AMERYKAŃSKA ZBRODNIA Tommy O'Havera to kolejny wartościowy film z USA, który nie trafił do polskich kin, a który kilka lat po jego światowej premierze trafia do nas bez żadnego rozgłosu prosto na DVD.
Na początku słowo o wydaniu filmu przez frimę Solopan. Płyta pozbawiona jest dodatków, ale chociaż mamy możliwość wyboru wersji z napisami lub wersji lektorskiej.
Dźwięk jest tu nawet ok, ale transfer obrazu (mimo wszystko) by mógł być nieco lepszy. W wypadku mojego egzemplarza DVD (chyba trafiłem na nieco wadliwą płytę, ale nie mam pewności) film dość ciężko odpala, ale po przejściu lasera na drugą warstwę niektóre sprzęty mogą się zacinać lub w ogóle nie odczytywać płyty! Tak jak mówie tak sprawa się miała w wypadku mojego egzemplarza i z tego co wiem od znajmoego mi dostawcy nie tylko ja zgłaszałem owy problem.
Szkoda więc, że tak znany i długo działający niszowy dystrybutor na polskim (SOLOPAN) rynku nie zadbał o solidne wydanie tego obrazu z dobrymi parametrami technicznymi.
Wracając jednak do samego filmu to warto się na seans dzieła Tommy O'Havera skusić. AMERYKAŃSKA ZBRODNIA to rasowy dramat psychologiczny oparty na autentycznych wydarzeniach jakie miały miesce w 1965 roku.
O'Haver w swym dziele przedstawia historię morderstwa Sylvii Likens, które wstrząsneło swego czasu opinią publiczną na świecie i otwarcie wywołało temat zawodzących mechanizmów "społecznej kontroli".
Zdarzenia ukazane w tym filmie nie będą nicyzm nowym dla zaznajomionych z klasyczną i szokującą powieścią JAcka Ketchuma DZIEWCZYNA Z SĄSIEDZTWA. Ketchum ową prawdziwą historię wyraźnie zmodyfikował na potrzeby swego literackiego dziełka i zmienił imiona i nazwiska głównej oprawczyni i głównej ofiary.
AMERYKAŃSKA ZBRODNIA to film do prawdy szokujący i usiłujący w jakiś sposób wyjaśnić jak tak okropne fakty mogły mieć miejsce w rzeczywistości.
To, iż podobne (ba, nawet gorsze) zbrodnie nadal dzieją się wokół nas możemy się przekonać oglądając regularnie wieczorne wiadomości. Tym bardziej więc warto zwrócić uwagę na film T. O'Havera.
AMERYKAŃSKA ZBRODNIA to donośny i rozpaczliwy głos w sprawie społecznej indolencji, znieczulicy. Obraz ten podejmuje również problem demonów psychicznych tkwiących w każdym z nas oraz (szczególnie w tamtych czasach) uznaniowości metod wychowawczych wedle których wychowuje się własne dzieci.
W dziele O'Havera nie znajdziemy jednak prostej i wyraźnej odpowiedzi na pytanie kto lub co najbardziej zawiniło w sprawie tragedii Sylvii Likens... to już każdy widz musi zanalizować we własnym zakresie.
Pomimo nośności tematu i sporej emocjonalnej efektywności AMERYKAŃSKA ZBRODNIA nie jest filmem wolnym od wad.
Sporym problemem jest fakt, iż wątek "piwnicznych cierpień" Sylvii Likens został tutaj potraktowany maksymalnie skrótowo co znacnzie obniżyło temepreture emocjonalną dzieła i spłaszczyło jego warstwę psychologiczną.
Również nie wszystkie formalne zabiegi twórców (narracja glównej ofiary w tle) okazały się być szczególnie potrzebne i trafione.
AMERYKAŃSKA ZBRODNIA to obraz, który by nie szokować widza wszystkie najbardziej drastyczne szczegóły w dużej mierze pomija, ale tym samym pozbawiony jest swoich potencjalnie njamocniejszych atutów.
Niewątpliwą zaletą tego obrazu jest świetnie dobrana obsada. Znana z JUNO Ellen Page tworzy tu po raz kolejny pełnokrwistą i realistczną kreację.
Nie gorzej radzi sobie doświadczona Cathernie Keener w roli oprawczyni i matki z problemami.
Nie można też nie wspomnieć o wyrazistych epizodach: Jamesa Franco, Jeremy Sumptera, Ary Graynor czy Bradley Whitforda.
AMERYKAŃSKA ZBRODNIA to przejmujące i prawdziwe kino opowiadające o "cichych" i bolesnych dramatach jakie możemy przeżywać między ludźmi i "dzięki" ludziom.
Warto ten film zobaczyć.