PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=637247}

Avengers: Czas Ultrona

Avengers: Age of Ultron
2015
7,2 212 tys. ocen
7,2 10 1 211738
6,1 72 krytyków
Avengers: Czas Ultrona
powrót do forum filmu Avengers: Czas Ultrona

Pierwsza czesc jest dla mnie numerem jeden jesli chodzi o Avengersow i Marvela, Marvel mial wiele klap adaptacji filmowych, wiec tym bardziej latwo jest doszukac sie dobrego filmu.

Ogladajac druga czesc w porownaniu do pierwszej nie mialem wogole ani przez chwile odczucia, w jak czarnej dupie sa nasi bohaterzy, Ultron wydwal mi sie chodzacym mechanicznym blaszakiem, nie czulem jego potegi ani przez chwile, wiecej szkod narobila sama wiedzma niz on sam. Mialem wrazenie ze ogladam jedna z misji ale nie ta od ktorej miałyby zalezec losy swiata "ja wiem ze zalezaly ale powagi sytuacji nie czulem". A no nie czulem dlatego z uwagi przez ilosc zartow, anegdotek, bylo ich jak dla mnie zbyt duzo, jakby ktos piszac scenariusz namalowal sobie na scianie wielki napis "zart w kazdym monologu, badz co 5,10min". Wiekszosc zartow, takie mialem odczucie krecila sie wokol Thora, poza scena z mlotem, nie moglem zniesc jego watkow komediowych, ktore moze i byly zabawne ale dla przecietnego "janusza" badz "kowalskiego" ja takim widzem nie jestem i im mniej gadania Hemswortha tym lepiej. Kazdy w tym filmie byl przezabawny w chwili powagi dalej rzucali jakimis zartami i tekstami, jedna osoba ktora ma licencje na zartowanie jest robert downey jr.

Wydaje mi sie ze za malo bylo Hulka jak I Iron Mana ich walki w pierwszym filmie byly spektakularne tutaj zabraklo mi scen w stylu “hulk smash” odczulem niedosyt . W scenie gdzie Ultron rzuca wszystkie sily by zdobyc punkt kontrolny widze wiecej superbohaterow niz w 1 czesci I 10 razy mniejsza armie przeciwnikow, toworcy ogarniczyli sie do pokazania “tej walki” w slow motion przez cale chyba 20s wogole to do mnie nie przemowilo. Wiecej ratowania ludzi ni walki, akcji, Ultron lata sobie samolotem jak w niejednym filmie o II wojnie swiatowej ciosa pociski z nieba a gdzie war machine, iron man? Hulk musial sie pofatygowac. I ost. gdzie rozkminili w 5s jak zniszczyc ta latajaca wyspe iron man plus thor Ulti I po klopocie.

Druga czesc mnie rozaczarowala nie byl to zly film, ale napewno trafiajacy do szerokiej publicznosci I wrazenie ze seria zmierza ku mlodszym odbiorcom. Piewsza czesc uzwazam za zdecydowanie lepsza nie mniej jednak jest to mocna seria o superbohaterach ze stajni Marvela i najlepsza jaka kiedykolwiek stworzyli.

ocenił(a) film na 10
PirateOfBallzDeep

Skoro wolisz DC czego się spodziewasz.
Ja wolę marvela i moim zdaniem filmowe adaptacje dc są słabe.

użytkownik usunięty
PirateOfBallzDeep

aha czyli kolejny fanatyk DC który rzecz jasna musi skrytykować film, żeby zaniżyć średnią... czyli rozumiem że uważasz że marvel jest słaby w stosunku do DC no proszę, przypadek..

ocenił(a) film na 6

czy uzylem gdzies slowa slaby? nie jestem fanboyem "jem wszystko" . Ale filmy Marvela sa rownie slabe jak niekotre od DC i powiedzialbym ze jest ich poprostu wiecej. Pierwsza czesc Avengersow jest swietna i to najlepszy film jaki widzialem od Marvela tak samo Daredevil (Netflix) gdzie takie Gotham jest strasznym syfem razem z Arrow i moze dorzuce do tego Flasha. Agents of shield i pani Carter ten sam syf nie zostawiam tam suchej nitki jak i na dc i jak i na marvelu. Powiedz jeszcze ze Spidermany byly udane ? :)

użytkownik usunięty
PirateOfBallzDeep

spider many nie są od marvela to po pierwsze i ich nie znoszę... Daredevil z 2003 czy którego tam roku to także nie jest marvel...

