PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=299113}
7,4 817 tys. ocen
7,4 10 1 817109
6,7 84 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Witam!

Jest wiele wątków na forum dotyczących wyboru kina. Jednak nadal nikt
nie podał żadnych sensownych argumentów do którego kina lepiej się udać.
Napisałem do Punktu 44 w Katowicach, w którym znajduje się Cinema City i
Imax. Powiedzieli, że film będzie puszczany w 3ech wersjach:

1. 2D (jakość analogowa) w Cinema City
2. 3D (jakość cyfrowa) w Cinema City
3. 3D (jakość analogowa) w Imax

Ja chce iść na 3D. Lepiej iść do zwykłego kina z mniejszym
wyświetlaczem, ale w jakości cyfrowej? Czy może większy obraz, ale w
gorszej jakości w Imax? Wyczytałem gdzieś, że film nie był robiony
specjalnie dla kin Imax, a to może oznaczać, ze w zwykłym Cinema City
może być o wiele lepszy odbiór. Co o tym sądzicie? Był ktoś może na
Avatarze w obu kinach? Jaką wersję obejrzeć najlepiej?

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7

Tyle tylko, że ten film to w 90% komputerowa symulacja NIE MAJĄCA NIC WSPÓLNEGO z kamerami... :-)

ocenił(a) film na 10
sanctrum

temat idzie do góry temat idzie do góry

bez różnicy, ekran tylko wiekszy w IMAx :D

ocenił(a) film na 8
TBShire

To ja już nie wiem. Najsampierw wszyscy kazali iść do Imaxa, a teraz się wywiązuje dyskusja czy może lepiej nie do Imaxa:P A ja jestem prosty człowiek, ja nie się nie znam na tym. Chciałem iść do Imaxa, bo tam nie byłem nawet na 2D nigdy. A gdzie jest cyfrowy IMAX?

ocenił(a) film na 4
Zakrza

Asertywny_Nonkonformista - mimo mojej gorzkiej uwagi, fajnie że zabrałeś udział w dyskusji bo chyba jako jedyny starałaś zdystansowałeś się od tych argumentów at persona i starałeś się merytorycznie wypowiedzieć.

ocenił(a) film na 10
TBShire

Ja dzisiaj obejrzałem film w angielskim kinie: 3D w HD... Moja odpowiedz: kup bilet do Anglii i obejrzyj sobie tutaj. Jezeli az tak bardzo filmu nie chcesz obejrzec, to polecam Cinema City... Ogladalem filmy w obu kinach i jakosc cyfrowa, to cyfrowa...

ocenił(a) film na 8
adam_tr

czyli IMAX taki wspaniały nie jest jeśli chodzi o ten film. ide w takim razie do kina z Dolby 3D Cinema

ocenił(a) film na 7
adam_tr

Eee chyba jednak wyląduję w CC,bo do Imaxa zajebiście mam daleko,będę chociaż jarał sie panoramką.

ocenił(a) film na 10
aronn

Dobra, teraz ja będę strzelał w Imaxa. Mam nadzieję, że ktoś się jakoś do tego ustosunkuje.

Obejrzałem 15 minut Avatara w sierpniu w CC z Dolby 3d i moje wnioski są takie: maksymalnie czysty obraz,troszkę przymały ekran, bardzo dobry dźwięk, generalnie wrażenia bardzo dobre, brak bólu oczu. Podobne odczucia miałem co do jakości obrazu po obejrzeniu Oszukać przeznaczenie w tej technologi.

Dziś obejrzałem Opowieść Wigilijną w Imaxie na Sadybie w Warszawie. I muszę powiedzieć, że jestem bardzo zawiedziony. Po pierwsze, permanentny ghosting, następnie: częsta utrata ostrości, nienajlepszy dźwięk(wtf?) a sam ekran po ucięciu góry oraz dołu nie sprawiał wrażenia specjalnie dużego . Czasami obraz wydawał się krystalicznie czysty aby po jakimś czasie pojawiły się obwódki na postaciach, które zupełnie niszczyły efekt 3D i rozpraszały uwagę. Generalnie takie rzeczy działy się kiedy zaczynałem się rozglądać po ekranie aby zauważyć na którym obiekcie jest ostrość czy żeby dostrzec jakiś szczegół. A z tym dźwiękiem to zupełnie już nie rozumiem. Gdy brzmiał to sprawiał wrażenie jakby głośniki były już totalnie zamortyzowane i kino Imax cierpiało na brak funduszy.

