Miałbym dla Was parę pytań w związku z powyższym tematem:
1. Ile filmów waszym zdaniem powinna liczyć 4. faza?
2. Jakie filmy chcielibyście w niej zobaczyć?
Jeśli chodzi o mnie to:
1. Od 2017. roku Marvel ma nas 'rozpieszczać' aż trzema filmami na rok, a trzecia faza ma ich liczyć aż 10, w stosunku do dwóch pierwszych które miały po 6 filmów więc nie obraziłbym się gdyby czwarta miała mieć ich z 15 co najmniej :D
2. Moje typy to:
1. Fantastic Four - liczę że do tego czasu prawa wrócą do Marvela bo po fatalnym ostatnim filmie Fox na tej marce się przejechał i nie ma opcji aby dali radę się zrehabilitować w ciągu 10-ciu lat, a MCU by skorzystało na tych prawach bo jego kosmiczna część jest trochę uboga a razem z F4 powróciliby Galactus, Silver Surfer, Dr. Doom, Skrulle i wiele innych. Jednak co najważniejsze to pierwsza rodzina Marvela wreszcie dostałaby porządny film bo po prostu nie ma opcji aby Marvel to spieprzył! :D
2. Inhumans - co tu dużo mówić, to naprawdę świetni bohaterowie i szkoda by było gdyby projekt ten na dobre trafił do kosza, zwłaszcza że Inhumans zostali już wprowadzeni do tego uniwersum za sprawą serialu 'Agents of SHIELD'.
3. Thunderbolts - chętnie bym zobaczył takie 'Suicide Squad' Marvela tylko że dobre i zobaczyć jak wypadną na tym manewrze na którym poległo WB/DC, zwłaszcza że bohaterowie zasilający skład tej drużyny jak Ross (Hulk, Civil War), Punisher i Elektra (seriale Netflixa) są już w MCU.
4. The Incredible Hulk 2 - zanim Marvel zdecyduje się ekranizować komiks 'Planet Hulk' powinni dać temu bohaterowi przynajmniej jeszcze jeden solowy film! Co prawda 'The Incredible Hulk' nie powalił i na siebie też nie zarobił ale po występach w obu częściach 'Avengers' postać zielonego goliata nieźle napunktowała i pod tym względem nie ustępuje już kolegom z drużyny, zwłaszcza że od premiery 'oryginału' minęło już tyle czasu. Fajnie jakby zatrudniono do tego jakiegoś kreatywnego twórcę w guście, powiedzmy - Jossa Whedona który mógłby się pobawić tą postacią i jej wątkiem 'Dr. Jekryll & Mr. Hyde' - myślę że to by wystarczyło aby marvelowska sałata otrzymała dobry film na jaki zasługuje :)
W swoich wyborach pominąłem oczywiście 'pewniaki' jakie z pewnością pojawią się w czwartej fazie, jak np. sequele do filmów z fazy trzeciej (GotG: vol. 3, Black Panther 2, itp.)
A jakie są wasze typy?
Faza 4 powinna mieć 12. I nie 15. To za dużo, zdecydowanie za dużo.
Moje typy:
1. Black Widow - czekamy na ten film od 6 lat i wciąż go nie mamy... Może wreszcie pora?
2. Spider-Man 2 z... Kravenem. Jeden z najlepszych villianów Pajonczka (wg mnie) i wciąż nie pokazany w filmach. Tylko PLZ, bez Goblina! Juź się widowni znudził :(
3. Może jakiś film o złoczyńcach. Sinister Six? Master of Evil? Możliwości jest sporo.
4. Film o takich trzecioplanowych postaciach z komiksów jak SpiderWoman czy Sentry. I nie mówie tu o grupowym tylko takim pojedynczym :P
Inhumans to w sumie też pewniak.
