PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=700711}
5,7 88 tys. ocen
5,7 10 1 88372
3,7 15 krytyków
Annabelle
powrót do forum filmu Annabelle

To oldschoolowy, powolny, porównując do współczesnych produkcji mało straszny horror z wieloma przerysowanymi scenami, bazujący na prostych chwytach, które od lat oglądamy w horrorach. Więcej napięcia niż stricte strasznych scen, za to główni bohaterowie nieźle się spisali.

ocenił(a) film na 6
aga7765

Czyli godny polecenia ? :)
Bo mam zamiar iść do kina.

ocenił(a) film na 5
Egladill

Zapraszam jak chcesz się więcej dowiedzieć do przeczytania całej recenzji u mnie na blogu (w profilu adres). Jak napisałam strasznych scen nie ma prawie żadnych (dla niektórych to skreśla od razu horror - to już od ciebie zależy), dużo jest zabawnych momentów (wyglądają dosłownie karykaturalnie). Nie wiem czy się nie udały czy taki był zamysł, że chwilami będzie to parodia.

ocenił(a) film na 6
aga7765

Niezła recenzja. Nie powiem.
Bardzo mnie ciekawi gra aktorska którą tak bardzo chwalisz.
Opisując te mało straszne i nudne sceny tj. skrzypiące drzwi i fotele :) , w pewnym stopniu mnie zachęciłaś.
Uwielbiam te klimaty.

ocenił(a) film na 5
Egladill

Wiesz to jest hm.. Jakby to powiedzieć. Dobra gra aktorska jak na horror :) Wiadomo, że nagród za to nie dostaną, ale miło oglądało się to małżeństwo przez te 1,5 godziny ;)

aga7765

Straszny film 7?

ocenił(a) film na 5
HAPPY_CHLOE_819

Haha :D No nie aż tak ;)

aga7765

Kolejny hooroor dla widza?

aga7765

Premiera dopiero w piątek.Gdzie oglądałaś ?

ocenił(a) film na 5
blossom_3

Pokaz prasowy :) Przed każdym filmem są pokazy prasowe oraz pokazy przedpremierowe. Czasem są kilka dni przed, a czasem nawet 2 tygodnie przed.

aga7765

Oldschoolowy - i tym słowem mnie zachęciłaś ^^

ocenił(a) film na 6
aga7765

Nihil novi właściwie. Spokojny, sporo sprawdzonych (oklepanych) motywów, spore znaczenie w kreowaniu napięcia grają efekty dźwiękowe (zgrzyty, skrzypienia, odgłosy kroków). Podobała mi się scena z windą i moment gdy w stronę bohaterki biegła dziewczynka. Nie podobała mi się gra głównej bohaterki - przyjemnie się ją oglądało, ale na dłuższą metę zdawała się grać ciągle tymi samymi minami.

Najciekawsze jest to, że w promocji filmu skupiono się na lalce, a w samym filmie jest ona dość bierna. Myślałem, że to będzie coś w stylu "Dead silence", czy "Laleczki Chucky", a tu niespodzianka.

ocenił(a) film na 5
Khaosth

Scena gdy biegła była jedną z lepszych (i chyba najstraszniejsza) w filmie. Na sali podczas sceny z windą były śmiechy, więc nastrój padł. Ciężko mi powiedzieć jak oceniłabym ją oglądając sama.

aga7765

Możesz mi wyjaśnić o co chodzi ze sceną w windzie? Na 'Obecności' była scena z szafą szeroko chwalona i na moje szczęście dowiedziałam się o niej prędzej bo inaczej zawału bym chyba dostała. Na 'Annabelle' się wybieram i też takiego kruczka wolałabym znać.

ocenił(a) film na 5
Claudija91

przyjmij zaproszenie wyślę ci wiadomość na priv żeby nie spojlerować, potem możesz mnie skasować :)

ocenił(a) film na 6
aga7765

Akurat gdy w kadrze pojawił się wózek, to sam zacząłem się śmiać. :)
Pomysł na scenę był niezły, ale można ją było zrealizować efektowniej. Byłoby ciekawiej, gdyby światło latarki jednak na coś natrafiało.

PS.
Fajny blog. Z ciekawości przeczytałem kilka recenzji i naprawdę przyjemnie mi się je czytało - wyczerpujące, wolne od spoilerów, dobrze napisane, z trafnymi uwagami (też cierpiałem na "Porachunkach", a wątek rozmów Pfeiffer z księdzem był dobijający). Chapeu bas! :)
Pozdrawiam! :)

ocenił(a) film na 5
Khaosth

Ślicznie dziękuję za miłe słowa ;) "Porachunków" myślałam, że z taką historią i taką obsadą nie da się spieprzyć - a jednak :(