Tak więc, bardzo to wszystko dziwne,liczyłem, że pojawi się zwiastun Avatara przed Opowieścią ale się nie pojawił. Ponadto, przed filmem wyświetlona była pokazówka Imax, która jest naprawdę mega i jeszcze raz mega gdzie jest maksymalna głębia ze świetnym dźwiękiem i to w formacie na 4:3 czyli na cały ekran. Wyglądało to niesamowicie ale niestety pojawił się Disney, Zemeckis i ucięta góra oraz dół. Tak więc wniosek dla tych, którzy się wybierają do Imaxa- gapcie się na środek ekranu i nie ruszajcie oczami. Najlepiej w ogóle nie zmieniajcie ostrości w soczewce i wpuszczajcie kropelki do oczu podczas seansu( dobra to taki żart, :) )

Bardzo liczę, że to wszystko wina Zemeckisa, późnej pory seansu i Jima Carreya.

Ponadto, co jest wielce zastanawiające, eksperci Imax z którymi był czat wczorajszego dnia nie potrafili wyjaśnić na czym polega cała przewaga Imaxa nad Dolby i za Chiny unikali trudniejszych pytań i ograniczali się do odpowiadania w stylu:

" How did you enjoy making Imax movies?"

Imax ma jeszcze u mnie spore szanse ale dziś naprawdę dużo stracił w moich oczach. Najchętniej wybrałbym się do Imax Digital tyle, że z Warszawy do Łodzi troszkę jest a aż takim maniakiem to nie jestem. Pzdr

ocenił(a) film na 7
l_m_siewicz

"(...) i to w formacie na 4:3 czyli na cały ekran. Wyglądało to niesamowicie ale niestety pojawił się Disney, Zemeckis i ucięta góra oraz dół."

Nie wiem czy wiesz, ale jeśli film był nakręcony w panoramie, to żeby otrzymać 4:3, trzeba właśnie uciąć mu boki. Zatem po takim zabiegu już nie masz pełnego obrazu, a tylko jego fragment. Dlatego ja wolę, by niczego nie ucinali, i by pozostał w panoramie (jeśli oczywiście w panoramie został nakręcony Avatar).

ocenił(a) film na 9
TBShire

Ja już nie wiem co mam myśleć... Wydaje mi się, że z treści tego artykułu: http://newss.pl/klutura/avatar-w-orange-imax-zapowiedz-przyszlosci-kina.html wynika że "Avatar" został zrealizowany w technologi IMAX... Oznaczałoby to że najlepiej wybrać sie na ten film do IMAXa;p no chyba że artykuł kłamie...

ocenił(a) film na 10
lomniak89

Wg. ten artykuł to skandaliczna ściema. Avatar nie jest zrealizowany w technologii imax, jest zrealizowany w fusion 3D która z imaxem przecież nie ma nic wspólnego. W dodatku piszą, że został zrealizowany w DMR, a przecież DMR to jest tylko upscaling standardowego formatu. Każdy film może zostać zDMRowany i nie ma w tym nic niezwykłego ani specjalnego...

Historia „Avatara” zaprojektowana została specjalnie z myślą o gigantycznych ekranach IMAX®."

Okeeeeej, to dlaczego nie została nakręcona w oryginalnym analogowym 70mm, tylko w cyfrowym 35...?

To jest dokładnie tak, jak z avatar day, wszędzie się słyszy imax imax, a potem i tak pokaz przedpremierowy jest w dolby digital, a to chyba największa głupota jaką można by było zrobić, gdyby wrażenia w imaxie były znacząco lepsze.

ocenił(a) film na 10
TBShire

Jako kinooperator, który od wielu lat ma doczynienia z filmem odpowiem tak:
Avatar bedzie wyswietlany w 4 wersjach: 2d, 3d-analogowy imax, 3d-dolby digital i 3d-digital imax. I taka jest tez kolejnosc technologii, za czym idzie lepsza jakosc i wieksze wrazenia. Dzisiaj robilem przeglad techniczny i widzialem avatara w 2d i 3d-dolbydigital, oczywiscie roznica jest bardzo duza. Widzialem Avatara zwiastun w 3d-analogowym imax i jest duzo mniej zachwycajaca od 3d-dolbidigital(poza tym panorama to panorama), 3d-digital imax nie widzialem, a zaluje.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Balduran_3