No nie wiem czy taki pewniak bo ostatnio słyszałem że film może nie powstać w związku z tym że komiksy o nich nie sprzedają się najlepiej, a Fox i Marvel się dogadali w kwestii seriali o X-Men, przez co Ci drudzy anulują w komiksach eventy takie jak 'Death of X' czy 'Inhumans/X-Men' które miały za zadanie pozbycie się Mutantów z tego uniwersum i zastąpienie ich Inhumans ^^
BTW 'Spider-Man 2' to zdecydowanie pewniak!
z tego co wiem to Death of X i Inhumans vs X-Men ciagle maja wypuszczane komiksy
Szczerze mowiac to F4 to jedyna wlasnosc na jaka widze szanse na powrot do Marvela, na film o nich tez bym sie nie obrazila tym bardziej, ze poprzednie 3 byly takie jakie byly, kazdy kolejny gorszy od poprzedniego. Razem z nimi wrociliby: Galactus, Silver Surfer, Doom i Skrulle, chociaz jesli chodzi do Skrulli to z tego co wiem to z nimi sytuacja wyglada podobnie jak z Kree- prawa do nich sa podzielone miedzy Marvela i Foxa, obie wytwornie moga uzyc ich jako rasy ale Marvel ma prawa do konkretnych Kree, a Fox do konkretnych Skrulli plus prawa do Super Skrulli sa u Foxa. Wydaje mi sie, ze razem z F4 moglaby tez wrocic Negative Zone i Terrax co tez mogloby byc duza szansa dla MCU.
Na Thunderbolts szans sporych nie widze, ani na film, ani na serial. Marvel niestety nigdy nie zrobi jednej z glownych postaci w filmie z postaci z serialu, nawet rola drugoplanowa lub cameo to bylby cud (na ktory zreszta bardzo licze). Serial gdzie bylby Hulk to znowu cos na co nie ma szans, z dwoch powodow- budzet i to cale "mambo jambo" z prawami do Hulka, niby ma je Marvel ale gdyby juz chcial zrobic o nim solowy film to musi sie dogadac z inna wytwornia i oddac sporo kasy, takze na The Incredible Hulk 2 tez nie widze szans plus musisz pamietac, ze Mr Hyde byl juz uzyty w Agents of Shield, teraz ma wyczyszczona pamiec, a jego formula nigdy nie zostala do konca dokonczona wiec zrobily sie niezle zamieszanie.
Na film o Inhumans widze spore szanse jesli ta mini-seria okaze sie sukcesem, na co sie zapowiada mimo, ze nie wiadomo o tym projekcie prawie nic ale skoro Marvel, ABC i nawet IMAX biora sie za cos razem to musi sie udac.
Ja myślę, że na Thunderbolts są jakieś szanse (bardziej na serial). W uniwersum są już Elektra, Punisher, Ghost Rider. Może za parę lat zrobią seriale z Moon Kinght'em i Blade'em i uzbiera się zespół. Niestety na to trzeba by poczekać parę lat, ale może kiedyś.
No teraz tez widze szanse na serial o Thunderbolts- mogliby tam wrzucic wszystkie te postacie z ktorymi nie za bardzo wiedza co zrobic w serialach. Dodatkowo jakby nie patrzec to sporo tych postaci, ktore w komiksach nalezaly do Thunderbolts zostaly juz przedstawione w MCU, zarowno w filmach jak i serialach- baron Zemo, Ms Hyde, Blizzard, Luke Cage, Danny Rand, Punisher, Bucky Barnes, Hawkeye, Crossbones, von Struckerowie (chociaz ich mozna traktowac z przymruzeniem oka bo pojawil sie w MCU Wolfagang ktory byl bardziej ich przeciwnikiem i jego syn ale dzieki temu wprowadzono ich jako rod do MCU). Ale wiadomo, ze nawet gdyby chcieli serial o Thunderbolts to ponad polowy z tych postaci z roznych powodow nie mogliby uzyc ale z drugiej strony Thunderbolts to zespol jak Defenders to znaczy, ze mogliby wrzucic tak kogo by chcieli i nikt by sie tego raczej nie czepial, mogliby wrzucic tam:
zapomniane postacie jak Deathlok, Mockingbird, Lance Hunter;
takie ktorych przyszlosc nie jest zbyt pewna- Punisher, Ghost Rider;
zupelnie nowe;
i inne, ktore sa nadal uzywane.
moje typy to:
1. Nova. Richard Rider to genialna postać , a poza tym mieliśmy korpus nova w gurdians of the galaxy . Mógł by być ciekawym rozwinięciem kosmicznej części mcu.
