PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=285935}
7,0 59 tys. ocen
7,0 10 1 59037
5,9 17 krytyków
Australia
powrót do forum filmu Australia

Na Australię czekałam tak długo, że w sumie nie powinnam się dziwić, że nie jest w stanie spełnić moich oczekiwań. Bo choć w filmie jest wszystko czego można zapragnąć ( od krajobrazów począwszy na więcej niż przystojnym Jackmanie skończywszy) to jednak film nie porywa. Rozumiem pragnienie Lachmana by zrobić film na miarę ,, Przeminęło z Wiatrem" jednak to co było w kinie do przyjęcia w roku 1939 w roku 2008 już nie daje tylu wzruszeń. Bohaterowie wygłaszają kwestie jakich się już w dzisiejszym kinie nie wypowiada. Jest to ten rodzaj kina z którego jak mi się wydaje już wyrośliśmy. Zdaję sobie oczywiście sprawę że Baz nigdy nie robi swoich filmów do końca na poważnie i skłania nas do tego byśmy doszukiwali się nawiązań do innych epickich historii. Problem polega na tym że w Australii trudno wyczuć gdzie kończy się mruganie okiem a zaczyna zwykły kicz czy sztampa. No i na koniec. Film jest za długi. Żeby nakręcić film który trwa prawie trzy godziny trzeba mieć historię godną ,, Przeminęło z Wiatrem" jeśli ma się coś gorszego wtedy trzeba zaprzyjaźnić się ze stołem w montażowni.

Ps: Pomimo tych krytycznych uwag film jeśli kiedykolwiek wyjdzie na DVD pewnie kupię bo to jedna z ładniejszych rzeczy jaką ostatnio widziały me oczy

ocenił(a) film na 10
kczajka007

piękny film to prawda:)dawno film nie zrobił na mnie takiego wrażenia, było pare wpadek i śmiesznych rzeczy ale wybaczam je:)

ocenił(a) film na 10
martini871

Ale długi jak nie wiem co i pewnie ciekawy jak wy piszecie.

ocenił(a) film na 8
kczajka007

Podpisuję się obiema rękami i nogami. Piękne krajobrazy, wspaniała opowieść, momentami przecukrzony (tam, gdzie powinno być wzruszenie, był śmiech), ale to wszystko po to, by nie traktować tego filmu zbyt poważnie. To jest cały Baz Luhrmann. Jakoś ten film przywodzi mi na myśl "Cold Mountain"...