Jedna kwestia, na stronach imaxa jest pokazany stosunek ekranu imax do normalnego ekranu kinowego, ale na TDK zdecydowanie nie był to format 16/9, tylko inny. Więcej było góry i dołu i to na prawdę nie jest nic ciekawego. Zamiast w ujęciu 6 pięter wieżowca widzi się 8... A napisy zamiast być na dole ekranu wypadają w jednej trzeciej od dołu i jest to dziwne uczucie do którego człowiek nie jest przyzwyczajony. Z tego co ktoś wspomniał, zrozumiałem, że w imaxie mamy obraz większy w pionie, w stosunku do szerszego obrazy w multipleksach, a to już jest moim zdaniem zdecydowany minus imaxa. Avatar jak rozumiem nie był kręcony w formacie imax, tylko upscalowany, a każdy upscaling nawet najlepszy to strata jakości.... W dodatku, film był kręcony kamerą cyfrową? Jeśli tak, to żeby był wyświetlany w imaxie najpierw musiał zostać upscalowany a potem z cyfrowego nośnika przeniesiony na analogowy... czyli w imaxie będzie kopia kopii kopii... natomiast w kinach z dolby digital dostajemy film w orginalym cyfrowym formacie w jakim powstał bez żadnej dodatkowej przystosowującej obróbki obrazu... W imaxie brak też z jakiegoś powodu, zapewne technicznego, kilku minut.

ocenił(a) film na 10
Negative

Hmmm.

W 3D Dolby digital (Kino Kijów w Krakowie) oglądałem Beowulf, obraz był ostry, ale primo ekran pod taki typ filmu to jakaś mała popierdułka (siedzący ludzie i otoczenie ekranu rozpraszało uwagę i nie pozwalało "wniknąć" w film, secundo bolały trochę oczy (sic!). W imaxie nigdy nie byłem, więc nie mam podstaw by w jakikolwiek sposób porównywac te technologię, ale teraz szansę daje Imaxowi analogowemu. I tam właśnie zakupiłem bilety na Avatara.

Pozdrawiam

pees; Mam nadzieję, że głebia obrazu czyli to całe 3D będzie dużo lepsze jak we wspomnianym przeze mnie Beowulf.

ocenił(a) film na 7
shirak0

Do kina wybieram się do łodzi. I teraz pytanie, jak wiadomo Imax w łodzi jest najlepszy w Polsce (bynajmniej tak wywnioskowałam z waszych wypowiedzi)więc lepiej iść do Imaxa czy do CC?

ocenił(a) film na 10
mtaaan89

LOL

Dobre pytanie, napisałbym ci odpowiedź, ale i tak jej nie przeczytasz...

ocenił(a) film na 10
Negative

Dobra , widzę, że nikomu się nie chciało czytać tego co napisałem. W Imaxie na Opowieści Wigilijnej był okropny , ciągły ghosting!!! Jak mówię - było to niezmiernie irytujące.Ponadto- lekko rozmazujący się obraz przy ruchach kamery. Dzwięk też jakoś szczególnie się nie różnił od zwykłego kina. Czy ktoś również był na Opowieści i czegoś takiego doświadczył? Dodam,że mimo wszystko ekran wciąż jest duży i wolałbym oglądać filmy na takim ekranie, tyle, że bez tych wszystkich "gratisów".

użytkownik usunięty
l_m_siewicz

Ja byłem wczoraj na Opowieści Wigilijnej w IMAXie w Krakowie, niestety był ghosting przez jakieś 2/3 filmu :/ byłem pierwszy raz na filmie 3d i niestety przez ten cały ghosting niemało się rozczarowałem... myślałem że IMAX to gwarancja najlepszej jakości, a jednak tak nie było. Teraz nie wiem gdzie mam się wybrać na Avatara... IMAX czy CC?

ocenił(a) film na 7
Negative

Skąd takie przeświadczenie że jej nie przeczytam? Przeczytałam i wnioskuję że mogłeś się nie wypowiadać skoro nie udzieliłeś odpowiedzi na moje pytanie.
Więc może ktoś mi napisać? Imax łódzki czy CC?