Agents of Shield i Agent Carter to bdb seriale z MCU obejrzyj sobie również Daredevila ten serial co teraz wyszedł... te seriale to nie żaden syf, mają ogromne nawiązania do kolejnych filmów marvela...

napisałeś okiem fana DC to tak też zinterpretowałem twoją wypowiedz...

PirateOfBallzDeep

Wszyscy się tych spider manów czepiają, a prawda jest taka, że jedynie Parkera w tych filmach zniszczyli. Pod względem zgodności z komiksem, TASM jest bardzo dobry. Co nie zmienia faktu, że jak Parker ściągnie strój pająka to wychodzi z niego najgorsze co tylko możliwe.

użytkownik usunięty
roach22

ale spider many to nie marvel, tylko sony... :)

To Marvel wyprodukowany przez Sony. Czyli Marvel ale nie część MCU.

użytkownik usunięty
roach22

no właśnie wyprodukowany przez sony więc, nie można tego krytykować jako najgorszy film mcu ale sony :)

użytkownik usunięty

.

ocenił(a) film na 6

ja wiem spiderman, sony itd. ale to nie jest tak ze nic nie maja do powiedzenia ktos te prawa sprzedaje, ktos podejmuje decyzje ktos mowi TAK na to wszystko. Avengersi nigdy nie byli ikona Marvela sam komiks nie byl popularny, najbardziej rozpoznawalna postacia jest czlowiek pajak. Spidermany byly okej ale Peter Parker i cale tlo powodowalo ze sie nie dalo tego strawic zle obsadzone role, scenariusz i mozna wymieniac. X meni sa swietni nawet bardzo ale sami aktorzy robia tam robote. Teraz gdy pojawilo sie Marvel Studios mozna mowic ze projekt bedzie realizowany calkowicie przez nich. Marvel wrzuca ogromne pieniadze w branze filmowa tym samym napedzilo lekko stracha DC i sami sie biora do ekranizacji swojego uniwersum. Warto tez poczytac co sam Stan Lee sadzi o DC o batmanie czy supermanie. Stan Lee rysowal bajki i historie dla dzieci to widac wokol w sklepie dla dzieci i samych odbiorcow. DC kojarzone sa z Batmanem i Supermanem reszta uniwersum jest bardzo w cieniu dzieci nie maja ochoty do zakupu gadzetow z DC procz nietoperza i czlowieka ze stali. Marvel ma w tym sektorze ogrom dzieciaki przepadaja za Marvelem da sie to wyczuc wrecz w komiksach, DC mialo slabszy marketing i olewali dzieciaki ale tez nie wszyscy bohaterowie dopsowuja sie w dziecinne fantazje. Zawsze mam takie odczucie ze DC to +18 a Marvel +3 ale DEADPOOL i x-meni robia robote! ale jak mowilem fanboyem nie jestem czytam duzo ale klimat w Batmanie jest wyjatkowy :)

użytkownik usunięty
PirateOfBallzDeep

marvel nic nie sprzedawał, spider man i x men byli wcześniej filmowe MCU powstało od 2008 roku wraz z powstaniem pierwszej części Iron Man ...

użytkownik usunięty
użytkownik usunięty
użytkownik usunięty

.

użytkownik usunięty

znowu zaginiony post... czyżby błąd powrócił...

