7,3 188 tys. ocen
7,3 10 1 187795
6,8 27 krytyków
Apocalypto
powrót do forum filmu Apocalypto

Bardzo niezwykły i udany film przygodowy,i nie musi być wcale historyczny bo tak na prawde nikt dziś nie wie jak to wtedy było,można przyjąc że tak jak to pokazał M.Gibson.
Widzimy wiele krwawych i dramatycznych zdarzeń,a na koniec 40-sto minutową ucieczkę Łapy z niewoli na swoje tereny,które zna od dziecka i może wykorzystać w walce o przeżycie,w koncu sprytem i fortelami pokonuje ostatkiem sił agresorów...
Ale najbardziej tkwi we mnie scena spotkania w jednej z podbitych wiosek,gdy Łapa jest w niewoli,małej dziewczynki-szamanki,z jej hipnotyzujacym,pełnym wyrazu,godności i dumy spojrzeniem.Jest nieustępliwa ,jej rodzice nie żyja,ale jej samej nikt nie odważył się zabić.Coś tam mamrocze pod nosem,przepowiednię,zwiastuję im zgubę,ale oni ,zadufani lekceważą ją,nie rozumieja...A to błąd...
Fajny film!

ocenił(a) film na 7
GGGGG_2005

Zasługuje na wysoką ocenę- pod warunkiem ,że zamiast przygodowy/dramat , okreslimy go jako przygodowy/sensacyjny. Właśnie wątek fabularny w filmie jest mizerny i po amerykańsku patetyczny, natomiast zdjecia,klimat,scenografia i akcja - jak najbardziej na plus.

heho2010

Może być,w sumie i tak jeszcze go obejrzę parę razy,bo ma swój klimat,i mam ulubione sceny,i w ogóle...fajny film...Gatunkowo akurat różnie piszą,nie ważne,jak kto chce.Taki prosty film ,a potrafi zając całą uwage,Gibson ma talent...

ocenił(a) film na 9
GGGGG_2005

Mi też się bardzo podobał :D szczególnie świetny jest pod koniec