proszę was: zwróćcie baczną uwagę na niejakiego Mela G.
Ujście jego chorobliwego sadyzmu w produkcjach filmowych osiągnęło apogeum. Chory się już filmowo wyprztykał.
Skończyły się pomysły na kolejne torturowania, wypruwanie flaków, biczowanie, wyłamywanie rąk, ścinanie głów, palenie żywcem w kościele, przybijanie do krzyża, pozbawianie twarzy, mordowanie dzieci na oczach rodziców, rodziców na oczach dziadków, itd ...
Mad Max pragnie krwi. Motocykl już kupił!!!
Obawiam się, że następnym razem ta skłonność do niczym nie uzasadnionego okrucieństwa może zaowocować jakąś spektakularną rąbanką - ale już w realu.
Jakby co - to ostrzegałem.
Jesteś zbyt ciapowaty na takie sceny, ot co. Już w Predatorze z 1987 roku byli obdarci ludzie ze skóry. Nie wiesz co to brutalność chłopczyku, ten film nie jest brutalny.
Czytać ze zrozumieniem, droga młodzieży!!! Żałosne zamulone półmózgi!
Ja nie oceniam filmu tylko zamiłowanie Gibsona do sadyzmu, w całej jego twórczości.
Myśleć, nie dziwota ze oblewają tak śmiesznie proste matury...
Nie będę mówił kto tu jest półmózgiem. Jak chcesz pisać ogólnie o Gibsonie to wejdź sobie na jego profil i tam załóż temat idioto, a nie na forum konkretnego filmu. Poza tym powtórzę jeszcze raz... nie wiesz co to brutalność chłopczyku skoro uważasz iż Gibson tworzy brutalne filmy.
bez przesady. O ile wiem, na forum mozna pisac i o aktorach i o filmach. Na pewno sa takie filmy, na ktore nie chcesz isc do kina bo nie lubisz gry pewnych aktorow lub po prostu aktorow. Czemu w Tobie tyle nienawisci? Zeby od razu wyzywac ludzi od idiotow za to, ze maja odmienne zdanie? Troche szacunku.
Jakiej nienawiści? On mnie obraził pierwszy, więc tylko mu odpowiadam. Widzę mój wcześniejszy post zniknął, ale zwróć uwagę, że jego post wyżej jest w odpowiedzi na jakiś mój. Nie będę miał szacunku do kogoś, kto nie ma go do mnie.
Adamkowi też powiesz, że ma zamiłowanie do sadyzmu bo lubi lać ludzi po mordach?
Jest niepotrzebnie brutalny. Bez uzasadnienia i zbyt dosadnie, co świadczy o słabym reżyserowaniu po prostu.
Gibson jest chorym psychicznie antysemitą. jakby żył w czasach trzeciej rzeszy strzelałby do żydów, bądź działał dzielnie jako komendant obozu. jego zamiłowanie do okrucieństwa przejawia sie w jego filmach. nikt mi nie powie, ze osoba zdrowa na umyśle jest w stanie zrobić tak chore filmy. One pod przykrywką wiary, bądź niby historycznej wizji majów, tak naprawdę zrobione są po to by tryskać krwią. podobną opinie mam o twórcach pił, hosteli i wielu innych filmów gdzie głównym tematem jest okrucieństwo. A kiedyś go lubiłem, za mad maxa, zabójcze bronie, nawet czego pragna kobiety dostało u mnie wyższą notę. a pasja czy apocalypto + kilka innych ostatnich jego filmów to straszny syf.
Możesz podać przykłady jego "antysemickich" działań, wypowiedzi itp? Wczoraj na jedynce leciał "Niezniszczalny". Główny bohater, agent KGB, przez cały film znęca się nad Żydem. To dopiero antysemityzm. A co do "sadyzmu", to Gibson pokazał prawdę. Scena,w której Majowie "pozwalają uciec" jeńcom, przypomina to, co robili NIemcy, Sowieci, Che Guewara czy Pol Pot. A buddyści wyrywali serca jeszcze w XXwieku.
