Kiedy przestępca znajduje Alex'a to mężczyzna wypowiada te słowa:
"Zgniotę cię jak karalucha!"
Daję słowo, że to słyszałam...
Ja też to przed chwilą słyszałem i już miałem komentarz zostawić, ale widzę, że ktoś mnie uprzedził:)))) dziwne...
aktor jest polakiem, to mu scenarzyści dali polską kwestię :P Biedni Anglicy, co nie wiedzą, co to znaczy ;) A u nas to mniej roboty dla lektora! :D
bo to mialo tak jakos rosyjsko wysc, dlatego tez ten akcent taki pokrecony, wszystko zeby ubarwic bandytee . .
Byłem na tym filmie w kinie z dubbingiem. Później oglądałem film w TV i byłem pewien, że po prostu jakimś cudem jedna kwestia w filmie pozostała zdubbingowana zamiast być z lektorem. Tym bardziej, że jak ktoś zauważył słychać to jakby coś dźwiękowcy pomylili. Dopiero teraz dowiedziałem się, że aktorem jest Polak. Tyle, że nie rozumiem po co miałby mówić po polsku w tej scenie.
Właśnie - dla przeciętnego Amerykańca, Polak, Serb, Czech, czy Rusek to niemal to samo. Oni na codzień słyszą, że u nas biegają po ulicach białe misie (może któryś widział w Zakopanem ;-D).
I tu się mylisz. Polska, jak i Czechy, to znane kraje słowiańskie przynależące do Zachodu, ludzie z Ameryki wiedzą dużo (przynajmniej na temat Polski) i raczej nas nie mylą ze wschodnią dziczą. To o Ukrainie wygadują takie rzeczy.
co ciekawsze nie dość że powiedział polską kwestię to wydaje mi się że lektor i tak ją przeczytał, w związku z czym wyszło trochę śmiesznie ;))
Zależy w jakim tłumaczeniu. Raz czytają, raz nie. Jak nie przeczyta, to często ludzie nie załapią, że to w ogóle było po polsku, bo przez cały film słuchają angielskiego z nałożonym na to polskim lektorem, a tu nagle cisza. Mózg nie zdąży przestawić się z angielskiego na ojczysty język.
tez pamiętam tę scene no cóz aktor jest polakiem i chcieli cos w innym jezyku powiedzieć jakby był chinczykiem to by powiedział cos po chinsku
No to tu macie garść innych polskich akcentów w światowym kinie, patrioci: http://www.film.org.pl/prace/polskie_akcenty.html
tak to polak zobaczcie pisze tu is a polish czyli jest polakiem http://en.wikipedia.org/wiki/Aleksander_Krupa