2. Doktor Strange 2. W scenie po napisach [tej drugiej] Baron Mordo wysysa moc z Jonathana Pangborna co może skutkować zemście na Strangowi za oszustwa jego i Przedwiecznej. Myśle że twórcy jedynki prędzej czy później wezmą się za sequel.
3. Avengers 5. Sequel avengers jasne że się pojawi [są pogłoski o new avengers] ale chodzi mi o antagoniste. Chciałbym żeby nim był annihilus i film był taką anichilacją dla mcu. Byłoby więcej kosmosu. . Jak dla mnie po Thanosie to byłby idealny.
4 x-men i fantastyczna 4. Mam nadzieje że po infinity war prawa no może nie wrócą do marvela ale stanie się to co stało się z spider manem i Sony. x-meni przydatni dla uniwersum na pewno są niezłym wsparciem dla avengers ,a f4 to niezbyt lubiane postacie przez publiczność choć ja ich lubie ,a pozatymjednym z ich głównych wrogów jest galaktus jedna z najpotężniejszych osób w w całym marvelu, dr Doom cholernie ciekawa postać.
No i guardians of the galaxy vol.3 ale to jest pewniak.
Jak dla mnie pewniaki :
- Guardians of the Galaxy Vol.3 - Drugi wolumin się na pewno świetnie sprzeda, a Marvel i tak zazwyczaj celuje w trylogie.
- Doctor Strange 2 - Po pierwsze, sukces pierwszej części, po drugie od dawna słyszymy o sequelu ( Plotki o pojawieniu się Nightmare'a, czy sama scena po napisach w "jedynce").
- Spider-Man 2 - Potwierdzone.
Prawdopodobne filmy :
- Black Panther 2 - Zakładam, że pierwsza odsłona zarobi dużo, bo tytułowa postać już wielu fanów zyskała w Civil War, więc sequel będzie pewniakiem.
- Avengers Unnamed sequel - Nie wiem w jakim kierunku pójdą, ale na bank dostaniemy jakąś większą rozróbę na zakończenie IV fazy. Inwazja Skrulli? Young Avengers? Avengers Disassembled? Ja bym chciał, żeby wreszcie zdobyli prawa do Kanga.
- Nova - Dwie części Strażników, Ragnarok oraz Infinity War dadzą nam lepszy pogląd na kosmos Marvela. Film o Novie pomógłby w jego rozwinięciu, a Richard Rider mógłby wejść do grona najbardziej kluczowych postaci w Kinowym Uniwersum Marvela.
Możliwe filmy :
- Ant-Man 3 - To zależy od tego, jak wypadnie druga część.
- Jakiś film wyreżyserowany przez Taikę Waititi - Jeśli Ragnarok będzie sukcesem (a raczej nim będzie), to Nowozelandczyk zostanie obsypany monetami i dostaniemy od niego kolejny film.
- Jakiś film wyreżyserowany przez Jamesa Gunna - Były pogłoski o Moon Knightcie, choć ja chciałbym obejrzeć film o Ravagers, którzy mają pełnić sporą rolę w Guardians of the Galaxy Vol.2.
Na 100%:
Doktor Strange 2, a może i 3 się załapie
Mrówka 3
Pantera 2
Strażnicy 3
Kapitan Marvel 2
Spider-man 2 jest wpisany jako ostatni film fazy III, no chyba, że zrobią jako pierwszy film fazy IV. No i pójdą za ciosem i załapie się jeszcze Spider-Man 3
Na 90%, bardzo bym chciała film o Czarnej Wdowie i szanse rosną...