Widzę starego znajomego fauzi i... zdaje się Akalashnikoffa...?
ale chodzi o wypowiedzi gibsona w mediach. on po prostu jest antysemitą. Nie wywnioskowałem tego na podstawie filmu.
nie oczekuj że otrzymasz odpowiedź, większość gawiedzi usłyszała ukradkiem, że "jest antysemitą" i powtarzają zasłyszana opinię jak echo choć sami nie wiedzą w czym rzecz
skierowanym np przeciwko kolegom kolezankom aktorom, którzy mają żydowskie kozenie. poza tym :
"Mel Gibson został złapany na jeździe pod wpływem alkoholu w 28 lipca 2006 roku, po tym jak prawie dwukrotnie przekroczył dozwoloną prędkość. Po aresztowaniu z ust aktora padła seria antysemickich haseł. Gibson miał powiedzieć, że "Żydzi są odpowiedzialni za wszystkie wojny na świecie" oraz zapytał aresztującego go oficera: "Jesteś Żydem?"
Jak pisze serwis "Wirtualnemedia", niektórzy hollywoodzcy twórcy przyznają, że Gibson poważnie zaszkodził sobie tymi wypowiedziami i być może już nigdy nie zagra w wysokobudżetowym filmie." cyt. za interia.film.pl
poza tym: http://www.filmweb.pl/news/Mel+Gibson+usun%C4%85%C5%82+kontrowersyjn%C4%85+scen% C4%99+z+filmu+o+Chrystusie-14367
Te dwie wypowiedzi skąd?
Jeśli "Pasja" jest "antysemicka", to "Ostatni Mohikanin" jest antyindiański.
ostatni Mohikanin mówi o dobrych i złych ludziach, zarówno wśród indian, jak wśród białych. więc jesli uważasz że jest to film "anty indiański" to chyba rożne filmy ogladaliśmy. Poza tym, nie wiem na ile znasz historie komunizmu, ale zupełnie nie ma sensu porównywanie zbrodniczej polityki stalina i jemu podobnych z tzw "wrogami ludu", do walki o swoje prawa ludzi kochających inaczej z umysłowym betonem. Ale widzę stoisz po stronie tych ostatnich.
"Pasja" też jest o dobrych i złych ludziach. Kajfasz był Żydem, nie Eskimosem. Zaś epitet "antysemita" ty i twoi towarzysze przywalacie każdemu, kto używa słowa "Żyd". Jakich praw cwelom odmawia "beton"?
bredzisz czlowieku. a kto to wg ciebie jest cwel?. Widać, że sam nie wiesz o czym piszesz, a próbujesz prowadzić dyskusję.
Staram się trzymać POziom, towarzyszu. Jeśli argumentem jest "umysłowy beton", to czemu nie "cwel"?
umysłowy beton to katolicka skrajna prawica, ksenofobiczna, homofobiczna i antysemicka. której poglądy jak widze podzielasz. Są to zachowanie chore w normalnym, racjonalnym społeczeństwie. Twierdzenie, że ktoś jest gorszy bo jest żydem, gejem, murzynem itd. to słowa nienawiści, więc jesli o takim poziomie mowisz to ja nie wiem, co wg ciebie jest ponizej tego twojego "poziomu" A ty nadal nie wiesz kto to jest cwel.
"umysłowy beton to katolicka skrajna prawica, ksenofobiczna, homofobiczna i antysemicka" nie bardziej niż ateistyczna skrajna lewica antyludzka,totalitarna i właśnie antysemicka - czerwony dyktator S. Allende był antysemitą, choć w Ameryce Pd. żydów nie ma.
"Twierdzenie, że ktoś jest gorszy bo jest żydem, gejem, murzynem "
gdzie?
Za to wy, tawariszcz, twierdzicie, że ja jestem gorszy.
"Żydzi są odpowiedzialni za wszystkie wojny na świecie" - no może nie za wszystkie ale na pewno za większość, może wypada abyś liznął trochę historii?
