PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=661092}

Anomalia

La Cinquième Saison
2012
6,5 2,7 tys. ocen
6,5 10 1 2703
7,0 5 krytyków
Anomalia
powrót do forum filmu Anomalia

Strasznie się ciągnie (np. na ekranie widzimy drzewo przed dobre 10s, może nawet dłużej i
nawet niebo się w tym momencie nie porusza tylko sobie patrzymy na to drzewo, ono sobie stoi i
nic) i nie wiadomo o co właściwie chodzi. Już na początku wszystkie postacie wydają się dziwne,
ta dziewczyna zachowuje się jak chora psychicznie, facet goni koguta z kosiarką, na początku
filmu wszyscy wydają jakieś odgłosy, pieją do siebie, ta zakochana para najpierw się lubi, a
później w tych górach nie wiem o co im chodziło. Nie wiem też czemu matka jest taka niedobra
dla starszej córki. Nie rozumiem żadnego wątku i co właściwie reżyser chciał przedstawić. Może
po prostu ten film jest dla mnie zbyt ambitny i jestem za głupia żeby zrozumieć przesłanie. Nie
rozumiem dlaczego oni na końcu poubierali się w te maski? W sumie nic nie rozumiem, już
dawno nie oglądałam czegoś takiego. Może ktoś bardziej inteligentny może mi to wytłumaczyć?

ocenił(a) film na 9
Waitmehalfway

Jestem całkiem pewien że nigdy nie zaznałaś oglądania filmów pod wpływem... Ten film to arcydzieło, a Ty zupełnie go nie rozumiesz, ale to jest ok. Nie każdy musi rozumieć. Nie każdy tego potrzebuje. Może kiedyś.

ocenił(a) film na 1
abradzik

Sama napisałam, że go nie rozumiem więc nie wiem po co to powtarzasz. Myślałam, że ktoś może mi to wytłumaczyć, szkoda, że Ty nie chcesz.

użytkownik usunięty
Waitmehalfway

Symbolizm dziecko, symbolizm.

ocenił(a) film na 1

Odezwał się ekspert.

użytkownik usunięty
Waitmehalfway

Trafna konstatacja; dziękuję, pozdrawiam.

ocenił(a) film na 4

No film jest pelen symboli, ale ja rowniez ich nie lapie. Np taka scena z mlekiem cieknacym po scianie.... co to ma symbolizowac?

użytkownik usunięty
8MFKR8

Szczerze to po kilku miesiącach nie pamiętam już dokładnie tych scen, jednak zwróciłbym uwagę na to, że byt rodziny "głównej bohaterki", zależał od mleka i gdy go zabrakło po konfiskacie krów, musiała się ona prostytuować tracąc całe swoje dotychczasowe życie itd.

ocenił(a) film na 4

Rozumiem ze seans byl dawno, ale ja przedstawilem ci konkretna scene, a ty mi opowiadasz fabule. Wiem co bylo ale pytam o ten fragment kiedy ona stoi lampi sie niby w nicosc a za nia po sciani\skale plynie mleko. Co to ma symbolizowac, bo serio nie bardzo to rozumiem. Jak wielu innych rzeczy jak np maski ktore pojawiaja sie na koncu, nie wszyscy maja takie same co tez w zasadzie nie jest zrozumiale. Ogrom pytan ale odpowiedzi ten film nie daje.

Niby jak wiadomo, ze ona musiala sie prostytuowac?

Waitmehalfway

Jestes za glupia. A wiesz dlaczego? Bo nie zrozumialas filmu i wystawilas mu ocene 1. Typowy manerw u ludzi.

Ogladnij sobie ten film za kilka, kilkanascie lat to moze zrozumiesz cos wiecej. Ty nie rozumiesz filmu, a ja nie rozumiem jak mozna tego nie zrozumiec.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 1
LosuKowal

By używać symboliki trzeba nałożyć pewne ograniczenia. Tutaj głównym ograniczeniem jest świat. Jedna wioska i tyle. Niestety nie każdy potrafi zmniejszać poziom rozumienia świata. Dla Mnie są w tym filmie rzeczy niedorzeczne. Symbolika która na większym obszarze nie ma prawa działać. Łamane prawa fizyki, prawa społeczne i moralne. Takie rzeczy mogą się wydarzyć tylko w bardzo małej skali, w odiziolowanym świecie oraz wszystko musi być wyreżyserowane. I dopiero wtedy symbolika ma prawo zadziałać.
Autorka tekstu nie jest głupia tylko nie potrafi stać się głupia. Do oglądania takich filmów niestety trzeba zgłupieć by to zrozumieć a tylko inteligentni ludzie potrafią dostatecznie zgłupieć na zawołanie. Także ciężko powiedzieć, że jest "gorsza" poprostu oba warianty mają Swoje wady i zalety. Ja potrafię zgłupieć i zrozumieć ten film ale poprostu nie chce i oglądam go na ludzki rozum, dlatego 1/10.

ocenił(a) film na 1
Waitmehalfway

Symbolika? xD
Ta dziewczyna była bardziej męska od Niego, totalny brak Karmy, wyimaginowany świat cała akcja nie możliwa do zrealizowania w realnym świecie. Ten film to "sztuka" a nie film z morałem lub wartościami :)