7,3 188 tys. ocen
7,3 10 1 187795
6,8 27 krytyków
Apocalypto
powrót do forum filmu Apocalypto

Beezzzdury

ocenił(a) film na 8

Kiedyś lubiłem czytać opinie na filmwebie, bo po prostu coś znaczyły. Po kilku komentarzach człowiek wiedział czego się spodziewać, ostatnio jakby coraz więcej bezsensownych stwierdzeń tu pada, jeszcze od czasu do czasu jakiś pajac wyjedzie z jakąś prowokacją.

Co do filmu to nie wiem jak wy ale dla mnie to fajny film przygodowy. Ludzie krwi nie widzieliście nigdy? Dlaczego już od roku słyszę jaki krwawy i okrutny film kręci Gibson. Ile osób pewnie nie poszło do kina, bo się wcześniej nasłuchali tego typu opinii.

Wg mnie film warto obejrzeć, zwłaszcza jeśli ktoś lubi kino przygodowe. Trochę krwi się leje, ale nie powinno to nikogo wystraszyć. Przestańcie być tacy "OCH ACH". Dzięki temu film nie jest nudny i trzyma w napięciu.

Odnośnie prawdy historycznej to się nie wypowiem, bo nie znam tej historii. Nie czepiajcie się że nie ma tam zbyt wiele pokazane z codziennego życia, obyczajów itp. Przecież film trwa 2.5h tylko, a reżyser pokazał to co chciał :)

ocenił(a) film na 5
balrog84

Ja nawet uwazam, ze ten film wcale nie był specjalnie brutalny. Poza jedna sceną atatku tygrysu ( faktycznie dsaratyczna) cała resztą nie przekracza jakiejs wielkiej granicy brutlanbości taka jak czyniła to Pasja, która była właściwie dsadystyczna w poakzwnaiu obarzów przemocy.

Najwiekszy zarzut mam do Gibsona ze z ciekawego temtu uczynił historyjkę sensacyjną z gatunku Sciagany. O kulturze Majów praktycznie nic sie nie dowiedzuieliśmy. A szkoda. Film miał potencjał, ale wyszeł z tego przecieytny obraz ( chociaż i tak lepszy od beznadziejnej Pasji).

ocenił(a) film na 9
balrog84

W 100% się z tobą zgadzam. Kultura na filmwebie strasznie podupada. Nie można normalnie podyskutować o filmie bo odrazu zostanie sie pojechanym od głupka itp. A co najlepsze niektórzy współtwórcy stron zaczynają niepotrzebne i głupie dyskusje.

ocenił(a) film na 9
balrog84

Istnieje na to pewne rozwiazanie stosowane na innych portalach( niekoniecznie filmowych). A mianowicie przy kazdym wpisie jest pytanie "czy ta wypowiedz pomogla ci w ocenie danego produktu /albo/ czy dowiedziales sie dzieki niej tego czego chciales" I mozesz zaznaczyc "TAK" albo "NIE" po kilkudziesieciu opiniach negatywnych wpis jest automatycznie wykasywowany. Moim zdaniem filmweb powinien cos takiego wprowadzic. Byc moze ludziom znudziloby sie wypisywac posty typu " Film beznadziejny" i nic wiecej zadnego uzasadnienia. A zeby zmotywowac ludzi do konstruktywnych wypowiedzi moznaby wprowadzac jakies drobne nagrody za iles tam pozytywnych opinii.

To tyle. Pozdrawiam normalnych uzytkownikow filmweba:)

ocenił(a) film na 9
balrog84

Zupełnie się z tobą zgadzam. Jeżeli czytam opinię "2,5 godziny biegania po dżungli..." to zastanawiam się czy napewno oglądałam ten sam film co piszący ten komentarz.
Ogólnie nie uwazam żeby film był brutalny, mogłabym wymienić 10 innych filmów w ostatnich paru mc na których było więcej przemocy. Mnie się podobał, przynajmniej coś innego niż Piła.