7,3 188 tys. ocen
7,3 10 1 187795
6,8 27 krytyków
Apocalypto
powrót do forum filmu Apocalypto

Film ogólnie dobry, ale zabrakło wykończenia.
Sam film za bardzo koncentrował się na pojedynczym wątku.
Połowa filmu przedstawia ucieczkę łapy jaguara przed prześladowcami, a miałem nadzieje na głębsze przedstawienie problematyki Podboju Azteków przez Corteza, a ta została ukazana w marginalny sposób.
Na upartego można by powiedzieć, że Mel Gibson dotknął jednego z ważniejszych powodów upadku cywilizacji południowo amerykańskiej- wojny domowej plemion.
żeby to dostrzec trzeba spojżeć na film z troszeczke innej strony.
Myślę że film można polecić z czystym sercem, choć nie jest najwyższych lotów.
Osoby nie interesujące sie historią mogą się odrobinkę przynudzić:)

ocenił(a) film na 10
Inventor

ale to byli majowie a nie aztekowie tamci byli troszkę póżniej i głębiej w lądzie

ocenił(a) film na 8
Inventor

"Na upartego można by powiedzieć, że Mel Gibson dotknął jednego z ważniejszych powodów upadku cywilizacji południowo amerykańskiej- wojny domowej plemion.
żeby to dostrzec trzeba spojrzeć na film z troszeczke innej strony."

I tu sie przyczepie. Jakie na upartego? Przecież pierwszy cytat na samym początku filmu mówi o nim wszystko. Mel chciał pokazać , że tak naprawdę Cortez przypłynoł ich dobic a nie podbić. Co do tego pościgu to troche z dłógością przegioł ale ostatnio lubuje się w krwawych pokazach. A co do braku zakończenia. Przecież wszyscy wiedzą jak to się skończyło. A pokazanie nagle drógiej połówki filmu o europejczykach było by dla mnie zejściem z tematu.

ocenił(a) film na 5
Kalvis

Nie ma różnicy czy to byli Aztekowie czy Majowie bo "Apocalypto" opowiada tak na prawdę o niczym. Pirmaidy w tym filmie nie są Majów, o cywilizacji Majów też się nic nie dowiadujemy. Dowiadujemy się za to jak wygląda tętniczka na skroni i tapirze jaja - to wszystko o czym dowiadujemy się z tego filmu.