyżej, pokazałaś jaką jesteś Ignorantką, a o inteligencji nie wspomnę :)
No ale cóż więcej oczekiwać od dziecka :)

ocenił(a) film na 10
biomedic

dobrze powiedziałeś :D

ocenił(a) film na 3
biomedic

Jeśli osoba prawie 30 letnia usłyszy o sobie że jest dzieckiem, to chyba można to uznać za komplement, także dziękuję, miło mi :)

Beemka

Śmieją się z Polaków a cały świat śmieje się z nich. Kraj którego wydatki na armię stanowią 51% całkowitych światowych wydatków na ten cel, dostaje w tyłek w prawie każdym konflikcie, który sam zresztą rozpętał. Wietnam niczego ich nie nauczył i wpakowali się w Irak i Afganistan a teraz muszą uciekać z podkulonymi ogonami bo jedyne co wywalczyli to kryzys ekonomiczny.

użytkownik usunięty
marcysia_mis

Zaden film tego typu/czyt.spot propagandowy /nie ma prawa byc dobry bo jest ''wyrezyserowany do wiadomych celow i nie przez tych co potrzeba.aA tak wogole -w komentach wielka batalia o nic.Czyz to warte,az tyle zachodu?Wlasnie wyszlo slonce.Ide na spacer.Milego dnia.