PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=704342}

Atak Tytanów

Shingeki no kyojin: Attack on Titan
2015
4,6 4,3 tys. ocen
4,6 10 1 4286
4,3 3 krytyków
Atak Tytanów
powrót do forum filmu Atak Tytanów

Japończycy nie słyną z dobrych adaptacji anime. Tym razem również nie jest inaczej. Gdybym nie znał anime, powiedziałbym coś w stylu: "ale pierdoły, jak można coś takiego wymyślić?". Ponieważ jest inaczej, twierdzę iż w filmie przeważają negatywne jego aspekty. W scenariuszu wprowadzono zmiany, które zamiast wprowadzać coś nowego i ciekawego w fabule filmu, jedynie potwierdzają jego niski budżet. Jedynymi pozytywnymi cechami są bardziej oddziałujące na emocje sceny pożerania ludzi, niż mialo to miejsce w anime. Muzyka jest w miarę dobra. Pomimo tych mocno zrażających uwag, dla fana serii warto obejrzeć chociaż fragmenty filmu, żeby zobaczyć jak tytani wyglądają "na prawdę".

użytkownik usunięty

Chciałem zedytować temat, ale o dziwo przycisk "Zapisz" nie działa. Mogę jedynie anulować edycję...

W każdym razie chciałem jeszcze wspomnieć, że nowo wprowadzone postacie nużą słabą grą aktorów. W fabule nie dostrzegam żadnego ukrytego przesłania (choć może być to wina pierwowzoru). Natomiast sceny zbiorowe podbudowują tragiczny nastrój, a wygląd nowego tytana-Erena, Kolosa oraz wydawane przez nich odgłosy robią wrażenie.

PS. "naprawdę"*