PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=479704}

Antychryst

Antichrist
2009
5,7 64 tys. ocen
5,7 10 1 63643
6,3 39 krytyków
Antychryst
powrót do forum filmu Antychryst

ocenił(a) film na 8

Czytałam na forum wypowiedzi pozytywne i negatywne co do filmu. Jedni uważają go za totalną głupotę inni widzą w nim głębię. A mnie po prostu ciekawi, dlaczego po niektórych filmach dla nastolatków, filmach familijnych i podobnych strasznie dużo ludzi ''jeździ'', a powód podaje tylko taki, że ,,są przesłodzone'', natomiast kolejne tyle ludzi fascynuje się ''genialną'' erotyką albo przemocą, która pojawia się w filmach typu ,,Antychryst''. Czemu ludzie w obecnych czasach nie chcą zobaczyć filmu familijnego( ten gatunek filmu to tylko przykład, zamiast tego może być jakikolwiek film bez przemocy, czy erotyki) natomiast kompletnie nie odrzuca ich taki ,,Antychryst''. Wiem, że każdy ma prawo do swoich poglądów, do tego, by zastanawiać się nad tym filmem, wiem, że sztuka przybiera różną formę i nikomu nie zabrania się np. pisania wierszy o miłości fizycznej, czy malowania obrazów itp, ale poza prawami są też na świecie zasady. To, że ktoś ma natchnienie i uważa, że coś co robi jest sztuką nie znaczy, że od razu ma pokazywać reszcie ludzi takie rzeczy. Możliwe, że przesłanie w tym filmie jest, ale czy społeczeństwo jest aż tak puste, że musi wlepić oczy ponad godzinę w coś takiego żeby pewne rzeczy w swoim życiu zrozumieć? Dlaczego ludzie nie rozumieją zwykłych słów, najprościej wypowiedzianych zdań, natomiast jak obejrzą film, w którym przesłania są zakryte pod erotyką, mrocznym światem, krwią itp. to nagle okazuje się, że to świetnie do nich dociera? Nie chcę nikogo krytykować, bo gust i inteligencja człowieka to rzeczy niepowiązane, widzę tylko dzięki filmom jakie powstają, że człowiek przestaje interesować się dobrem, a fascynuje się złem i tym co szokuje, a przesłania co do różnych rzeczy w życiu także nie szuka w tym co dobre, ale w tym co złe. A jeśli ma przesłanie pokazać drugiemu człowiekowi, czyli stworzyć np. film to także nie potrafi inaczej jak tylko w taki sposób jak w Antychryście.
Oczywiście nie uważam, że każdy film powinien być jak bajka dla dzieci, więc niech nikt mi tego nie zarzuca i nie chcę też wyolbrzymiać niektórych rzeczy więc nie uważam także, że wszyscy ludzie skupiają się już tylko na tym jak bardzo film na który idą będzie erotyczny.
Pozdrawiam fanów i antyfanów:)