ocenił(a) film na 9
PirateOfBallzDeep

Miał wiele klap adaptacji komiksowych chyba, i jakie niby oprócz pierwszego Hulka, Daredevila i Origins Wolverine? DC nie lepiej - Batman i Robin, Zielona Latarnia, Superman Returns

ocenił(a) film na 6
Himiteshu

F4, elektra, , ghost rider bym jeszcze dopisal nie chce sie czepiac blade trinity itd. Superman returns "daleko" do bir oraz green lantern :)

ocenił(a) film na 9
PirateOfBallzDeep

Superman Returns to najgorszy Superman

użytkownik usunięty
PirateOfBallzDeep

F4 to nie marvel tylko fox
elektra też nie marvel
ghost rider też nie marvel

nie można tego krytykować jako film Mcu

użytkownik usunięty
PirateOfBallzDeep

Marvel czyli MCU ma takie filmy jak
Iron Man 2008
Incredible Hulk 2008
Iron Man 2 2010
Thor 2011
Captain America First Avenger
Avengers 2012
Iron Man 3 2013
Thor Mroczny Świat 2013
Kapitan Ameryka Zimowy Żołnierz
Strażnicy Galaktyki 2014
Avengers Czas Ultrona

jak widzisz filmowe uniwersum marvela istnieje od 2008 roku nikt nie sprzedawał praw

X Men istnieje od 2000 roku i jest dziełem foxa na podstawie komiksu marvela
F4 jest dziełem foxa i Ghost Rider również tego nie można krytykować jak dzieło MCU lecz jako FOXA

Spider Many są od sony, są ekranizacjami komiksu marvela mimo to nie można tego krytykować jako część MCU

Hulka z 2003 także nie

Daredevil film, elektra to też nie są filmy MCU przykro mi że nie znasz się na prawach więc ci wyperswaduje to

http://www.facebook.com/pages/Fox-Marvel-Cinematic-Universe/797488286953364?fref =ts

to jest uniwersum FOX

http://www.facebook.com/spidermanmarvelcinematicuniverse?fref=ts

to jest uniwersum spideya :) czyli Sony

http://www.facebook.com/MarvelCinematicUniverse?fref=ts

To jest natomiast uniwersum filmów Iron Man Thor Captain America Avengers itd itd

podsumujmy więc klapy tych uniwersów

Zacznę od najstarszego czyli FOX

zaliczył wpadki takie jak

X Men Ostatni Bastion
Geneza Wolverine
Wolverine 2013

Fantastyczną czwórkę, gdzie tu nawet nie ma czego bronić to są wpadki FOXA

i Ghost Rider chyba o ile się orientuje też fox

czym się wybił FOX?

X Men First Class
X Men przeszłość która nadejdzie tutaj fox pokazał klasę

Wpadki Sony???

tu wszystkie spider many zarówno nowy jak i stary każdy się ze mną zgodzi

Wpadki marvela czyli MCU czyli Marvel Cinematic Universe

Ma wpadki takie jak

Incredible Hulk 2008
Thor 2011
Captain America First Avenger
Iron Man 3
Thor Mroczny Świat

czym się wybił marvel?

Zdecydowanie

Kapitan Ameryka Zimowy Żołnierz najlepszy jak dotąd film marvela
Strażnicy Galaktyki tutaj sukces był ogromny
w tej chwili kolejnym udowodnieniem co marvel potrafi jest Avengers Czas Ultrona i nie dlatego że ktoś sobie coś "ubzdurał" o tuż taka jest prawda i to ci powie nie jeden fan komiksów ale skoro jesteś fanem DC inaczej to widzisz...

ocenił(a) film na 6

ty wyraznie nie zrozumiales tego co napisalem, ktos sprzedaje prawa do ekranizacji komiks, przeciez jakas licencja musi zostac wykupiona i ktos mowi TAK. Szkoda ze tyle sie naszukales bo doskonale wiem oco chodzi. A ze jedynie co piszesz to o Marvelu o DC chyba nie masz zbytnio pojecia, wiec to ja jestem chyba tym obiektywnym. Nie zgodze sie Winter soldier to najlepszy film Marvela, jesli juz to GOTG i Avengers. Widze inaczej bo mam porownanie komiksow jak i sam swiat filmu. Miles kiedys doczyniena z dark horse?

