7,3 188 tys. ocen
7,3 10 1 187795
6,8 27 krytyków
Apocalypto
powrót do forum filmu Apocalypto

Biegnie i biegnie i wciąż biegnie. Widowiskowo wspaniały, treściowo miałki. Że niby Aztekowie byli krwiożerczymi bestiami, a Majowie (a może Inkasi) tacy wspaniali i prorodzinni? Jakie w ogóle jest przesłanie tego filmu? Co autorowi w duszy zagrało, nijak nie pojmę. A może pan Mel Gibson troszkę by się w historię wczytał. Nie podobał mi się film i już. Żałowałam później, że do 2 w nocy czekałam na koniec. Na szczęście, był.
Wszystkie te narody: Aztekowie, Majowie, Inka, mieli w kulturę wpisane ofiary z ludzi, z różnych powodów. I wszystkie składały, Majowie z własnego plemienia, Inka tak samo. Aztekowie z własnych ludzi korzystali w ostateczności, jeńcy wojenni są lepsi, bo nie osłabiają narodu. Gibson wszystko przeinaczył. I tylko nie rozumiem, po co?

ocenił(a) film na 7
myszsza

Nie zgodze sie z toba tak do konca..Gibson niczego nie przeinaczył,taka była ich historia opowiedziana bardzo zdawkowo i pokrótce ale prawdziwa..W wielu ksiazkach o Majach czy Aztekach zatajene jest to iz tak naprawde polowali oni sami na siebie..ich głownym celem było składanie ofiar z ludzi i czczenie swoich ,,bóstw,,....Gibson pokazał niestety tylko zalazek ich pieknej ale i krwawej kultury ...Film dla mnie mało tresciwy ale ciekawy zwłaszcza dla tych którzy wiele czytaja ,bardzo wiele czytaja na temat Majów,Azteków i Inków

CarlaCullen

Dzięki za odpowiedź. Dużo czytałam na temat Majów, Azteków, Inka. Gibson nie tyle przeinaczył, ile bardzo spłycił temat. Zrobił świetny, ale nic nie wnoszący nowego film. Naprawdę nie widzę w nim ni treści ni sensu. Choć dobrze się oglądało. Komiczne są komentarze nt Rudy'ego, że niby świetny aktor, aktor jednej roli. Głównie się bał i biegł.
Kultura Majów była o wiele bardziej skomplikowana, niż to pokazał film.

ocenił(a) film na 7
myszsza

Zgadzam sie w pełni z twoja odpowiedzia,fakt Gibson pokazał tylko to co uznał za ,,istotne,, ale chyba dla samego siebie...Faktem jest iż film dobrze sie ogladało wśród zasypujacych nas w ostatnim czasie seQueli ,,Piła,, czy innego badziewstwa....Szkoda ze Gibson nie pokusił sie o przedstawienie ich kultury w inny sposób a nie taki dośc ,,udziwniony,,...Pozdrawiam

CarlaCullen

czy na prawdę nikt nie dostrzega tej prostej manipulacji wykonanej przez pana Gibsona?! Zwróćcie uwagę na motto filmu- cytat W. Duranta: 'a great civilisation is not conquered from without until it has destroyed itself from within' <wielką cywilizację można pokonać od zewnątrz dopiero kiedy ulegnie rozkładowi od wewnątrz>
czy nie widzicie w tym toku rozumowania: oni byli dzicy, składali ofiary z ludzi, mordowali się nawzajem przez co sami doprowadzili by się do zagłady, więc jak my, Chrześcijanie, nie mieliśmy przyjść i ucywilizować ich?! <czytaj- doprowadzić do zakrojonej na ogromną skalę eksterminacji>
Przecież Ameryka wciąż nie może uporać się z wiszącym nad nią piętnem masowej zagłady Native Americans!
I dla mnie osobiście Apocalypto jest zakamuflowaną próbą 'wytłumaczenia się' przed ludzkością z tej zbrodni, nieprzypadkowo dokonaną przez żarliwego Katolika...