Jestem pod ogromnym wrażeniem tego filmu. Dawno nie widziałam tak porządnie (pod każdym względem) i wciągającej produkcji. Do osób zapoznanych z filmografią Polańskiego, czy na podstawie tego, że spodobał mi się tego typu film możecie podsunąć mi jego inne podobne filmy? Wyczytałam na forum, że "Dziewiąte wrota" mają trochę wspólnego. Przyznam, że niestety widziałam tylko: Rzeź, Pianistę, Gorzkie gody i Frantic. Ewentualnie też podobne filmy innych reżyserów (bardzo lubię filmy, których akcja toczy się w podobnych, nieco mrocznych miejscach jak w "Autorze widmo").
Ja też chciałbym poprosić o polecenie filmów w podobnym klimacie do Autora Widmo. Na przykład filmów, które mają miejsce w podobnych lokalizacjach, czyli morze, brzydka pogoda, jakaś zagadka. Bardzo podoba mi się taki właśnie klimat jaki stworzył Polański w tym filmie.
Dziewiate wrota trzeba koniecznie zobaczyc. Moze nie ma deszczu i chlodnych miejsc, ale jest wspanialy klimat, ktory tylko Polanski jest w stanie przeniesc na tasme. Do tego dorzucmy ciekawa historie, genialna muzyke Wojcieha Kilara (sluchac glosno albo na sluchawkach), kamera wydaje sie byc prowadzona reka samego Polanskiego, swietny casting etc. Ten film polecam obejrzec w jednym dniu z Oczami szeroko otwartymi Kubricka (oba filmy pochodza z tego samego 1999r). Maja duzo wspolnego ze soba. Dorzucilbym jeszcze Dziecko Rosemary. Jest to chyba najlepszy film Polanskiego, ale nie kazdemu moze przypasc do gustu. Wg mojej ulubionej teorii spiskowej, wlasnie za ten film zostala zamordowana zona Romana. Polecam serial The Killing. Mamy tam morderstwo, trzyma w napieciu i duzo deszczu, co daje przytulny klimat.
Możesz opisać tę teorię spiskową odnośnie Sharon Tate ?
Też jestem zwolennikiem teorii spiekowych :)
Chodzi ci o to, że Polański ujawnił tajemnice satanistów w 'Dziecku Rosemary' i za to został ukarany ?