ocenił(a) film na 10
mtaaan89

Najlepiej iść do kina w Kartuzach, bo po filmie przychodzą panienki i jeszcze robią ci pauke :)

ocenił(a) film na 7
Negative

Masz jakiś problem z rozumieniem tekstu czytanego? Jeśli tak to sie nie odzywaj. Pytam sie kulturalnie, i wymagam kulturalnej odpowiedzi. Skoro nie potrafisz się do tego dostosować to nie odpowiadaj.

ocenił(a) film na 10
mtaaan89

Odpowiedź znajdziesz w jednym z 40 podobnych tematów. Jeśli to ci się nie udało to twój poziom intelektualny jest niekulturalny :)

ocenił(a) film na 7
Negative

Nie mój poziom intelektualny jest w porządku. Wybrałam akurat ten temat, ten a nie inny, dotyczący tego samego co 40 innych, nie mam czasu wszystkiego przeglądać. A spośród bełkotu niektórych osób nie da sie nic wywnioskować.
Korzystając z jakiegoś forum ludzie wymieniają sie wiedzą ja potrzebuje odpowiedzi na jedno pytanie, czy to tak trudno być uprzejmym? Chyba tak jeśli ktoś uważa sie za pępek wszechświata.

ocenił(a) film na 10
mtaaan89

jesteś skończonym idiotą, jeśli przez 40 tematów nie zauważyłeś, że tej odpowiedzi do końca nie ma, ale chcesz to ci pomogę bo, w to że niektórych wypowiedzi nie rozumiesz to ci akurat wierzę.

Idź do dowolnego kina do którego ci najwygodniej. Wystarczająco proste, żebyś zrozumiał?

ocenił(a) film na 7
Negative

Chyba już znalazłam odpowiedź a do Twojej wiadomości jestem kobietą a w języku polskim istnieją odmiany specjalnie po to aby można tą płeć wyróżniać. Jednak może ty nawet tego nie potrafisz dostrzec? I kto tu jest intelektualnie do tyłu? Nie zamierzam dłużej prowadzić tego czegoś. Co według Ciebie może być dyskusją a według mnie popisywaniem się typu "jaki to ja jestem mądry".

ocenił(a) film na 10
mtaaan89

Sorry nie spojrzałem na znaczek, nie jesteś głupia, jesteś kobietą ;)

ocenił(a) film na 8
Negative

wypraszamy sobie takie uwagi :-/
(kobieta)

ocenił(a) film na 7
Negative

Chyba argumenty Negative bardziej mnie przekonują ;)

ocenił(a) film na 8
Balduran_3

Rozumiem, ze "3d-digital imax" = wylacznie imax w Lodzi, tak?

Balduran_3

Cześć kolego po fachu.
Cyfrowy Imax to nic innego jak dwa projektory marki Christie - na podobnym systemie działa największa sala w 3D w Złotych Tarasach.
Więc różnica praktycznie żadna- kwestia wielkości ekranu.
Pozdrawiam
Multikino Wrocław

ocenił(a) film na 4
TBShire

Moze tu sie ktos w koncu jasno wypowiedzieć, jak jest skadrowana analogowa wersja IMAX ? Jest utrata boków, w stosunku do pelnej panoramy czy ma wiecej na gorze i dole, w stosunku do tejze ?

ocenił(a) film na 10
shamar

Dupa, na to pytanie szukałem odpowiedzi już dawno i sądzę, że to to tylko Cameron wie.Specjalnie taka informacja nie jest podawana bo w przeciwnym wypadku któreś kina mogłyby stracić.

ocenił(a) film na 7
l_m_siewicz

"Dobra , widzę, że nikomu się nie chciało czytać tego co napisałem"
Spoojnie każdy czytał,przynajmniej ja i zaszufladkowałem sobie to w głowie ale myśle(odnośnie tej ostrości)że może ten akurat film był niedostatecznie dopracowany....

użytkownik usunięty
shamar

musiało tak być, że usuneli boki do analogowego IMAXA, bo master format "avatara" to 2K.

ocenił(a) film na 9
TBShire

Trudno... dziś kupiłem bilety w IMAXie w Warszawie. Zobaczymy jak to będzie. Każdy w tym temacie ma inne zdanie, dlatego mam pytanie. Czy ktoś mógłby podać jakieś wiarygodne źródło informacji o filmie? Interesuje mnie głównie to jaką w końcu kamerą nagrywany był ten film.

ocenił(a) film na 8
lomniak89

http://www.imdb.com/title/tt0499549/technical to będzie dobre?

ocenił(a) film na 10
Zakrza

Pozatym szanowni forumowicze. Do prawdziwego 3D tak naprawdę jest przystosowany tylko Imax.