ocenił(a) film na 10
PirateOfBallzDeep

DC zrobiło świetne filmy o Batmanie i kilka osobnych, nie związanych z uniwersum ( np. Watchmeni). Ma za to masę niewypałów. Marvel z kolei jest odpowiedzialny za masę rewelacyjnych filmów, jak i za sporo nieudanych (mówię ogółem, nie dzielę na studia).
Jednak tych rewelacyjnych ma zdecydowanie więcej niż DC. Tyle w tym temacie.

ocenił(a) film na 9
Ryloth

W ogóle więcej jest filmów Marvel niż DC, ale to pewnie o kasę chodzi chociaż dziwne bo WB ma ją masę. Za to DC ma świetne seriale ( Arrow, Flash, Gotham ), filmy animowane ( Batman Mask of the Phantasm, Red Hood ) oraz jedną z najlepszych serii gier czyli Akrham Series. Więc siły się jakoś rozkładają po obu stronach

ocenił(a) film na 10
Himiteshu

Ja mówiłem tylko o filmach:) Filmowo DC stoi słabiutko, ale może zrobi krok naprzód filmem BvS:)

ocenił(a) film na 9
Ryloth

No i jeszcze Suicide Squad

ocenił(a) film na 10
Himiteshu

Tak, ale premiery jeszcze nie było:) A mówimy o stanie na dzień 14.05.2015.

ocenił(a) film na 6
Himiteshu

martwie sie o ludzi, ktorzy lubia Arrow badz Gotham. Jako calosc te seriale sa tragiczne, tragicznie obsadzone glowne role, to jest chyba najwieksza bolaczka. Dialogi typu "mamy towarzystwo". Ciesze sie ze Netflix zrobil swietnego Daredevila :)

ocenił(a) film na 7
PirateOfBallzDeep

Wybrałem się na ten film do Imax w nadziei że zobaczę świetne widowisko. Zarówno pod względem efektów wizualnych jak i fabuły. Niestety, bardzo się zawiodłem. Nowi Avengersi to film słaby, nie dziwie się że twórcy zrezygnowali z pana Whedona na rzecz braci Russo przy ekranizacji 3 części. Nic mnie w nim nie zaciekawiło, walki słabe, efekty mizerne, a czarny charakter w ogóle beż żadnego polotu. II faza komiksowego uniwersum Marvela zasysa. 2 gnioty, na których człowiek aż chciał wyjść z kina: Iron Man 3 i Strażnicy Galaktyki, 2 średniaki w postaci Thora 2 i Avengers 2 i jeden wybitnie dobry film Kapitan Ameryka 2. Jako wielki fan komiksowych ekranizacji oceniam 7/10, choć wiem że to trochę zawyżona ocena.

użytkownik usunięty
oscilek

świetna opinia z którą się zgadzam :)

użytkownik usunięty
oscilek

dlaczego zgadzam się z twoją opinią?

może opiszę podsumowując

zacznę od Iron Mana, jako trylogia ten film się broni całkowicie. Czym się broni?

przede wszystkim według mnie jest dobre aktorstwo.

Szczególnie

Robert Downey J.
Scarlett Johansson tak wiem że wiele uważa ją za drewnianią aktorkę ale dla mnie ona jest dobra, świetnie wcieliła się w rolę Natashy Romanoff/Black Widow a przynajmniej według mnie
Gwyneth Patrow także świetnie odwzorowała swoją komiksową postać według mnie lepiej być nie mogło.