"przeciwko kolegom kolezankom aktorom, którzy mają żydowskie kozenie" a konkretnie co powiedział?
wiesz ile wojen i konfliktów zbrojnych było w historii nowożytnego swiata. A ty mówisz, że wiekszości są winni żydzi, po czym wymieniasz dwie amerykańskie wojny rozpętane przez busha dla ropy.
to są pierwsze z brzegu wojny sięgając wstecz
chodzi o napięte stosunki między państwami islamskimi a Izraelem, ropa to tylko drugie tło
Husajn był realnym zagrożeniem dla Izraela, podobnie jak bojówki szkolące się w Afganistanie, dlatego zbrojne ramie Izraela czyli USA rozpoczęło wojnę
teraz Iran – zobaczymy jak będzie
ne mów że jesteś tak ciemny, że nie pojmujesz rzeczy oczywistych?
tak odezwał sie inteligentny, cały czas mówisz o konfliktach ostatnich lat. Więc twierdzenie że żydzi są winni większości konfliktów to umysłowe uposledzenie. Wojnom rzymskim też?, tym w wietnamie korei? plemiennym w afryce, a może I i II wojnie światowej też sa winni?. i to jest wlasnie antysemityzm. I to ja jestem niby ciemny. osłabiasz koleś. A to że na bliskim wschodzie ludzie napażaja sie od lat, a w konfliktach tych bierze udział również izrael to nie jest wina żydów, tylko wrednej natury ludzkiej i braku tolerancji wobec innych. A to wystepuje u zydów, palestyńczyków, i innych ludów semickich.
możemy sięgnąć głębiej w historię, ale coś uciekasz od tych wojen które wymieniłem
przyda ci się mała lekcja - w ostatnich latach na bliskim wschodzie ludzie walczą od kiedy powstało państwo Izrael po okresie gdy ziemie te zajmowali Arabii, tak więc Arabii uznają te ziemie za swoje a Żydów na najeźdźców
osobiście jestem zwolennikiem państwa Izrael i wolę Żydów od Arabów, i co teraz jestem nadal antysemitą czy może antysemitą i antyarabem?
Jeszcze mała uwaga do twojego wpisu: „jest antysemitą (...) więc nie dziw że wielu polakom podoba sie jego postawa.”
Sugerujesz że Polacy to antysemici? To wysil mózgownicę i odpowiedz, dlaczego przez kilkaset lat przed II wojną światową w Polsce było najwięcej Żydów na świecie? Mam nadzieję że to cię nie przerasta
nizależnie od tego kto niby jest najeźdźcą, a kto odpowiada ogniem, wszyscy sa rownie głupi, bo morduja się, zamiast zbudować pokój. To tak odnośnie ostatnich konfliktów, od których nie uciekam. Na terenach bliskiego wschodu od wieków współistnialy ze soba ludy arabskie i żydowskie. nigdy sie specjalnie nie lubili, to normalne jeśli ma sie inne poglądy. Ty zaatakowałeś mnie retoryką antysemicką ("Żydzi są odpowiedzialni za wszystkie wojny na świecie" - no może nie za wszystkie ale na pewno za większośc) wynikającą z nienawiści do żydów i nie majacą poparcia w faktach
A jeśli znałbyś historie wiedziałbys o wielu pogromach żydowskich, których w polsce było wiele przed druga wojna światową. Po niej polityka komunistów też w pewnym momencie została skierowana przeciwko żydom (syjoniści do syjonu). Najwiekszym ruchem angtysamickim był faszyzm z cichym pozwoleniem papieża piusa XII. A polacy sa antysemitami. oczywiście nie wszyscy, moze nawet nie większość, ale ci co są, wystawiaja nam taka opinię rowniez poza granicami kraju. Swoimi wypowiedziami ustawiłeś sie w szeregu antysemitów.