Pozwolę sobie zacytować niejakiego Grzeska ze stopklatki, który napisał:

cyt:"Tylko i wyłącznie w IMAX. W tzw. kinach cyfrowych będzie wyświetlana kopia w niskiej rozdzielczości. Zresztą tylko IMAX ma realistyczny efekt 3D. To małe sale, z gigantycznym ekranem w wysokiej rozdzielczości (kilka razy wyższej niż w klasycznym kinie). Dzięki temu widz nie widzi ścian ale tylko i wyłącznie ekran. Tym samym oko nie ma punktu odniesienia i zaczyna działać magia 3D. W klasycznym kinie sale są zbyt duże w stosunku do ekranu. Tym samym oko ma mnóstwo punktów odniesienia i 3D możesz zobaczyć tylko w centrum ekranu (gdy nie widzisz krawędzi obrazu)" koniec cyt.

pozdr

ocenił(a) film na 10
shirak0

Całkowite bzdury.

ocenił(a) film na 10
Negative

Okej, w zasadzie Imax ma tą zaletę, że jest duży itd.. ale bardzo ale to naprawdę bardzo dużym problemem jest ten ghosting. Może komuś się wydaje, że pojawi się on raz na jakiś czas i to w bardzo małym stopniu ale tak nie jest.On pojawiał się praktycznie przy każdej scenie i przez długi czas uniemożliwiając dostrzeżenie głębi. Natomiast co do tego ,że film (Opowieść Wigilijna) został skonwertowany przez DMR nie ma chyba żadnego znaczenia bo efekt 3d jest bardzo dobry a obraz w czasie gdy wszystko jest ok jest bardzo ostry i wyraźny. Największym problemem jest natomiast ten ghosting, większy ból oczu i utrata ostrości co jakiś czas.

ocenił(a) film na 8
l_m_siewicz

toczycie ciekawą dyskusję ale niestety nie mam czasu na wgłębianie się w nią. Doradźcie mi jednak - do jakiego kina we Wrocku najlepiej pójść żeby zobaczyć Avatara 3D ?

ocenił(a) film na 8
lkbm

Wrocław Helios ul. Kazimierza Wlk.

lkbm

Nie ma znaczenia wszędzie masz te same projektory :)

Pozdrawiam
Multikino Wrocław

ocenił(a) film na 9
l_m_siewicz

Jeśli chodzi o ghosting to byłem w zwykłym CC na "Odlot 3D" i też w niektórych scenach zaobserwowałem to zjawisko.

ocenił(a) film na 9
Zakrza

Dzięki:) mhm... czyli oryginalny format filmu to tylko HD, który późnej "skonwertowali" na resztę formatów...

lomniak89

O co chodzi z tym ghostingiem ? i wogołe ładna będzie jakość ?;)

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
Piper16

w jakosci cyfrowej jakosc bedzie idealna. jak pojdziesz do IMAXa bedziesz miec ver. analog i bedzie ghosting (rozmywanie sie obrazu) - http://4.bp.blogspot.com/_zNcUd-6JMdA/RiVwyDfAWvI/AAAAAAAAAjM/L4ZMumSGHyM/s400/G hosting_1.jpg

ocenił(a) film na 10
endriu3

http://www.hifivision.com/movies/7400-avatar-avatar-avatar-4.html

http://3dvision-blog.com/what-to-choose-imax-3d-versus-reald-versus-dolby-3d-for -3d-movies/

Polecam głównie drugi link. Zdania podzielone, ale większość zdaje sie przemawiać za Imaxem.

Wnioski z tych lektur jeśli chodzi o Imax mam następujące:

Wydaje się, że większe doznania oferuje Imax
Wydaje się, że wzrok może się bardziej męczyć w Imax.

Pozdr.

ocenił(a) film na 10
shirak0

http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=47506