PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=700711}
5,7 88 tys. ocen
5,7 10 1 88366
3,7 15 krytyków
Annabelle
powrót do forum filmu Annabelle

Pomijam fakt że dawno nie widziałem tak słabego horroru, ale nurtuje mnie jedna rzecz.... Mianowicie kto zaoferował duszę dziecka i za co???? Może nie obejrzałem uważnie ale wydaje mi się że tego nie wyjaśniono????

ocenił(a) film na 3
dino77

Annabelle Higgins, gdy umierała z lalką na rękach. Można się było domyślić już po znaku, który diabeł zostawił na ręce Mii, a potem nam łopatologicznie dołożono, że dusza musi być zaoferowana. To kto miał to zrobić jak nie satanistka?

LemonadeChan

nie mozna zaoferowac czyjejs duszy, Leah nie mogła tego zrobić bo była za mała wiec demon mógł sobie wziąć jej dusze a żeby tego nie zrobił Mia chciała oddac swoja, ja tak to zrozumiałam

ocenił(a) film na 3
BloodyMaja

Można zaoferować czyjąś duszę, było powiedziane, że Leah nie mogła zaoferować swojej duszy sama. W filmach grozy (i nie tylko) co rusz pojawia się motyw oferowania duszy dziecka diabłu.

LemonadeChan

ok dzięki

LemonadeChan

chociaz z tego co pamietam to pod koniec filmu na oknie Mia zobaczyła napis "your soul"
czyli demony chciały jej dusze?

ocenił(a) film na 3
BloodyMaja

Demon dał jej do zrozumienia, że zostawi w spokoju duszę Leah, jeśli dostanie w zamian inną. Nie chodziło koniecznie o duszę Mii, co widać, gdy poświęca się Evelyn: demon i tak oddaje małą.

ocenił(a) film na 10
LemonadeChan

Bardzo mi się ten film podoba ale właśnie jednej rzeczy nie rozumiem.

Evelyn skazała się na wieczne potępienie w imię ratowania duszy obcemu dziecku ? Bo zauważymy, że ona nie tylko poświęca życia ale przecież oddaje dusze diabłu...Czyli nie ma dla niej żadnego ratunku, żadna "nagroda" za to bohaterstwo ją nie czeka 'po tamtej stronie' bo ona należy już na wieczność do diabła.
Skazała sie na wieczne potępienie dla obcego dziecka ?

ocenił(a) film na 3
lynna

Tak. Dokładnie tak zrobiła. Scenariusz usprawiedliwia to tym, że nie miała po co żyć, skoro pośrednio zabiła własną córkę w wypadku, ale to chyba najgorszy fąfel tego filmu. Cała postać Evelyn istnieje tylko po to, żeby uratować dusze Mii i jej córki, co jest dosyć idiotyczne, nieważne, jak bardzo Evelyn nie polubiłaby Leah przez te (sic!) kilka dni. To nadal wieczność w Piekle za obcego dzieciaka.

lynna

Według ewangelii św. Jana „ Nikt nie ma większej miłości od tej, gdy ktoś życie swoje oddaje za przyjaciół swoich.” Więc diabeł został straszliwie wydymany przez Evelyn i nie dostał żadnej duszy.

ocenił(a) film na 4
Sedes_z_Bakelitu

John Constantine się na tym przejechał więc nie był bym pewien czy diabeł nie dostanie swojego ;)