A jeśli dodatkowo masz cos przeciwko arabom, to też nie łapiesz plusow. Większośc środowisk arabskich pragnie pokoju. To 1/5 odpowiedzialna jest za terroryzm i inne konflikty.
Jeszcze raz zapytam bo nie dojrzałeś chyba mojego pytania: dlaczego przez kilkaset lat przed II wojną światową w Polsce było najwięcej Żydów na świecie?
za to ty pominąleś moje wywody. które były odpowiedzia na twoje zarzuty. A skąd niby informacje ze w polsce bylo najwiecej zydów na swiecie. to tez taka paranoja jak ifo na temat ze sa winni większości wojen. W czasie drugiej WS do polski przyjeżdżały pociagi z calej europy. A tam bylo wiecej żydów niz w polsce. W czechach słowacji procentowo tyle samo.
a poza tym co ma wspólnego twoj antysemityzm z tym że kilkaset lat temu w polsce bylo ileś tam żydow. pogromy żydowskie sa tak są tak stare jak katolicyzm. Inkwizycja ich wyżynała. w kolejnych epokach jak byl jakiś pomór to też winni byli żydzi i mordowano ich. Od II WŚ praktycznie ich nie ma, a i tak co troche słychać, że są winni wszystkiemu co złe, i wrzuca się ich do jednego worka z masonami, gejami, niemcami i komunistami (czyli rosjanami). walniesz niedojrzałą i klamliwą bzdurę, a mi zarzucasz brak dojrzałości. rozwalileś mnie tym.
" Najwiekszym ruchem angtysamickim był faszyzm z cichym pozwoleniem papieża piusa XII"
Faszyzm to ruch lewicowy. A o tym, że papież ratował żydów, nie słyszałeś?
i jeszcze to:
http://www.filmweb.pl/news/Haniebny+koniec+Mela+Gibsona-62669
gibson jest antysemitą, rasistą, i homofobem. więc nie dziw że wielu polakom podoba sie jego postawa.
szkoda że na ciebie nikt nie zwrócił jeszcze swojej uwagi... nie ma takiej teczki w którą zmieściłbyś spostrzeżenia na temat twojego przypadku.
Ciapek_4, po tym co napisałeś wydaje mi się, że to raczej Ty potrzebujesz wsparcia psychologa. Skoro film na wpół dokumentalny wywołuje w Tobie sprzeciw, to znaczy, że akceptujesz tylko ubarwianą rzeczywistość ze słodkich komedii romantycznych. Najwyraźniej nie potrafiłbyś stawic czoła sytuacjom wymagającym męstwa i siły charakteru.
uważam że za ostro najeżdżacie na Ciapka:) muszę się z nim zgodzić bo miałam takie samo skojarzenie:) film spodoba się tym którzy żądni są widoku krwi:) Zaczyna się od polowania na prosiaczka i przez cały film leje się krew, jakby to była najzupełniej normalna rzecz. Oczywiście, ze scenom porwania musi towarzyszyć przemoc, bo nikt z własnej woli by się nie poddał, ale niestety jak dla mnie widoku krwi, trupów, głów, korpusów, okaleczania, umierania JEST ZA DUZO:) To jest moje zastrzeżenie bo film ogólnie jest niezły:)
Zanim zabierzesz się za krytykowanie filmu to:
1.)Bierzesz pod uwagę film, a nie życie prywatne reżysera, bo akurat w tym momencie jest to najmniej istotne.
2.)Jak szykujesz się do oglądnięcia filmu o Majach, Aztekach czy Olmekach licz się z tym, że będzie dużo krwi. Nie krytykuj ich za to, raczej weź się za czytanie mitologii Majów albo przynajmniej dowiedz się trochę o ich naturze i zrozum o co tak naprawdę chodziło. Film nie jest dla sadystów, pokazuje realia, jakie istniały w tych czasach.
3.)Niezbyt mnie interesuje ani większość tutaj Twoje "omdlenia" na widok krwi.
4.)Nie kłóć się z ludźmi, którzy mają większą wiedzę na temat historii.
