PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=285935}
7,0 59 tys. ocen
7,0 10 1 59037
5,9 17 krytyków
Australia
powrót do forum filmu Australia

"Australia' przerosła moje najśmielsze oczekiwania. Spodziewałem się filmu co najwyżej dobrego (czytając absurdalne recenzje krytyków zza oceanu), a cóż otrzymałem? epicką, majestatyczną, pełną emocji podróż w duchu klasycznych historii miłosnych z czasów hollywoodzkiej świetności.
Jest tu wszystko - masa śmiechu, szczypta przygody, łzy wzruszenia i niesamowity klimat.
Strona techniczna - bajeczna. Rewelacyjne zdjęcia (Australia jest tu sfotografowana jak miejsce rajskie), fenomenalna muzyka, imponująca scenografia, a przede wszystkim AKTORSTWO. Rewelacyjna Nicole Kidman, która jest wręcz stworzona do roli Lady Sary. Plus doskonały Hugh Jackman. Rzadko kiedy w kinie zdarza się taki duet, pełen pasji i wyczuwalnej chemii.

Odbiór tego filmu zależy głownie od tego, czego sie oczekuje idąc do kina. Przeciwnicy ckliwych melodramatów niech trzymają się daleko. Każdy inny niech wybierze się w arcyciekawą, pochłaniającą wycieczkę do tej niesamowitej krainy.

Piękny film. Zasłużone 10/10

ocenił(a) film na 4
Pan_Tim

Arcydzieło? Człowieku, jak to przeczytałem, w końcu załozyłem konto na filmwebie, żeby wyprostować tę nieprawdę.

Ten film ledwo dostaje u mnie 5/10. Ledwo.

Do połowy jest naprawdę fajny. Sympatyczna historia w klimatach westernu.
Ale później zaczyna się masakryczny hoolywoodzki bełkot. Wygląda to tak, jakby producentowi nie wystarczyło kasy na dobrego scenarzystę - więc w połowie go wygonił i zatrudnił jakiegos patałacha.

Bohaterowie z wiarygodnych postaci nagle zmieniają się w papierowe marionetki.
Nie polecam, jest dużo lepszych melodramatów. Nawet bardzo dużo.

Sayonara_2

Zgadzam się w zupełności, super wszystko wykonane, szczególnie pierwsza połowa, ale potem całość zaczyna się sypać. Rozumiem, że to wina scenariusza, jak dwa różne filmy, jakieś dziwaczne wątki biznesowo-wojenne dobrane bez ładu i składu tylko po to by pokazać rozpacz Poganiacza czy rozterki Lady Ashley na ładnym tle.

ocenił(a) film na 10
Pan_Tim

Ten film to Arcydzieło! Pokazana Australia w całej swej okazałości, nie pomijajac trudnego tematu jakim jest temat Aborygenów. Rewelacyjna gra aktorów, i przesympatyczny Nullah. Ten film po prostu trzeba obejrzeć! I ta muzyka... Arcydzielo!!!

ocenił(a) film na 7
Pan_Tim

mocne 8/10

5/10 to drogi przedmówco osiąga "Ostatnie Zlecenie" i "Max Payne"; bez urazy

ocenił(a) film na 4
staszpio

Nie oglądałem żadnego z nich. Oglądałem Australię i ją oceniam.

Jak chcecie dobry film o losie Aborygenów, to polecam Polowanie na króliki. Dużo lepszy, niż ta mizeria, którą się tak zachwycacie.

Bez urazy

ocenił(a) film na 4
Sayonara_2

no zgadza się Polowanie na króliki bardzo dobra pozycja, ale Australię też chcę obejrzeć mimo jak widzę różnych opinii na jej temat.

ocenił(a) film na 5
Pan_Tim

To nie jest recenzja, tylko reklama :) Dość łatwa do zidentyfikowania. Krótko mówiąc amatorska robota. Jeżeli mogę coś doradzić to lepiej byłoby ten ckliwy wywodzik rozbić na kilka części i sprzedać jako konwersację zakończoną obroną wszystkich w nim zawartych opinii. 4/10 dla tej reklamy (za język mozna dać 9/10, ale oczywistość celu tego wpisu tuż przed premierą jest uderzająca - wiadomo przecież, że będą reklamy na filmwebie, a tu takie coś, niezamaskowane nawet powierzchownie - wstyd i 5 punktów ujemnych za brak taktyki).