To są dobrzy aktorzy z kategorii Kina Blockbusterowego więc się nie czepiam mi iż aktorzy dopiero zaczynali tutaj swoje role, dzięki tym filmom się dokształcili

Co jeszcze uważam za obronę jako całą trylogię Iron Man? otóż muzyka

szczególnie z drugiej części Iron Man AC/DC świetne utwory skomponowało :)

dla przykładu ?!

http://www.youtube.com/watch?v=vaktgn1mYd8

http://www.youtube.com/watch?v=Ijz2Bq0_wGs

również świetną muzykę skomponował do Iron Man 2 John Debney

http://www.youtube.com/watch?v=sBtVcgS1PPQ

choćby ten utwór według mnie wpada w ucho. Świetnie podkreśla klimat sceny Black Widow a przynajmniej dla mnie dość wyrazisty myślę że nie tylko według mnie, więc jeśli chodzi o Iron Mana muzyka aktorstwo bronią całą trylogię.

efekty? są świetnie w całej trylogii Iron Man i tu mnie boli że w kategorii za efekty, muzykę, czy charakteryzację żaden film z marvela nie zdobył choćby bafty, nie mówię o oscarach bo one od 7-8 lat są przyznawane nie słusznie ale jak widać akademia woli docenić Idę... no ale efekty z Iron Man powinny być docenianie, te efekty Lotra do dziś każdy sobie ceni a tutaj mam wrażenie że efekty są dla nie których słabe a są? według mnie nie efekty z Iron Man 2 ja stawiam na równi z Harry Potter i Insygnia Śmierci część 1 z tego samego roku obie produkcje...

Teraz Thory dlaczego używam liczbę mnogą bo krótko i na temat opiszę obie części Thora

według mnie pierwsza część Thora jest lepsza, i poważniejsza od drugiej części

również mamy dobre aktorstwo i tutaj wyrużniam

Natalie Portman
Chris Hemswort
Tom Hiddenstone ( nie wiem czy dobrze napisałem )
Antony Hoppkinks

uważam że ci aktorzy świetnie wczuli się w swoje role

efekty w Thorze jak na fantasy są świetne stawiam obok obu Insygnii

muzyka Patrick Doyle bardzo mi się podobała i wpadła w ucho może ze względu na to że Patrick Doyle mam do niego szacunek bo świetną muzykę skomponował do czary ognia

http://www.youtube.com/watch?v=VQ7iWnKyDeI

ten soundtrack lubię najbardziej jeśli chodzi o Thora

Thor mroczny świat zniszczył nawciskany humor, gdyby jednak nie dobre aktorstwo efekty, niezła muzyka Thory wypadły by gorzej od pierwszych x menów. Loki ratuje obie części Thora

Captain America The First Avenger tu się trochę rozpiszę bo ten film jest uważany za najgorszy film marvela ja udowodnię że jest dobry a nawet bdb ale to tylko moim zdaniem

co w pierwszym Captainie uważam za dobre a nawet bdb przede wszystkim bdb aktorstwo kto szczególnie?

Hayley Atwell, Hugo Weaving, Sebastian Stan szczególnie z tej trójki najlepiej zagrał Hugo Weaving on wybija się świetnie poziomem, genialnie zagrał Red Skulla, Hayley Atwell świetnie według mnie zagrała Peggy Carter również aktorka trzymająca w tym filmie dobry poziom :)

to jeśli chodzi o aktorstwo

muzyka o tak muzyka Silvestriego jest według mnie bardzo klimatyczna w tym filmie

http://www.youtube.com/watch?v=ZNHaKXt0HzU

http://www.youtube.com/watch?v=xYutQrXc5-E

http://www.youtube.com/watch?v=0uTh4VE30fw

te trzy soundtracki bardzo mi się podobają wpadają w ucho i myślę że nie tylko mi :) te trzy soundtracki świetnie

efekty? efekty są według mnie na wysoko dobrym poziomie również efekty dopracowane nie nawciskane na siłę, stawiam je również na poziomie dwóch części Insygnii Harry Pottera

Co jeszcze? ten film ma dla mnie ważne wartości przekazuje coś czego dzisiejsza młodzież się boi

ten film pokazuje odwagę, lojalność człowieka, honor człowiek, przyjazń poświęcenie się dla niej "Bo ja zostanę z tobą do końca" dzisiejsza młodzież oleje przyjaciół w potrzebie a tutaj w filmie idzie za przyjacielem w ogień a w dzisiejszym świecie olewa się przyjaciela, albo robi się coś interesownie.