Jezu, kolejny nadęty licealista który nie potrafi czytać ze zrozumieniem.
1) Nie krytykuję filmu! Zwróciłem uwagę na specyficzny dobór tematów który wybierał Gibson we WSZYSTKICH SWOICH FILMACH - takich, gdzie elementy niewyobrażalnego cierpienia są częścią opowieści - i są pokazywane przez niego z sadystyczną dokładnością i naturalizmem.
2)Jeżeli nie interesują ciebie moje omdlenia (za innych się nie wypowiadaj, adwokat samozwaniec się znalazł, typowe dla zarozumialców...) po prostu nie czytaj.
Może zainteresują jakiegoś rodzica, który mocno się zastanowi zanim pozwoli dziecku na obejrzenie z pozoru niewinnego filmu produkcji M. Gibsona, bo z tą intencją głównie chlapnąłem tę parę słów.
A co do "omdleń" - to po Twojej krótkiej wypowiedzi nie trzeba być psychologiem żeby zauważyć, że jedyne "omdlenia" w których się rozpływasz to twoje własne. Taki młodzieńczy narcyzm jedynaka z piątką z zachowania...Mylę się, hę?
3)Co do wiedzy historycznej - może oślepłem , ale była tu mowa o jakiejś historii?
Podałem w jednym ze zdań rodzaje cierpień jakie Gibson zadaje sobie i innym w jego WIELU filmach. Dopasuj sobie, przy okazji mały teścik z historii, ale twórczości tego pana.
4)Jedynym moim błędem jest umiejscowienie wypowiedzi na stronie tego filmu a nie ogólnie -na stronie Gibsona. Ale przy okazji mam obraz pieniactwa , buty i agresji młodzieży, która nie może sobie w główkach tej nieścisłości przetransponować.
Tyle.
Skłonności Mela oczywiste.
Wolę Apocalypto od Braveheart. Może dlatego, że ten pierwszy obejrzałam przed wyjazdem do Meksyku, a ten drugi o wiele za późno, bo już po Gladiatorze.
a Ty nie groz ludziom na forum, bo nie po to ono jest! Co bys zrobil gdybys musial wziac odpowiedzialonosc za te slowa? Okaz troche szacunku dla osob, ktore maja inna opinie niz Ty. Wyzwiska jak z przedszkola.
Absolutnie się z Tobą zgadzam. Mnie tez to przyszło do głowy. Gość ma pewne skłonnosci, nie bez kozery pewnie róznorakie pudelki opisuja jego życie prywatne. Swoja drogą pewnie za niejedna sesje na kanapie juz zapłacił.
ciapuś jesteś zakłamana krętaczem antyreligijnym a nie wrażliwym krytykiem filmowym okrucieństa w 8 milimeterków sie podobały stygmaty sie podobały... więc co ? jak to jest? przyznasz się?
Nie rozumiesz kontekstu. Albo udajesz by coś chlapnąć... Aż wstyd mi tę łatwiznę tłumaczyć, więc nie będę.
No, ale początek zdania... - pisz z WIELKIEJ LITERY!!! Jaką wiedzę i logikę myślenia może mieć ktoś, kto nie radzi sobie z ortografią? Wstyd! Do roboty!
Ludzie, dajcie Ciapkowi spokoj. Dlaczego jest w Was tyle nienawisci??? Nie potraficie szanowac opinii innych? Chyba uzasadnil dlaczego ma taka a nie inna opinie, poparl ja przykladami. A Wy jedynie potraficie zwyzywac. Jesli sie nie zgadzacie, dlaczego nie napiszecie jaka jest wasza opinia i ja uzasadnicie? Najprosciej jest powyzywac bez ponoszenia za to zadnej odpowiedzialnosci. Podobno ludzie, ktorzy nienawidza, nie potrafia kochac siebie samego i w konsekwencji byc szczesliwym.... Nienawisc i wyzwiska do niczego dobrego nigdy nie prowadzily.