7,3 188 tys. ocen
7,3 10 1 187795
6,8 27 krytyków
Apocalypto
powrót do forum filmu Apocalypto

Główny bohater wykapany Ronaldhinio!! Film mega brutalny, nie mogłam sie doczekać aż sie skończy, żeby ulżyć moim oczom, silne emocje wywołane fabułą. Jak Majowie mogli doprowadzić sami siebie do zagłady i być tak okrutni dla siebie....jak dzisiaj...ludzie to ludzie...

ocenił(a) film na 6
Purpule_Stain

Fakt, w filmie aż roiło sie od brutalnych scen i takich filmów z reguły unikam, bo kiepsko się po nich czuję. ALe Apocalypto jakos mnie wciagnal i musze powiedziec ze jestem pod wrazeniem. Dobry film, bardzo interesujący i doskonale zrealizowany.

ocenił(a) film na 7
Purpule_Stain

Ty chyba nie widziałeś brutalnych filmów.Owszem jest kilka scen ostrych ale pierwszy lepszy pseudo kryminał ma ich teraz wiecej!!

ocenił(a) film na 9
Bohuszka

już pomalutku denerwuja mnie te gadki na temat "brutalności" w Apocalypto! Bez kitu... aż mi się krew z monitora lała:/ Zastanówcie się! Co, mieli się z plasków po ryju trzaskać???

ocenił(a) film na 7
Purpule_Stain

faktycznie glowny bohater wyglada jak Ronaldhinio :)nie uwazam jednak ze jest on az tak bardzo brutalny.

ocenił(a) film na 8
Purpule_Stain

Mega brutalny? Obejrzyj którąkolwiek Piłę albo Hostel. Obejrzyj którykolwiek z ostatnich "dzieł" Tarantino. To jest mega brutalnosć i to najgorsza bo nieuzasadniona. A Majowie? Ich religia opierała się na przemocy. Sądzisz że kultura europejska była łagodniejsza? W tamtych czasach przemoc i okrucieństwo były na porządku dziennym. Nasi przodkowie również składali ofiary z ludzi.
Jak Majowie mogli doprowadzić sami siebie do zagłady? Jest o tym mowa w filmie. Zgodnie z przepowiednią "Ronaldhinio" ją na nich sprowadził i to w bardzo przewrotny sposób - naprowadzając nieumyslnie swoich prześladowców w czasie ucieczki na okręty portugalczyków. To biali wykończyli majów częściowo bronią częściowo chorobami takimi jak syfilis. Na zakończeniu polega moim zdaniem mistrzostwo tego filmu. "Ronaldhinio" zgodnie z przepowiednią wykańcza majów. Tylko w zupełnie inny sposób niż można sie domyślać.

użytkownik usunięty
2222

"Jak Majowie mogli doprowadzić sami siebie do zagłady i być tak okrutni dla siebie....jak dzisiaj...ludzie to ludzie...'

Hahaha, Majowie przecież żyją do dziś i mają sie dobrze, a w okresie o którym opowiada film byli chyba liczniejsi od chińczyków, nie chce tu się rozpisywać,idź lepiej dalej oglądać Mode na Sukces.

ocenił(a) film na 7
Purpule_Stain

a co ty myślisz.Taki był świat.Brutalny.Majowie nie mieli broni palnej tylko białą broń.Czego oczekiwałeś...?Film akcji jest mniej brutalny bo tam giną od kuli.Jakbym mial wybierać uczestnictwo w jakiejś bitwie to prze nigdy w czasach średniowiecza