Podsumowując Captain America First Avenger uważam że jest to film bez zbędnych dłużyzn, nawciskanych na siłę efektów specjalnych momentami to dobre efekty, jest dobre aktorstwo i klimatyczna muzyka :)

Kapitan Ameryka Zimowy Żołnierz tu jak ktoś wspomniał film jest wybitnie dobry dlaczego?

przede wszystkim bardziej dopracowane aktorstwo

Scarlett Johnasson, Chris Evans, Sebastian Stan wychodzą z cienia ^^ i to da się zauważyć

muzyka o tak według mnie na prawdę dobra muzyka Henry Jackman świetnie ją skomponował

szczególnie moje ulubione nuty

http://www.youtube.com/watch?v=DxAtr6QfFE0

http://www.youtube.com/watch?v=BHyO8ztfE8k

http://www.youtube.com/watch?v=-V_uTpTNKvY

http://www.youtube.com/watch?v=yhKHt85CFwI

to jedne z moich ulubionych soundtracków

http://www.youtube.com/watch?v=eXttl74aJgA

Trouble Man mnie również urzekło

co jeszcze jest dobre?

efekty zdecydowanie dużo lepsze niż w poprzednich filmach marvela, również nie są nawciskane na siłę

film zyskał dzięki poważności

film Captain America Winter Solider ma mroczniejszy klimat, dano mu więcej klimatu Thrilera

Podsumowując Captain America Winter Solider to najlepszy blockbuster 2014 roku obok więznia Labiryntu i kosogłosa według mnie :)

Strażnicy galaktyki? generalnie do tego filmu nic nie mam jedynie to że nic nie wnosi do filmowego uniwersum nie nawiązuje do poprzednich filmów co robią poprzednie, gdyby nie Thanos w Strażnikach Galaktyki, muzyka efekty, i dobre aktorstwo w niektórych przypadkach było by gorzej z tym filmem.

Generalnie I i II faza dały nam świetną rozrywkę

w II fazie plus duży za różnorodność

mamy klimat fantasy Thor Mroczny Świat, Klimat Thrilera ( nie wiem czy dobrze napisałem ) i polityczny klimat patrz Kapitan Ameryka Zimowy Żołnierz, jest również klimat sci fi strażnicy galaktyki

marvel w II fazie postawił na różnorodność uatrakcyjniając gatunek sci fi połączony z innymi było to trudne ale dobrze wykonalne zadanie :)

ocenił(a) film na 6

skoro podaba ci sie thor i doszukujesz sie czegos wiecej w pierwszym Kapitanie to nawet nie wyjmuje swojego czerepu z szafy. Jesli chodzi o aktorow to bardziej Hiddlestone, Johansson, Ruffalo, Robert, chris evans jest przyzwoitym kapitanem. Te postaci najbardziej zapamietam z serii polaczonych z Avengers, reszta mnie nie kupila. Wszystkie filmy Marvela procz Avengersow oraz GOTG omijam szerokim lukiem i jestem przygotowany na najgorsze. To bylo tez filmy robione na sile by zdazyc z seria Avengers.

użytkownik usunięty
PirateOfBallzDeep

a gdzie ja napisałem że podoba mi się Thor napisałem to kolego drogi że pierwsza część uważam za lepszą od drugiej części oba filmy uważam za średnie... i najgorszą serie Thor

"Jesli chodzi o aktorow to bardziej Hiddlestone, Johansson, Ruffalo, Robert, chris evans jest przyzwoitym kapitanem." nie rozumiem tego Hiddlestone kapitanem? Loki od kiedy Loki jest przyzwoitym kapitanem...

aha czyli prócz Avengers i GOTG omijasz szerokim łukiem? to sobie omijaj mnie to nie obchodzi.... chcesz to omijaj nie zdziw się jak potem nie zrozumiesz Infinity war bo ominiesz Civil War czy Thor Ragnarok szerokiej drogi...

ocenił(a) film na 6
oscilek

podpisuje sie pod nowymi Avengersami, w samo sedno!