Co do Avengers to będą na pewno kolejne części, ale może ze zmienioną obsadą. Może głównym wrogiem tym razem będą Elder Of The Universe?
Co do reszty, to nie wiem, bo nie siedzę w tym temacie za bardzo ;)
Każdy z nas śledzi MCU od początku, ale z każdą kolejną fazą liczba powiązań wzrasta i dla niedzielnych widzów może się kiedyś w końcu okazać nie do ogarnięcia. Już przed "Czasem Ultrona" magazyn Empire przygotował grafikę z powiązaniami bardziej skomplikowaną niż plany nowojorskiego metra http://i.imgur.com/uRhmvZ5.jpg (PS. Widzieliście gdzieś jej aktualizację?)
Dlatego chciałbym, aby poza filmami budującymi uniwersum i dokładającymi cegiełki pod intrygi kolejnych filmów, Marvel postawił też na projekty jednorazowe, albo zupełnie oderwane od uniwersum.
Nie znam komiksów, ale ciekawym pomysłem mogłaby być wersja Noir któregoś z bohaterów. Szczerze powiedziawszy mam już dość filmów dziejących się współcześnie w amerykańskim mieście. Ucieczka w wiek pary byłaby czymś świeżym i wizualnie atrakcyjnym.
Poszedłbym też na film o jakimś ciekawym villainie, w którym stawką nie byłoby ratowanie nikogo, lecz zwyczajna zemsta i na przykład przejęcie rewiru jakiegoś gangstera. Takie od zera do bohatera w świecie przestępczym, gdzie z pragnienia zemsty ktoś stworzyłby jakieś atrakcyjne gadżety i bronie, dzięki czemu mógłby gromić kolejne zastępy zakapiorów, aż w finale stanąłby naprzeciwko bossa (też nieźle uzbrojonego), pokonał go i zamiast szlachetnej gadki rzucił mu w twarz tekstem pokroju "zniszczyłeś mój świat - teraz pozwolę ci patrzeć jak upada twój". Oczywiście w kolejnym filmie MCU nasz villain zostałby przykładnie i epicko pokonany, ale do tego czasu miałby już niezłe backstory dzięki któremu nikt by już nie mówił że w MCU wśród villainów tylko Loki się udał.
Na pewno będą:
- "Spider Man Homecoming 2" - lipiec 2019?
-"Guardians of the Galaxy vol 3" - maj 2020?
- "Spider Man Homecoming 3" - 2021 rok.
- "Doctor Strange 2" - ?
C
Co ja bym chciał zobaczyć?
- Solowy film o Rockecie, z jego backstory i pierwszym spotkaniu z Grootem. W MCU geneza gadającego szopa jest inna, niż w komiksach. W filmowym uniwersum Maevela, Rocket jest efektem eksperymentów genetycznych, widać też, że posiada mechaniczne implanty (na plecach w scenie w więzieniu) i sam wspomina o torturach i eksperymentach. Ponoć nawet 70% fanów MCU chciałaby takiego filmu.
- Nova - nie ważne, czy Richard Rider czy Sam Alexander, fajnie byłoby zobaczyć któregokolwiek z nich.
- "Captain America 4" z Buckym w roli Capa (o ile Evans na prawdę odejdzie).
"Czarna Wdowa i Sokole Oko" - choć tu bardziej byłaby szansa na serial, niż na film kinowy.
Na F4 nie ma chyba co liczyć, gdyż Fox ma pomysł aby po raz trzeci zacząć od nowa.
Dodam jeszcze, że zgodnie z obecną polityką Marvela, rocznie mają wychodzić trzy filmy, a więc, poza dwoma pewniakami (Spider Man i Strażnicy) czekają na jeszcze cztery niezapowiedziane tytuły. Jednym z nich raczej na pewno będzie "Doctor Strange 2" a wśród trzech pozostałych może się pojawić coś z tego, co wymieniłem wyżej.